Що не завадило б знати вкладнику банку?

Відсотки у гривнях, до речі, зараз у три, а то й в чотири рази перевищують ставки в доларах чи євро. Це пояснюється тим, що українська економіка, на яку опирається наша платіжна система, продовжує зростати, незважаючи на тривалу світову фінансову кризу. А значить, є можливість платити за ставками по депозитах у гривнях більше, ніж в інших валютах. Та й підприємства в нашій країні кредитуються саме в цих грошових одиницях. Оскільки є попит на кредити, то і банки зацікавлені залучати все нових клієнтів та їхні оборотні кошти.

Реалії свідчать, що наша фінансова система спокійно реагує на різного роду економічні та політичні проблеми. Однією з них були парламентські вибори, після яких багато хто пророкував падіння гривні. Однак час присоромив таких "нострадамусів".

Більше того, Національний банк України достойно виконав завдання, поставлене Президентом України Віктором Януковичем щодо планомірного здійснення виплат вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР, не допустивши при цьому жодних незручностей для людей та й не спровокувавши інфляцію.

Тому закономірно, що більшість вкладників орієнтуються на гривневі депозити. На сьогоднішній день вітчизняний фінансовий ринок пропонує до  23 відсотків у гривні за вкладами до року і 25 відсотків – за вкладами у 570 днів.

Однак частина людей, бажаючи застрахуватися від будь- яких коливань валютного курсу, може зацікавитися такою формою інвестування, як індексований депозит. Це – новий інвестиційний продукт, введення якого ініціює вітчизняна банківська система. Суть його в тому, що людина вносить на депозит гривні, але сам вклад при цьому "прив'язаний" до курсу долара. Після закінчення терміну договору банк розраховується із клієнтом відповідно до існуючого на день розрахунку курсу долара. При цьому ризики щодо можливих коливань курсів страхує Міністерство фінансів. Цей вклад зручний для кожного, хто планує використовувати свої кошти в Україні, але підсвідомо вважає долар більш стабільною валютою.

Вирішуючи питання, який депозит обрати, варто розраховувати і на об'єктивну інформацію, й на здоровий глузд. Слід обов'язково вивчити український індекс ставок за депозитами фізичних осіб. Його укладають фахівці Національного банку України, аналізуючи результати діяльності 20 найбільших вітчизняних фінансових установ. Цей індекс розміщений на сайті НБУ.

До того ж слід ретельно ознайомитися із інформацією щодо конкретного банку, його репутації та капіталовкладень. При цьому потрібно розуміти, що в кожного банку – різні депозитарні пропозиції. Тому й співвідношення між виданими кредитами і залученими депозитами може відрізнятися. Найголовніше, щоб це жодною мірою не впливало на стабільність обраного вкладником конкретного банку.

Будь-який фінансист підтвердить, що інформації, зібраної про ту чи іншу банківську установу, навряд чи буває достатньо. Саме тому гривневі та індексовані депозити слід розглядати лише як один із механізмів використання вітчизняних фінансових інструментів поряд із інвестиційними монетами з дорогоцінних металів та валютними казначейськими зобов'язаннями. Їх правильне комбінування дозволить зберегти і примножити власні заощадження, впевненіше почуватися на фінансовому ринку держави.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.