Синтез науки, освіти та бізнесу

ПолтНТУ входить до числа провідних вітчизняних вищих навчальних закладів завдяки поєднанню традиційних технічних, технологічних, будівельно-архітектурних напрямів та визнаних наукових шкіл із діяльністю економічного спрямування, що здійснюється двома потужними економічними факультетами – фінансово-економічним і менеджменту та бізнесу. Своєрідним визнанням роботи науково-педагогічного колективу цих факультетів, наукових шкіл економічного спрямування було те, що місцем проведення засідання президії науково-методичної комісії (НМК) з "Економіки і підприємництва" науково-методичної ради Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України було обрано саме Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка.  

У роботі президії НМК, яка проходила з 5 по 8 листопада 2012 року, взяли участь 32 авторитетних фахівці економічної науки, визнані науковці вищих навчальних закладів, представники Національної академії наук України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, 10 ректорів провідних вищих навчальних закладів України. Президію очолює Герой України, академік НАПН України, ректор ДНВЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана", доктор економічних наук, професор Анатолій Федорович Павленко. У її складі – дійсний член НАПН України, заслужений діяч науки і техніки, ректор Київського національного торговельно-економічного університету, доктор економічних наук, професор Анатолій Антонович Мазаракі, член-кореспондент НАН України, ректор Одеського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор Михайло Іванович Звєряков, заслужений діяч науки і техніки України, ректор Харківського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор Володимир Степанович Пономаренко, ректор Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, доктор економічних наук, професор Володимир Олександрович Онищенко та інші провідні науковці.

Наукова економічна еліта опікується інноваційним змістом стандартів вищої освіти України, її здатністю адаптуватися до тих викликів, які пов'язані з глобалізаційними процесами та зростаючою конкуренцією. Тому основною метою роботи НМК було обговорення змісту освітньо-професійних програм підготовки сучасних магістрів галузі знань з економіки і підприємництва, яка включає 11 спеціальностей економічного спрямування, у тому числі фінанси і кредит, економіку підприємства, міжнародну економіку, облік і аудит, економічну кібернетику. Розробка нових стандартів, що за своїм змістом здатні інтегруватися з європейськими, підвищить можливість мобільності студентів та отримання ними подвійних дипломів. Подібний досвід уже набуто в Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка. Кращі студенти фінансово-економічного факультету навчаються за магістерськими програмами в Шандунському технологічному університеті, Пекінському університеті нафти (Китай), Бранденбурзькому університеті прикладних наук (Німеччина), в Краківській академії ім. А.Ф. Моджевського (Польща). Економічні факультети ПолтНТУ мають спільні магістерські програми з Санкт-Петербурзьким державним економічним університетом (колишнім фінансово-економічним університетом).

У своєму вітальному виступі ректор ПолтНТУ, доктор економічних наук, професор, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, заслужений працівник освіти України Володимир Онищенко акцентував увагу присутніх на тому, що рівень кваліфікації сучасного магістра не повинен обмежуватися національними кваліфікаційними рамками. Основний рефрен сьогодення – це глобалізаційні процеси. Тому амбітні ВНЗ повинні працювати на випередження часу і готувати таких магістрів, які здатні застосовувати нові методи та інструменти інноваційно-технологічного розвитку України, вміти проводити системний аналіз моделей економічного розвитку транзитивних країн та знаходити можливості їх застосування в Україні, визначати перспективи уніфікації фінансової, податкової, банківської політики у контексті забезпечення високого конкурентного статусу країни.

На необхідність включення міжнародної складової у кожну економічну спеціальність до стандартів магістерських програм звертав увагу й голова НМК з "Економіки і підприємництва", професор Анатолій Павленко, який навів цікавий приклад щодо змісту освітньо-професійних програм. Так, спеціальність "Прикладна статистика" обов'язковою компонентою повинна мати дисципліни, що формують знання методики та методології міжнародної статистики, спеціальність "Облік і аудит" – міжнародний досвід організації та проведення фінансового аудиту компаній з міжнародної діяльності тощо.

Саме у такому контексті здійснюються нові наукові дослідження економічного спрямування у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка. За результатами наукового дослідження "Збалансований еколого-економічний розвиток регіону через вирішення проблем у сфері поводження з твердими побутовими відходами", що проводився на прикладі Полтавської області з врахуванням закордонного досвіду, викладачі фінансово-економічного факультету стали лауреатами Премії Президента України для молодих учених. Поєднання економічної науки та прикладного характеру досліджень, економічне обґрунтування впровадження високоефективних технологій в промисловому і цивільному будівництві отримали високу оцінку держави, а колектив науковців під керівництвом доктора економічних наук, професора Володимира Онищенка – Державну премію України в галузі науки і техніки.

Завдяки новітньому обладнанню зали засідань Вченої ради ПолтНТУ робота президії НМК з "Економіки і підприємництва" проходила в інформаційно-візуально насиченому режимі, що дало можливість плідно попрацювати над змістом стандартів освіти, а також використати вільний час для ознайомлення з матеріально-технічною базою університету, зокрема економічних факультетів. До речі, наявність саме таких інноваційних аудиторій у ПолтНТУ дає можливість застосовувати нові формати проведення наукових конференцій, дискусій, виводить спілкування вчених-економістів на новий рівень, дозволяє подолати географічну віддаленість усіх учасників процесу спілкування, більш широко та масштабно застосовувати науковий потенціал України й зарубіжжя.

У рамках засідання президії науково-методичної комісії за багаторічну плідну співпрацю, відповідно до рішення Вченої ради ПолтНТУ було присвоєно звання та вручено атестати Почесного професора Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка ректору ДНВЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана", доктору економічних наук, професору Анатолію Павленку, проректору з науково-педагогічної роботи ДНВЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана", доктору економічних наук, професору Тетяні Оболенській, ректору Одеського національного економічного університету, доктору економічних наук, професору Михайлу Звєрякову, ректору Київського національного торговельно-економічного університету, доктору економічних наук, професору Анатолію Мазаракі та ректору Харківського національного економічного університету, доктору економіч
них наук, професору Володимиру Пономаренку.

Підбиття підсумків роботи президії НМК було продовжено у конференц-залі ПрАТ "Миргородкурорт" та на базі Миргородського художньо-промислового коледжу імені Миколи Гоголя, що є структурним підрозділом ПолтНТУ.

Члени НМК були приємно вражені тією любов'ю і повагою до освітніх традицій навчального закладу, з історією якого їх ознайомили в народному музеї університету, що існує понад 35 років. З великим почуттям патріотизму і глибокими знаннями історії Полтавського краю, Миргородщини провели екскурсію фахівці гуманітарного факультету ПолтНТУ.

Всі учасники засідання президії НМК відзначили динамічний розвиток Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка та досягнення вагомих результатів у інноваційній, науковій складовій підготовки фахівців із вищою освітою. Понад 20 років у ПолтНТУ готують фахівців за такими галузями знань, як "Економіка і підприємництво", "Менеджмент та адміністрування". Економічна наука у ПолтНТУ розвивається у плідному поєднанні економічних знань із інженерно-технічною підготовкою, здатна забезпечити практичне вирішення актуальних проблем шляхом синтезу науки, освіти та бізнесу.

Проведена робота президії науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України якнайкраще сприятиме подальшому розвитку навчальної та наукової діяльності університетів, інтеграції вищих навчальних закладів до освітнього простору Європи й світу. 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.