Охорона і відтворення фауни

Учасники виїзного засідання оглянули лісові культури Вельбівського лісництва, мисливські угіддя Гадяцького госпрозрахункового мисливсько-рибальського господарства (ГМРГ) обласної організації УТМР, приватного мисливського господарства (МГ) “Факел” та мисливського господарства “Безвіднянське” ДП “Гадяцький лісгосп”.

Єгер МГ “Факел” Анатолій Дементій продемонстрував об’єкт, споруджений у минулому році, – майданчик для навчання мисливських собак, оснащений за міжнародними стандартами для проведення тренувань, іспитів, змагань і випробувань норних собак, уміння своїх чотирилапих вихованців. Такий майданчик – джерело для прибутку господарств, адже навчання є платним для власників собак.

Під час огляду мисливських угідь депутати і фахівці звертали увагу на організацію роботи господарств різних форм власності, кадрове забезпечення, боротьбу з браконьєрством, доступність лісових угідь для місцевих мешканців.

– Нині проводиться засідання обласної екологічної комісії з питання розвитку мисливського господарства у нашій області. Це пов’язано з тим, що в 2013 році закінчується профільна обласна програма з розвитку мисливського господарства, і ми хочемо напрацювати заходи, які б сприяли подальшій, більш успішній, роботі такого важливого напрямку господарювання, – зазначила Тетяна Корост. – Багато вже зроблено в цій галузі, але багато є проблем, недоліків.

Тому хочеться на місці побачити, як треба вести мисливське господарство, щоб воно приносило не тільки моральне задоволення від спілкування з природою, а й  матеріальне заохочення. Це – природний ресурс, який повинен давати прибутки державі. Зараз напрацьовується концепція розвитку мисливської галузі. У цьому процесі беруть участь державні, громадські, приватні господарства. Ми хочемо вибрати таку форму організації роботи, яка була б найбільш ефективною.

– Найактуальніше питання – це перезакріплення мисливських угідь. Екологічна комісія виїхала сюди, щоб побачити на місці, в природі, як хазяйнують у мисливських господарствах і наскільки це складна робота, – відзначив Юрій Тараненко. – Основні критерії – охорона мисливських угідь від браконьєрства, біотехнічні заходи, підгодівля диких тварин, облаштування годівниць – все це визначає якість і комплексність ведення господарства. Ті мисливські господарства, які вкладають кошти, мають і дичину, й інфраструктуру, займаються завезенням і відтворенням видів, вольєрним розведенням, мають передові позиції в області, й тому ми націлюємо всі мисливські господарства на таку роботу.

Голова комісії Тетяна Корост, депутати Іван Коваль, Анатолій Попельнюх, Віктор Гаркуша, Юрій Тараненко, Іван Близнюк акцентували увагу на роботі, проведеній мисливськими господарствами з відтворення, охорони та раціонального використання лісової фауни, боротьби з браконьєрством, обліку поголів’я мисливських тварин.

Пленарне виїзне засідання відбулося на базі мисливського господарства “Безвіднянське”.

– У Полтавській області мисливські угіддя надані в користування 52 користувачам різних форм власності, у тому числі 24 госпрозрахунковим мисливсько-рибальським господарствам УТМР. Загальна площа мисливських угідь складає близько 2 мільйонів гектарів. У галузі працює близько 350 людей, переважно єгері й мисливствознавці. Станом на жовтень 2012 року в мисливські угіддя області було розселено 9 плямистих оленів, 24 лані,

41 кабан, понад 1400 качок, 255 фазанів, – зазначив завідуючий сектором мисливського господарства ПОУЛМГ Сергій Соломін.

Він зупинився і на проблемах. Так, деякі користувачі не вкладають кошти у відтворення, підгодівлю, охорону диких тварин від браконьєрів.

Досвідом роботи поділилися виконуючий обов’язки директора ДП «Гадяцький лісгосп» Ігор Федяй, мисливствознавець ДП “Гадяцький лісгосп” Володимир Кизь, голова мисливської організації «Факел» Василь Бузало, директор Гадяцького ГМРП обласної організації УТМР Анатолій Вербовецький. У цих господарствах цілий рік здійснюється підгодівля диких тварин, розводяться плямистий олень, дикий кабан, байбак, качки.

 – Важливо, щоб у розвиток таких господарств, незалежно від форми власності, вкладалися відповідні кошти, – наголосила Тетяна Корост.

У наступному році закінчується дія Програми розвитку мисливського господарства Полтавської області, тому важливо вже сьогодні спільно з громадськістю, депутатами, фахівцями розробляти проект наступної профільної програми, щоб визначити найбільш ефективні заходи з розвитку мисливських господарств Полтавщини, наголошували депутати.

За результатами роботи виїзного засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування прийняті відповідні рекомендації. Зокрема рекомендовано повернути до складу мисливських угідь площі двохсотметрових зон, територій та об’єктів природно-заповідного фонду, від яких добровільно відмовилися ГМРГ обласної організації УТМР, збільшити чисельність єгерської служби відповідно до вимог чинного законодавства, передбачити спільне патрулювання з правоохоронними та екологічними структурами з охорони державного мисливського фонду, поширити досвід будівництва вольєрів для утримання диких тварин. Користувачам мисливських угідь запропоновано розробити, а обласному управлінню лісового та мисливського господарства – узагальнити регіональні програми з відтворення поголів’я водоплаваючої дичини та зайця-русака.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.