Інспекція праці допоможе трудівникам

 Люди повинні зрозуміти, що інспекція праці – це насамперед помічник і порадник, а вже потім – контролюючий орган, – наголосила Наталія Велика.

За її словами, на Полтавщині зафіксовано ряд порушень трудового законодавства. Як правило, йдеться про використання найманої праці без належного оформлення, виплату заробітної плати "в конвертах", недодержання гарантованих державою мінімальних гарантій в оплаті праці, спроби роботодавців мінімізувати видатки на оплату праці через збільшення тривалості робочого часу працівників без відповідної оплати. Упродовж десяти місяців поточного року фахівці Територіальної державної інспекції з питань праці у Полтавській області перевірили майже тисячу підприємств, виявили понад 3 тисячі порушень. Зокрема понад 160 працівників працювали без належного оформлення. Найбільше таких фактів зафіксовано в галузі оптової та роздрібної торгівлі, обробній промисловості.

За результатами проведених перевірок інспекцією було видано приписи. Як наслідок, понад 160 підприємств усунули порушення щодо мінімальних гарантій в оплаті праці, погашено заборгованість із заробітної плати на загальну суму майже 15 мільйонів гривень, нараховано та виплачено компенсації втрати частини доходів громадян та індексації грошових доходів на суму понад 160 тисяч гривень, додатково зареєстровано 110 трудових договорів між найманими працівниками та підприємцями. Накладено штрафів на загальну суму понад 500 тисяч гривень. До органів прокуратури направлено 77 матеріалів щодо притягнення керівників до кримінальної відповідальності та вжиття заходів прокурорського реагування. За поданими матеріалами прокуратурою порушено 17 кримінальних справ. Наталія Велика наголосила: якщо людина вважає, що її права як працівника порушено, вона може звернутися до Територіальної державної інспекції з питань праці у Полтавській області за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна,1, кабінети 305, 306, 318.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.