Чому зажурилися “Вакула” й “Панько”

А ще через двадцять років підприємство стало випускати грунтообробну техніку – борони, культиватори, запасні частини до них.

– Техніка, виготовлена на нашому заводі, розроблена на рівні аналогів західноєвропейського виробництва і за технологіями обробітку грунту відповідає світовим стандартам, – розповідає голова правління ПАТ “Галещина, машзавод”, депутат обласної ради Юрій Бульбаха. – Одним із основних досягнень нашого колективу в цьому напрямі є розробка та освоєння виробництва сільськогосподарської техніки для безвідвального обробітку грунту. Використання цієї техніки за рахунок збереження біологічного балансу землі сприяє суттєвому збільшенню врожаїв зернових, а також дає змогу істотно скоротити витрати на обробіток. Зокрема витрати на пально-мастильні матеріали зменшуються в 2–4 рази.

Нині розпочато і налагоджено серійне виробництво десяти моделей грунтообробної техніки під різні класи тракторів. Також підприємство виготовляє ремкомплекти до трьох моделей транспортерів відведення органіки – ТСГ-2Б, ТСГ-3Б, ТСГ-160. Усі ці агрегати пройшли випробування в Українському науково-дослідному інституті з прогнозування та випробування техніки і сертифіковані на відповідність в системі УкрСЕПРО. А з питань розробки нових перспективних зразків завод тісно співпрацює із вченими Українського національного аграрного університету, Харківським державним аграрним університетом, Полтавською державною аграрною академією.

…Юрій Іванович запрошує пройти на оглядовий майданчик, розташований неподалік основного виробництва. Перше, що впадає у вічі, це назви, написані поруч з офіційними. Ось дискова борона, призначена для обробітку ущільнених ґрунтів. Вона така “хазяйновита”, що подрібнить і заробить в ґрунт усі пожнивні рештки. Ну чим не “Солоха”? Поруч красень “Вакула” – культиватор, призначений для передпосівного обробітку ґрунту. Далі – коток дисковий причіпний “Панько”, агрегат чизельний навісний, він же “Хома”; культиватор просапний “Козак Пацюк”; кормозмішувач “Данило”. Так назвати свої вироби заводчан надихнула щорічна участь у Сорочинському ярмарку, а ще – патріотичне ставлення до всього вітчизняного. Щоправда, підтримка держави стає усе менш відчутною, зазначає керівник підприємства. Тож головним завданням на нинішньому етапі є виживання й збереження як виробничого, так і кадрового потенціалу.

Юрій Бульбаха працює на заводі майже тридцять років, пройшов усі щаблі – від робітника до директора. Обіймав посади змінного майстра, інженера-конструктора, головного технолога. За цей час повністю змінився асортимент продукції, а ось обсяги виробництва знизилися до 40–60 відсотків. Фінансова криза завадила завершити й технічне переоснащення трьох основних і чотирьох допоміжних цехів. Якщо раніше на заводі  було 800 працівників, то нині – 300.

Про перспективи “Галещини, машзаводу” Юрій Бульбаха говорить досить обережно, адже аналогічних заводів в Україні вже майже не залишилося, вони всі збанкрутіли. Сподівання, які покладали на реалізацію державних програм щодо підтримки фермерів і 30-відсоткову компенсацію за придбану вітчизняну техніку, допоки не справдилися. Як і щодо лізингової та банківської підтримки. За два останніх роки підприємство отримало лише одне невелике державне замовлення. Натомість зростають податки, соціальні платежі, ціни на електроенергію. У таких умовах досить складно виживати. Склалася ситуація, коли потужні сільгоспвиробники, які працюють з іноземними інвестиціями, на продукцію галещинських машинобудівників не орієнтовані, а фермери та одноосібники не можуть її купити, не маючи державної підтримки.

Справжніми сподвижниками називає Юрій Іванович людей, які разом із заводом переживають скруту. Це здебільшого люди, яким виповнилося 40 і більше років. Молоді на підприємстві небагато, переважно з числа трудових династій. Керівництво акціонерного товариства намагається зберегти кадровий потенціал, адже це –  представники унікальних професій і високої професійної майстерності. На превеликий жаль, у Козельщинському районі таких спеціалістів не готують, нещодавно закрито останнє ПТУ. Про професійну підготовку доводиться турбуватися заводу, направляючи бажаючих до навчальних центрів Кременчука.

Юрій Бульбаха – секретар постійної комісії обласної ради з питань промислової політики, підприємництва та інвестицій. Доводиться спілкуватися з керівниками промислових підприємств Полтавщини, перейматися їхніми проблемами. Разом із тим, наголошує він, керівники облдержадміністрації,  обласної ради не тільки тримають ситуацію на контролі, а й допомагають, виходячи із можливостей. ПАТ “Галещина, машзавод” також відчуло таку допомогу при розв’язанні нагальних проблем.

… Завершуючи знайомство із заводом, ми звернули увагу на симпатичні вироби дитячого асортименту. Гойдалки, будиночки, гірки вабили не тільки яскравими кольорами, а й своєю надійністю, адже виготовлені вони із міцних металевих конструкцій за всіма стандартами безпеки.

– Це один із шляхів виживання, – прокоментував досвідчений директор. – Нині запровадили у виробництво соціальний проект з випуску дев’яти найменувань для дитячих майданчиків. На них є попит, тож ми готові йти назустріч будь-яким побажанням наших споживачів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.