Дніпровські “новосели”

Днями така подія відбулася у Комсомольську. До берега прибули дві вантажівки з повними баками риби, яку виростили в рибгоспі села Кишеньки Кобеляцького району. За два роки перебування в умовах розплідника кожна рибина досягла ваги 120–180 грамів. Для набуття товарного вигляду їй знадобиться ще три-чотири роки.

Комсомольськ обрали не випадково, адже саме тут і поблизу Світловодська Кіровоградської області найбільше гуртується товстолобик, який полюбляє синьо-зелені водорості. Утім, наголошує Ярослав Беззубенков, урятувати від них Дніпро товстолобик самотужки не в змозі. Необхідно якомога пильніше відстежувати й контролювати рівень забруднення промисловими стоками.

Міський голова Комсомольська Сергій Супрун, який випустив у Дніпро першу партію риби, також покладає на товстолобиків велику надію. “Це – наші “екологічні партнери”, – зазначив він, пригадавши події 1995 року. За його словами, тоді в місті на легеневі хвороби почали раптово хворіти чоловіки. “Комсомольським синдромом” назвали фахівці це явище, з’ясувавши згодом, що винними у ньому були саме синьо-зелені водорості. Відмираючи, вони разом із хлором, яким дезінфікують водопровідну воду, утворювали небезпечні сполуки, які й викликали хвороби дихальних органів. Тож міська влада готова тісно співпрацювати з рибоохоронцями у питаннях не тільки зариблення, а й збереження рибних ресурсів. Більше того, є наміри виділити зі спеціального фонду кошти на розробку відповідних програм щодо оздоровлення довкілля й зариблення водойм, у тому числі озер і ставків.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.