“Докучаєвські чорноземи”: добробут, благодійність, розвиток

В структурі товариства вже три роки діє спеціально створена благодійна організація "Фонд "Добробут, Благодійність, Розвиток", яка опікується матеріальною підтримкою закладів охорони здоров'я, освіти, культури, допомогою ветеранам війни та іншим пільговим категоріям. Усі ці добрі справи є результатом успішного господарювання "докучаєвців", колектив яких нараховує сьогодні близько тисячі працівників.

Результативність, якій дивуються за кордоном. Нинішній рік для тваринницької галузі "Докучаєвських чорноземів", яка представлена в господарстві передусім свинарством, особливо успішний – вдалося досягти показників, до яких наполегливо йшли протягом останнього періоду: за 10 місяців 2012-го на свинарнику-маточнику було отримано 6,5 тисячі поросят приплоду (в середньому 9,8 від однієї свиноматки). До кінця року, за словами головного зоотехніка Сергія Очкура, показник становитиме вже понад 7 тисяч, тоді як минулорічний був лише 3300. Такою швидкою результативністю від впровадження у "Докучаєвських чорноземах" новітніх чеських технологій із ведення свинарства були здивовані й іноземні фахівці, які в процесі обміну досвідом прогнозували їм вихід на сьогоднішні показники не раніше 2014 року. Це, звісно, приємно, говорить Сергій Очкур.

– У господарстві утримується майже 5 тисяч голів свиней – у двох відгодівельниках та свинарнику-маточнику, – розповідає головний зоотехнік. – Догляд за поголів'ям повністю автоматизований, фахівець за допомогою комп'ютера лише здійснює контроль за роздачею корму. Тваринництво у компанії повністю забезпечене власними кормами. У селі Лип'янка працює комбікормовий завод, який виробляє близько 12 тонн продукції на добу.

Прикметно, що ставку на якусь одну відому породу свиней у господарстві не робили, вирішили займатися гібридизацією. Для цього використовують, зокрема, такі породи, як велика біла, ландрас, дюрок. З урахуванням того, що свиней вирощують для забезпечення сировиною іншого підрозділу компанії – ТОВ "Карлівський м'ясокомбінат", – метою гібридизації є ще й підвищення м'ясних якостей.

Перспективи розвитку свинарства у господарстві ще сміливіші. До вже діючих об'єктів невдовзі додадуться два нових – свинарник-маточник на 1200 свиноматок (у Карлівці) та відгодівельник на 10 тисяч голів (у Білухівці Карлівського району). Далекосяжні плани в "докучаєвців" і щодо збільшення поголів'я ВРХ та розвитку молочного скотарства. Відповідний проект уже розробляється, за цим проектом сучасна молочнотоварна ферма з безприв'язним утриманням та доїльним залом на 500 фуражних корів має відкритися у відділку "Агропрогрес" (село Попівка). Планується також розширення галузі птахівництва – в структурі господарства з'явиться потужний птахокомплекс з вирощування індиків, тож споживач буде забезпечений екологічно чистою продукцією з індичого м'яса від "Докучаєвських чорноземів". Разом із тим ідеться й про зведення за передовими у світі технологіями нового комбікормового заводу.

Не тільки смачно, а й корисно

Відкриття ТОВ "Карлівський м'ясокомбінат" відбулося влітку нинішнього року. Прикметно, що це вперше за історію Карлівки в місті з'явилось таке підприємство. Тож на цьому ринку "докучаєвці" поки що – новачки, втім освоюють його впевнено, про що свідчать і постійне збільшення асортименту ковбасних виробів, і розширення мережі магазинів ТОВ "Агропромислова компанія "Докучаєвські чорноземи" – "Домашній смак".

– Сьогодні ми випускаємо 35 видів продукції, – розповідає директор підприємства Михайло Гнатюк. – Додались, зокрема, такі види виробів, як балик, грудинка, а також кілька новинок у варено-копченій групі. Освоюємо і ринки збуту – поки що 23 магазини нашого торгового дому працюють переважно на території Карлівського району, а також у Полтаві та в Харківській області.

Висока конкуренція в цьому сегменті українського ринку спонукає підприємство, за словами Михайла Гнатюка, лише до завзятішої роботи, адже переваг у нього чимало: по-перше, це використання власної сировини, в якості та безпечності якої можна бути впевненими на 100 відсотків; по-друге, причетність до доволі обмеженого кола вітчизняних виробників, які виготовляють ковбасні вироби за державними стандартами.

– Сьогодні люди набагато уважніше ставляться до свого харчування, розуміють його вплив на здоров'я, не хочуть бути обдуреними за допомогою усіляких штучних замінників натурального м'яса, тому й обирають нашу продукцію, – продовжує Михайло Гнатюк.

Відкриття м'ясокомбінату дозволило створити 44 робочих місця. До речі, знайти кваліфікованих працівників виявилось непросто, тож клопіт з їх підготовки взяло на себе підприємство – для проведення майстер-класів запрошували досвідчених спеціалістів із інших м'ясокомбінатів області. Але на сьогодні це вже пройдений етап. Тепер час реалізовувати намічені плани й приємно вражати покупців.

У полі, в овочевій бригаді,                       в садку і ягіднику…

Колектив, задіяний у "Докучаєвських чорноземах" у рослинництві, цього року був змушений, як майже й усі українські аграрії, змагатися з аномальною погодою. І витрачені зусилля переважно виправдались: наприклад, урожайність цукрового буряку в компанії сягає 550 центнерів з гектара (при цукристості 17 відсотків), соняшнику – 30 центнерів з гектара. До речі, своя олійниця дозволяє отримувати високоякісний продукт, яким компанія забезпечує передусім пайовиків та об'єкти соціальної сфери на території, де проводить виробничу діяльність, а це близько 30 тисяч гектарів у Полтавській та Харківській областях.

Успіх у рослинництві закладається ще на рівні насінництва, наголошує заступник генерального директора ТОВ "АПК "Докучаєвські чорноземи" з агротехнічних питань Валерій Демидко.

– Ми дуже відповідально підходимо до сортової політики, щороку закуповуємо насіннєву еліту, тісно співпрацюємо із багатьма профільними науково-дослідними інститутами України, а також із фірмами, які реалізують насіння. На території компанії є демонстраційні поля, на яких ми висіваємо зразки різних сортів, аналізуємо результати, відбираємо кращі. У нас є своя, так би мовити, насіннєва міні-станція. Інший важливий бік співпраці з науковими інститутами та фірмами-виробниками – це вибір засобів для системи захисту рослинництва. Всі наші спеціалісти беруть участь у виїзних семінарах, проходять спеціальне навчання. Ми добре розуміємо, що потрібно
постійно враховувати досягнення науки й використовувати їх на практиці.

У режимі безперервного навчання працюють у "Докучаєвських чорноземах" і механізатори, адже тут дбають про розширення та оновлення технічного парку, причому за рахунок продукції тільки надпотужних світових виробників. Звідси й ефективність та проведення у короткі строки польових робіт. Зокрема на збиранні врожаю зернової групи цього року було задіяно 16 комбайнів.

Відносно новим (адже постійно з'являється щось іще новіше) і перспективним напрямом у господарюванні "докучаєвців" є овочівництво. Нинішнього року під ці культури було задіяно 45 гектарів. Урожай порадував, адже система крапельного зрошення повністю вберегла городину від посухи. Посмакувати вирощеними в компанії овочами мали можливість і працівники, і пайовики, і покупці магазинів мережі "Домашній смак". Усі їдальні у виробничих підрозділах компанії забезпечені овочами до наступного урожаю. За словами Валерія Демидка, на 2013 рік заплановано розширити площі для овочівництва до 74 гектарів. Відповідно йдеться й про будівництво новітнього овочесховища з потужністю         2 тисячі тонн одночасного зберігання.

Актуальним спорудження цього об'єкта є і для розвитку в "Докучаєвських чорноземах" садівництва. Закладений у 2009-му на 80 гектарах на відділку "Голобородьківське" яблуневий сад цього року дав перший урожай.

– Звісно, зрошення – це недешево, але полив себе окуповує: при відсутності опадів упродовж трьох місяців та температурі повітря понад 35 градусів ми не тільки зберегли сад, а й отримали хороший урожай, – говорить начальник відділу плодово-ягідного виробництва Анатолій Поліщук. – Цього року на більш ніж 10 гектарах було висаджено ще й кісточкові – черешні, вишні, абрикоси, сливи. Добрі врожаї дали влітку й наші ягідники – особливо полуниця. Вирощуємо також малину та чорну смородину.

Прикметно, що кожна розповідь про сьогодення та перспективи ТОВ "Агропромислова компанія "Докучаєвські чорноземи" – незалежно від того, ведеться вона на шпальтах газет чи у колах знавців аграрного ринку, – завершується очевидним і позитивним висновком про те, що будь-який новий господарський крок компанії – це створення нових робочих місць, більші можливості підтримки соціальної сфери, постачання на український ринок якісної вітчизняної продукції. А все це разом якраз і є працею на відродження сільського господарства держави.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.