Підвищення пенсійних виплат

– Людмило Олександрівно, кому і які саме пенсії перераховувалися? Хто отримав підвищені виплати?

– На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, відповідних урядових постанов уже здійснено 10 масових перерахунків пенсій. У грудні заплановано провести ще один. Внаслідок перерахунків підвищення отримали: з         1 січня – пенсіонери з числа інвалідів війни, члени сімей загиблих (померлих) осіб; інваліди-чорнобильці – на 55 відсотків – із 1530 до 2374 гривень. З 1 березня – третина отримувачів – за статтею 42 Пенсійного закону згідно з підвищенням середньої зарплати по Україні за попередній рік. З                     1 травня – 93 відсотки загальної кількості пенсіонерів – у зв’язку з осучасненням заробітку. З липня та вересня було проведено перерахунки пенсіонерам силових структур відповідно на 11 та 23 відсотки. Із січня, квітня, липня та жовтня підвищення отримали непрацюючі пенсіонери згідно із підвищенням прожиткового мінімуму.

– На скільки збільшилися розміри пенсій?

– Усі перерахунки здійснювалися в автоматизованому режимі, за матеріалами пенсійних справ, без персональних залучень пенсіонерів. У цілому середній розмір пенсії в Київському районі Полтави збільшився на 282 гривні,  або на 25 відсотків, і досяг 1429,68 гривні. Середня зарплата за цей же період у районі зростала меншими темпами – на         8 відсотків – і становила 2458,26 гривні. Хоча не всі отримувачі оптимістично сприйняли суми підвищення, додаткова потреба в коштах на фінансування пенсій сягнула понад 15 відсотків від загальної. За таких умов досить проблемним стало питання самозабезпеченості коштами для виплати пенсій. Внаслідок централізації та укрупнення платників – юридичних осіб значні грошові потоки надходять до центральних підприємств за межами регіону. Відповідно зменшені фонд оплати праці як основний бюджетоутворюючий фактор і величина єдиного соціального внеску. Підвищені розміри пенсій громадяни отримують вчасно і в повному обсязі.

– Багато людей опікується напрацюванням трудового стажу для майбутньої пенсії? Що можете порадити?

– Переважна більшість громадян працездатного віку зараз зрозуміли важливість набуття страхового стажу для отримання будь-яких соціальних гарантій, і це дуже важливо. Посприяла цьому й активна інформаційно-роз’яснювальна робота працівників Пенсійного фонду. Нагадаю, що з прийняттям Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та із впровадженням його з 1 січня 2004 року введено поняття “страховий стаж” замість “трудового”. Тобто стаж зараховується відповідно до сплачених внесків до Пенсійного фонду. Згідно зі змінами до основного пенсійного закону з 1 жовтня минулого року право на пенсійне забезпечення має особа за наявності 15 років страхового стажу, тобто стажу, за який сплачені внески до Фонду. З 1 січня 2011 року Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” зобов’язано сплачувати єдиний внесок до Пенсійного фонду і фізичних осіб – підприємців. При цьому єдиний внесок включає в себе платіж ще по трьох фондах: соцстрахування від нещасного випадку на виробництві, на період тимчасової непрацездатності та служби зайнятості населення.

Отже, сплата внеску, окрім стажу для майбутньої пенсії, гарантує оплату лікарняних листків, виплату втраченого заробітку в разі втрати працездатності, виплату допомоги по безробіттю, отримання банківських кредитів. Зауважу, що для підтвердження стажу та сплачених до Фонду внесків платники податків (внесків) повинні подати звітність до відділу персоніфікованого обліку управління. Без наявності такого звіту підтвердити свій стаж у реєстрі застрахованих осіб буде проблематично.

Реалізуючи принцип “професійний підхід – добрий результат” управління Фонду готове до тісної співпраці.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.