Здоров’я населення – головна турбота

Нові медичні об’єкти

Задля поліпшення здоров’я жителів Полтавщини продовжується поступове покращення якості надання медичної допомоги, її доступності для кожного мешканця області, насамперед – із найвіддаленіших куточків. Для цього ми постійно намагаємося здійснювати конкретні справи, зміцнювати матеріально-технічну базу закладів охорони здоров’я, адже без цього неможливо рухатися в напрямку покращення надання медичної допомоги. Завдяки керівництву держави, яке значну увагу приділяє вирішенню проблем соціально-економічного розвитку Полтавщини, у цьому році з Державного бюджету України для області було виділено близько 280 мільйонів гривень асигнувань. Це дало змогу спрямувати 170 мільйонів гривень на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт 17 об’єктів охорони здоров’я.

За останні два роки було введено в експлуатацію патолого-анатомічний корпус центральної районної лікарні в  Пирятині, проведено реконструкції хірургічного корпусу Котелевської центральної районної лікарні, частини поліклінічного відділення Шишацької центральної районної лікарні під центр матері та дитини, дитячої лікарні в Лохвиці під дитячу лікарню та пологове відділення (2-га черга на 15 ліжок), будівлі дитячої та жіночої консультації під центр матері та дитини Карлівської центральної районної лікарні на 280 відвідувань за зміну. Виконано роботи з капітального ремонту частини першого поверху лікувального корпусу обласної дитячої лікарні під центр реабілітації дітей раннього віку, операційного блоку обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського, палати інтенсивної терапії, спеціалізованого кардіологічного відділення для хворих на інфаркт міокарда обласного кардіологічного диспансеру.

У цьому році здійснено реконструкцію терапевтичного відділення Козельщинської центральної районної лікарні, приміщення під амбулаторію загальної практики – сімейної медицини в селі Заворскло Полтавського району, дільничної лікарні в селі Куликівка Полтавського району під амбулаторію загальної практики – сімейної медицини, гінекологічного відділення Полтавської центральної районної лікарні.

Проведено капітальний ремонт відділення реанімації обласної інфекційної лікарні. Закінчуються роботи з переобладнання та перепланування частини приміщень лікувального корпусу з добудовою рентген-кабінету обласної дитячої клінічної лікарні тощо.

Закінчується реконструкція діагностичного центру під перинатальний центр на вулиці Залізній, 17-а, в Полтаві.

Велика увага приділяється питанням якості ремонтних робіт та відповідності медичних закладів сучасним європейським стандартам. Із кожним роком змінюється зовнішній та внутрішній вигляд закладів охорони здоров’я, де намагаємося забезпечити комфортне перебування пацієнтів на лікуванні, оптимальні умови для роботи медичних працівників.

Здешевлення ліків –          реальна справа

для доступності та підвищення якості лікування в області реалізується комплекс заходів щодо забезпечення медичної складової соціальних ініціатив Президента України. Здійснено перші кроки щодо впровадження на Полтавщині європейських підходів у формуванні цін на ліки, впорядкування ціноутворення на фармацевтичному ринку. Нині в нашому краї реалізується проект з державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонію, прийнятий Кабінетом Міністрів України.

Механізм реалізації цього проекту є досить простим. Хворий на гіпертонію один раз на місяць відвідує відповідного лікаря з метою отримання рецепта на гіпотензивний засіб, за яким він має право одержати у аптечній мережі необхідні йому ліки.

Завдяки реалізації першого етапу цього проекту ціни на лікарські засоби від артеріальної гіпертензії знижено до 20 відсотків (на різні препарати – різний відсоток знижки).

Запровадження цього проекту дозволить знизити витрати на гіпотензивні препарати, заощадивши таким чином сімейний бюджет пацієнтів.

…Із перших хвилин життя

У зоні особливої уваги нашої діяльності як представників органів виконавчої влади знаходиться здоров’я матерів та дітей, адже це – індикатор благополуччя держави, що визначає майбутнє нації. Звісно, коли народжується дитина, то вся сім’я щаслива. Для того, аби материнство було бажаним, сім’я – благополучною, а діти в ній – здоровими, в області запроваджується ряд заходів. Найголовнішим є покращення рівня надання медичної допомоги новонародженим із перших хвилин життя. Позитивним змінам у здоров’ї дітей і жінок сприяв комплекс заходів, здійснених в області протягом останніх років у рамках реалізації обласної програми “Репродуктивне здоров’я до 2015 року”. У березні поточного року в обласній дитячій клінічній лікарні відкрито Центр розвитку дітей раннього віку. Статус “Лікарня, доброзичлива до дитини” мають 23 лікувально-профілактичних заклади, де народжується 85 відсотків малюків.

Отже, серед критеріїв успіху в сфері охорони материнства та дитинства з упевненістю можна відзначити те, що на Полтавщині в 1,5 разу нижчий показник дитячої смертності, ніж в цілому в Україні. Особливо відзначу, що в поточному році  випадків материнської смертності взагалі не було.

 У галузі охорони здоров’я нашої області все більшого поширення набувають сучасні перинатальні технології. Разом із представниками медичної галузі та, сповідаємося, усією громадою розуміємо, як важливо у найкоротший термін створити всі належні умови для охорони життя та здоров’я матері й дитини, підвищити якість та доступність високоспеціалізованої медичної допомоги для вагітних, породіль і новонароджених, особливо у випадках ускладнень або патологій. Тож завдяки впровадженню в області національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства”, ініційованого Президентом України Віктором Януковичем, ми отримали реальну можливість сприяти реалізації нової філософії такого виду допомоги і створюємо в регіоні найсучасніший медичний заклад третинного, високоспеціалізованого рівня – обласний перинатальний центр.

Цей медичний заклад майбутнього буде відкрито для мешканців Полтавщини у семиповерховій будівлі загальною площею понад 7 тисяч квадратних метрів. Варто підкреслити, що перинатальний центр – не лише сучасне інженерне рішення, а й нові стандарти надання медичної допомоги, акцент якої зміщено на перинатальний період. Тож завдання полягає не лише в т
ому, аби  провести пологи, а й щоб отримати здорову дитину, навіть якщо вона народилася вагою 500 грамів – тобто виходити її і, як кажуть, “поставити на ноги”. Така дитина залишить центр лише тоді, коли за нею вже зможуть доглядати батьки. Тож перед медиками постане завдання – вчасно направляти вагітних на ті рівні перинатальної допомоги, де їм нададуть адекватну допомогу.

Перинатальний центр матиме сучасне обладнання, у ньому будуть принципово відмінні від нинішніх операційні блоки, індивідуальні пологові зали тощо. Все буде зроблено так, аби жінка з дитиною почувалася комфортно, як удома.

У майбутньому закладі буде організовано акушерські та неонатальні ліжка, відділення інтенсивної терапії для жінок на 6 ліжок, дві операційні зали, збудовані за технологією “чистого приміщення” – передові медичні технології, які вперше будуть запроваджені в Полтавській області. У 9 комфортних пологових залах майбутні мами матимуть змогу народжувати, відчуваючи підтримку родичів або близьких (під час партнерських пологів, коли за бажанням не тільки чоловік, а й родичі зможуть бути присутніми при пологах). До речі, статистика свідчить: якщо чоловік із дружиною народжують разом, то ризик розлучення значно знижується.

У відділеннях виходжування новонароджених на 15 ліжок та інтенсивної терапії новонароджених на 9 ліжок буде можливість надавати необхідну допомогу тим малюкам, котрі хочуть з’явитися на цей світ та жити здоровими. У відділенні сумісного перебування матері та дитини на 30 ліжок окремі палати займуть жінки разом зі своїми дітьми. У реанімаційних залах, що будуть оснащені найсучаснішим обладнанням, жінкам та новонародженим надаватиметься необхідна допомога, і в багатьох випадках потреба направляти жінок до столичних медичних закладів відпаде. Крім того, функціонуватимуть відділення патології вагітних на 33 ліжка та постінтенсивного виходжування новонароджених.

Високим потребам цього надсучасного закладу відповідатимуть і кадри. У новому перинатальному центрі працюватимуть, насамперед, лікарі, які працюють в обласній лікарні. Також лікарі з інших лікувально-профілактичних закладів. Міністерством охорони здоров’я України розроблено програму підвищення кваліфікації лікарів, згідно з якою спеціалісти пройшли навчання.

Для нашої області відкриття перинатального центру стане знаковим, адже сучасний медичний комплекс, що поєднує і найновіше обладнання, і високу професійну підготовку лікарів, дасть можливість значно поліпшити безпеку народження, мінімізувати виникнення ризиків для здоров’я і життя немовлят та їхніх матерів. У медичних працівників з’явиться можливість сконцентрувати матеріальні ресурси, впроваджувати високоефективні медичні технології, забезпечити високий рівень лікувально-діагностичного процесу. Наступним кроком передбачається створення перинатальних центрів вторинного рівня на базі міських пологових будинків міст Полтави та Кременчука з кількістю пологів не менше 2500 на рік у кожному.

Буде продовжено роботу щодо створення міжрайонних акушерських відділень центральних районних лікарень із кількістю пологів 1100 на рік у кожному та радіусом обслуговування не більше 60 кілометрів, які матимуть у своєму складі відділення акушерської реанімації та інтенсивної терапії новонароджених.

Тож завдяки реалізації на Полтавщині національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства” кожна родина відчує підтримку в народженні нового життя, турботу про здоров’я наймолодших громадян України. Кожна родина Полтавщини мріє мати здорових дітей, а влада та медичні працівники намагаються їм всіляко допомагати втілювати свої мрії у життя. Всі заходи – і заплановані, й ті, які вже вдалося реалізувати, спрямовані на здійснення цієї мети.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.