Чисте довкілля – здорові покоління

Процес накопичення відбувався практично безконтрольно. Це призвело до виникнення великої кількості безгосподарних непридатних отрутохімікатів, втрати документації, руйнування складів, тари і пакувальних матеріалів і як наслідок – до утворення значної кількості невідомих та змішаних непридатних пестицидів. Також зросла можливість несанкціонованого доступу і неконтрольованого використання їх у сфері споживання. Зважаючи на цю багаторічну проблему, на Полтавщині вже другий рік поспіль проводяться заходи з утилізації невизначених та непридатних до використання отрутохімікатів.

Відповідно до “Регіональної цільової програми поводження з непридатними хімічними засобами захисту рослин на 2011–2013 роки” з 20 вересня минулого року в нашій області вперше за часів незалежності України за рахунок коштів Державного і обласного бюджетів розпочато комплекс робіт із перезатарення і вивозу невизначених, непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин за межі Полтавщини. Для здійснення вищезазначених заходів торік виділено і профінансовано з Державного бюджету 4,5 мільйона гривень та 8 мільйонів гривень – з обласного бюджету, вивезено 468,8 тонни отрутохімікатів. За рахунок Державного бюджету вивезено 176,202 тонни, за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища – 292,6 тонни.

Повністю очищені від отрутохімікатів території семи районів, а саме: Великобагачанського, Гадяцького, Глобинського, Диканського, Котелевського, Решетилівського, Шишацького та частково – Чутівського і Хорольського районів.

При проведенні робіт з’ясувалося, що кількість реально затарених отрутохімікатів та забрудненої тари значно перевищує обліковані. Так, за уточненими даними, цей показник збільшився до 1113 тонн. Наприклад, у Великобагачанському районі обліковано на 1 липня 2011 року 8,8 тонни, а фактично вивезено 46,65 тонни, у Глобинському районі обліковано 25,3 тонни, фактично вивезено 75,76 тонни; у Диканському районі обліковано 3,7 тонни, фактично вивезено 7,66 тонни. Реальна кількість вивезених отрутохімікатів та тари, як мінімум, у два рази перевищує обліковані.

Тому керівництвом області та депутатським корпусом на десятій сесії обласної ради шостого скликання, що відбулася наприкінці лютого цього року, ухвалено рішення про внесення змін і доповнень до вищезазначеної програми та закінчення очищення території області від отрутохімікатів у 2012 році. Відповідно до програми заплановано виділення 8 мільйонів гривень з обласного та 10 мільйонів гривень з Державного бюджетів. Із Державного бюджету було виділено 6,3 мільйона гривень, а з обласного бюджету – 9,5 мільйона гривень.

Цього року роботи щодо перезатарення та вивозу невизначених та непридатних хімічних засобів захисту рослин почалися 24 квітня на складі Хорольської сільгоспхімії за рахунок коштів обласного бюджету. За межі області та країни у поточному році вивезено 320 тонн. Загалом за весь період із цього складу вивезено більше 460 тонн. І знову при проведенні робіт із перезатарення з’ясувалось, що приблизно на 60 тонн кількість отрутохімікатів перевищує обліковані 461,27 тонни. Тому рішенням одинадцятої сесії обласної ради шостого скликання від 23 квітня 2012 року додатково виділено 1,5 мільйона гривень з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Вся ця робота проводиться під постійним контролем обласної державної адміністрації та особисто голови ОДА Олександра Васильовича Удовіченка.

За остаточними розрахунковими даними, в області залишилося близько 340 тонн отрутохімікатів. За рахунок коштів  Державного бюджету – 6,3 мільйона гривень – цього року планується утилізувати 279,6 тонни у таких районах: Гребінківському – 32,2 тонни; Зіньківському – 3,91 тонни; Карлівському – 17,35 тонни; Кобеляцькому – 23,9 тонни; Козельщинському – 6,75 тонни; Кременчуцькому – 1,2 тонни; Лохвицькому – 9,06 тонни; Лубенському – 27,31 тонни; Машівському – 28 тонн; Миргородському – 15,071 тонни; Новосанжарському – 58,7 тонни; Пирятинському – 4,13 тонни; Полтавському – 17,9 тонни, Чорнухинському – 3,14 тонни; Чутівському – 8 тонн, Оржицькому – 22,975 тонни.

За рахунок додаткових коштів з обласного бюджету – 1,5 мільйона гривень – планується утилізувати 60 тонн отрутохімікатів. Нині проведено процедуру конкурсних торгів відповідно до чинного законодавства. Виконавцем робіт визначено ТОВ “C.I. Груп Консорт Лтд” із Ізраїлю.

Завершити вивіз отрутохімікатів зі складу Хорольської сільгоспхімії та провести перезатарення і вивезти  отрутохімікати з вищезазначених районів планується до кінця жовтня цього року.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.