Відроджені скарби духовні

Місце обрали не випадково, адже відновлення у ній настінних розписів, а також трьох монументальних панно – “Вибори полтавського полковника М. Пушкаря”, “Козак Голота і татарин”, “Чумацький Ромоданівський шлях”, – заслуга копіткої праці Леоніда Григоровича.

Представлена у музеї виставка репрезентує, зокрема, мозаїки релігійної тематики, портрети видатних історичних діячів. Кожна робота Леоніда Тоцького наповнена життям та глибоким філософським змістом. Наприклад, зображуючи Миколу Гоголя, митець використав пастельні відтінки, пояснюючи це загадковістю та містичністю творчості письменника, навколо нього він відобразив розквітлий віночок, який вказує на українське походження класика. У центрі експозиції, в ореолі свічок, розміщується Оранта – фрагмент копії мозаїки з оригіналу Київського Свято-Софіївського собору ХІ століття.

Майстерність митця багато років відшліфовувалася, немов мозаїчна смальта. Втім, як розповів Леонід Григорович, він і досі відчуває неабияке хвилювання, розпочинаючи роботу над новим твором.

– Адже ніколи напевне не знаєш, яким буде кінцевий результат, – зазначив художник. – Та, коли справу розпочато, думки про неї не полишають ні

на хвилину.

Завдяки філігранній роботі майстра було реставровано ряд об’єктів культурної спадщини, серед яких – розписи та мозаїка Софійського та Михайлівського Золотоверхого соборів у Києві.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.