Нова якість охорони здоров’я

Нова якість охорони материнства і дитинства". З'ясувати, на якому етапі перебувають роботи з реконструкції приміщення для обласного перинатального центру нині, ми вирішили на місці, за його майбутньою адресою у Полтаві – по вулиці Залізній, 17-а.

Прискореними темпами

Робочі планірки на об'єкті за участю голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, заступника голови ОДА Олександра Коваля, начальника головного управління охорони здоров'я ОДА Віктора Лисака та керівництва головної підрядної організації "Лібор", яка займається реконструкцією приміщення для обласного перинатального центру, відбуваються іноді й по кілька разів на день, включаючи суботу та неділю. Будівельні роботи тривають ритмічно, у них задіяні близько 180 працівників.

Наразі немає сумнівів, що завдання Президента України Віктора Януковича прискорити будівництво обласних перинатальних центрів на Полтавщині завдяки злагодженій роботі всіх гілок влади успішно виконується. У короткий термін вдалося вирішити питання  передачі з міської в обласну комунальну власність приміщення для майбутнього центру на вулиці Залізній, яке близько десяти років перебувало в недобудованому стані, виготовити акт на землю, провести тендер на виконання проектних робіт, здійснити внутрішній та зовнішній аудит за участю, зокрема, й міжнародних експертів, вирішити ще десятки інших підготовчих питань, пов'язаних із щойно прийнятою нормативною базою, яка покликана регулювати вимоги з будівництва таких об'єктів. Нині реконструкція – вже на завершальній стадії. Будівельники виконують внутрішні роботи на всіх семи поверхах, працюють у підвальному приміщенні над налагодженням інженерних комунікацій, оздоблюють фасад майбутнього перинатального центру, тож будівля разюче змінюється з кожним новим днем.

– Звісно, зобов'язатися створити за 5 місяців такий високотехнологічний центр – це надзвичайно відповідально, – зазначив під час планірки на об'єкті Олександр Коваль. – Ми привернули до нього увагу громадськості, залучили будівельників, бізнесові структури, які можуть надати певну допомогу. Зараз головне – ефективна організація роботи великого колективу, який тут трудиться, адже всі необхідні ресурси є.

Як фактор, що сприяє не тільки пришвидшенню будівельних робіт, а й якісності їх виконання для такого специфічного закладу, Олександр Коваль відзначив ініціативу головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації закріпити кожен поверх приміщення чи блок майбутнього закладу за медиками, які невдовзі будуть там працювати. Вони роз'яснюють будівельникам специфічні питання. Важливим моментом є й те, що при створенні закладу враховано потреби людей з обмеженими можливостями.

– Я переконаний, що із завданнями, які ми намітили, обов'язково впораємося, – запевнив заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль. – Це правильний підхід влади до вирішення актуальних для суспільства питань.

Відхилень від плану

не буде

Після докладного ознайомлення з ходом останнього етапу робіт з реконструкції на об'єкті начальник головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації Віктор Лисак відповів на запитання про майбутнє обласного перинатального центру.

– Раніше в галузі охорони здоров'я області ми відпрацьовували, так би мовити, елементи сучасної перинатальної допомоги – ввели певні новації в рамках проектів Євросоюзу "Здоров'я матері і дитини", запровадили спільне перебування породіллі й новонародженого в пологових стаціонарах, розширили акушерське відділення обласної клінічної лікарні, перебудували на інтенсивне лікування, націлене якраз на перинатальні технології, роботу дитячої обласної клінічної лікарні, – зазначив Віктор Петрович. – Тобто прогрес ми мали й прагнули до нього, але разом із тим виникав і ряд проблем, які свідчили, що наявною структурою закладів і відділень цього профілю ми не можемо надати повну допомогу третинного рівня, яка сьогодні справді дуже потрібна.

Щоб нефахівці зрозуміли, про що йдеться, достатньо замислитися, наприклад, про те, яким ризиком є транспортування з районів області "тяжких" немовлят, які народжені жінками, що мають певні медичні патології. А протягом року потреба у такому транспортуванні виникає понад 350 разів, і за кожним випадком – життя, яке потрібно рятувати. Так, сьогодні на базі обласної клінічної лікарні можуть приймати більше пологів, ніж раніше, й понад 80 відсотків породіль там – із сільської місцевості. Але цього замало, адже нині дуже багато жінок мають патології вагітності, тобто потребують допомоги при пологах на третинному рівні.

Із введенням у дію обласного перинатального центру, величезного медичного закладу, де тільки під лікувально-діагностичний процес буде задіяно близько 7 тисяч квадратних метрів, у ньому за рік зможуть приймати близько 4 тисяч пологів у жінок, які мають патологію, що допоможе попередити ризики розвитку ускладнень у матері та дитини і тим більше запобігти непоправним наслідкам. Ще під час вагітності жінки направлятимуться сюди на консультацію. Спеціалісти зможуть приймати близько сотні пацієнток за день. Всього в області протягом року нині народжують близько 11 600 жінок, причому 80 відсотків з них їдуть на пологи в Полтаву, Кременчук, Лубни, Миргород, Гадяч, Кобеляки, тобто майбутні мами самі хочуть потрапити туди, де вищий рівень надання такої допомоги.

– У пресі не раз згадувалося, що навіть конструкція приміщень перинатального центру буде відповідати сучасним вимогам у галузі, про що саме йдеться?

– Якщо говорити, наприклад, про відділення реанімації новонароджених, яке буде забезпечене сучасним обладнанням завдяки Фонду Віктора Пінчука за проектом "Колиски надії", то воно відповідатиме вимогам так званих "чистих приміщень": це застосування високих технологій, які передбачають забезпечення певної концентрації повітря, використання спеціальних стінових панелей, які відштовхують мікроорганізми та бактерії, що унеможливлюватиме появу внутрішньолікарняних інфекцій. Донедавна ці технології в Україні застосовувались тільки в кардіоцентрах.    

Працюватиме у перинатальному центрі й акушерська реанімація. Такої реанімації сьогодні не існує в області взагалі. До речі, реаніматологи будуть брати участь у проведенні кесаревих розтинів та інших хірургічних втручаннях. Операційні також відповідатимуть всім сучасним вимогам.

Цікаво, що з метою протидії виникненню внутрішньолікарняних
інфекцій нові побутові умови будуть створені й для медперсоналу: в напівпідвальному приміщенні розташовуватиметься роздягальня, де верхній одяг залишатимуть у шафах, а на свій поверх фахівці підніматимуться вже повністю готові до роботи. Особливі вимоги є й щодо роботи ліфтів: буде ліфт, який використовуватиметься тільки для підняття нагору, і той, що опускатиметься тільки вниз, у роздягальню.

На п'ятому поверсі будуть розташовані, зокрема, індивідуальні пологові зали. Звісно, тут створять умови для партнерських пологів. У відділенні інтенсивного нагляду новонароджених перебуватимуть діти, які потребують інтенсивного спостереження, там працюватиме посилена лікарська бригада. На четвертому поверсі будуть післяпологові палати для спільного перебування матері й дитини. Щоб перебування в них стало справді комфортним, багато уваги приділяємо теплозберігаючим та енергозберігаючим технологіям, системі кондиціонування повітря. Зайве говорити, що про загальні душові та санвузли в такому новітньому закладі ніхто й не згадуватиме.

На другому поверсі працюватиме, зокрема, цілодобова лабораторія. Діятиме у центрі й блок функціональної діагностики, сюди ми закупляємо суперсучасні апарати ультразвукової діагностики. Приймальне відділення розміститься на першому поверсі.

– Який обсяг робіт на сьогодні вже виконано?

– Активно тривають внутрішні роботи у

 більшій частині приміщень, ведеться розводка кисню і газів, тобто монтування системи труб, завершується робота з вентиляційними трубопроводами. Майже повністю налагоджене енергозабезпечення, яке працюватиме на постійній основі. Завершуємо одну частину ліфтових шахт і сподіваємося, що ось-ось ліфти вже будуть встановлені, сьогодні-завтра очікуємо стінові панелі для "чистих приміщень", їх виробляє тільки єдине в Україні підприємство, яке знаходиться у Львові. Прискорюємо й зовнішні роботи. Звісно, певні технологічні питання виникають, але це природно, адже триває не просто будівництво, а реконструкція приміщення. Важливо також, що вже проведено торги на медичне обладнання.

– Скільки коштів і з яких бюджетів на будівництво вже освоєно?

– Національним проектом "Нове життя. Нова якість охорони материнства і дитинства" було перераховано 20 мільйонів гривень на загальнобудівельні роботи. Очікуємо також транш 12 мільйонів гривень на медичне обладнання. Із виділених першим траншем коштів з обласного бюджету сьогодні освоєно близько 6 мільйонів гривень. Загалом ресурс є, тож можемо працювати на повну потужність, адже тільки на сесії обласної ради нам було виділено десять мільйонів гривень.

– Якою буде доля акушерської служби, що працює у соматичному корпусі обласної клінічної лікарні, після відкриття перинатального центру?

– Весь персонал перейде сюди, а там працюватимуть, зокрема, хірургія, травматологія. До речі, питання забезпечення обласного перинатального центру кадрами сьогодні – одне з головних, тут має трудитися близько трьохсот людей. Зараз триває конкурс з відбору фахівців, тренінгові навчання, адже функціонуватимуть відділення, яких раніше у нас не існувало. У цьому активно допомагає професорсько-викладацький склад Української медичної стоматологічної академії, який, до речі, вже проводив відповідні тренінги в раніше відкритих в Україні обласних перинатальних центрах. Лікарі зацікавлені потрапити на роботу до нового закладу зокрема й тому, що між Національним проектом "Нове життя. Нова якість охорони материнства і дитинства" та Федеральним міністерством охорони здоров'я Німеччини є домовленість про партнерство, яке передбачає обмін досвідом, стажування.

– Полтавський міський пологовий будинок працюватиме у своєму звичайному режимі?

– Так, він має працювати як центр вторинного рівня перинатальної допомоги. І в цьому закладі, і в Кременчуцькому міському пологовому будинку зараз проводиться відповідна робота. Це безсумнівний поступ у системі охорони здоров'я.

– Хто буде очолювати новий заклад?

– Обласну клінічну лікарню очолює Євген Володимирович Скалянський, а перинатальний центр буде структурним підрозділом цього закладу. Безпосередньо ж роботою підрозділу опікуватиметься заступник головного лікаря з питань материнства і дитинства.

– Чи не вносяться корективи щодо раніше визначених термінів відкриття об'єкта?

– Є розпорядження голови облдержадміністрації Олександра Васильовича Удовіченка, за яким ця подія має відбутися 25 жовтня цього року. Будівельники розраховують свою частину роботи завершити до 10 жовтня, але ми сподіваємося, що це відбудеться навіть раніше. Втім, у будь-якому разі відхилень від плану не буде, й незабаром полтавці отримають сучасний високотехнологічний обласний перинатальний центр.

Нова модель

Нині перинатальні центри ІІІ рівня вже працюють у Дніпропетровській, Харківській, Кіровоградській, Донецькій, Житомирській областях, а також у Києві. До кінця поточного року на державному рівні заплановано виділити кошти для створення ще 11 таких потужних закладів. Докорінний перегляд перинатальної допомоги в країні має передусім знизити дитячу та материнську смертність, адже, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Україні з тисячі новонароджених помирає 9 дітей (у країнах ЄС – 4), щонайменше втричі вищими є в нас і материнські втрати. Аналізуючи ситуацію, фахівці певні, що за умови надання високоспеціалізованої допомоги породіллям, шанси уникнути непоправних наслідків були б значними.

Отож проект "Нове життя…" передбачає формування потужної перинатальної служби в усіх 27 регіонах України, насамперед ідеться про створення перинатальних центрів ІІІ рівня, які надаватимуть медичну допомогу вагітним, породіллям та новонародженим з тяжкими патологіями з використанням сучасних лікувально-діагностичних технологій.

Нова модель перинатальної допомоги в Україні має відповідати трирівневій системі, в якій медична допомога чітко розмежована між закладами різних рівнів. Йдеться, зокрема, про те, що якщо у вагітної жінки не виявлено патології, вона і надалі може проходити медичне обстеження на І рівні, власне у жіночій консультації. Якщо ж проблеми є, її направляють у заклад ІІ рівня – міжрайонний перинатальний центр. У разі тяжких патологій вагітній допоможуть на ІІІ рівні, тобто в обласному перинатальному центрі.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.