Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат готовий до старту

Тож було б доречним дізнатися про новобудову, як то мовиться, з перших вуст. На підприємстві не тільки пішли назустріч "Зорі Полтавщини", а й гостинно запропонували побачити все на власні очі.

На відміну від сусіднього давно вже діючого кар'єру Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, Єристівський знаходиться на чималій відстані від міста Комсомольська. Тому всіх працюючих на проммайданчик підвозять спеціально купленими новими автобусами. Тут варто зазначити, що історія цього підприємства у статусі дочірньої структури Полтавського ГЗК розпочалася 2005 року, а вже через три роки, отримавши ліцензію й дозвіл на розробку, його заснували як окрему юридичну одиницю. Тому все починали "з нуля". Якщо спершу штатний розклад передбачав тільки посаду директора, то тепер трудовий колектив нараховує понад 900 працюючих. Із досягненням планової розробки кар'єру їхня кількість збільшиться удвічі, а то й утричі.

Яким чином все ж вдалося прискорити здачу в експлуатацію такого складного об'єкта? Технічний директор ТОВ "Єристівський ГЗК" Віктор Олюха говорить: "Це результат злагодженої роботи усього колективу. Звісно, за допомогою найсучаснішої потужної техніки. Задля прискорення процесу виходу на промислові потужності ми переглянули програму й почали інтенсивно відпрацьовувати одну частину кар'єру".

Саме цю територію й оглянули ми в супроводі начальника технічного відділу Олександра Коваленка. На місці колишніх солончаків та боліт нині розкинувся величезний котлован. З висоти оглядового майданчика відкривається вражаюча картина. Чаша кар'єру помережена чітко означеними транспортними шляхами. Ними ритмічно рухаються самоскиди-гіганти, які вивозять гірничу масу на поверхню. Величезні екскаватори старанно формують ложе першої черги кар'єру.

– Тільки минулого року вдалося вийняти 15 мільйонів кубічних метрів гірничої маси, – коментує побачене Олександр Коваленко. – Поточного року цей показник має зрости до 22 мільйонів. Зараз глибина кар'єру становить 68 метрів. До речі, на глибині 18 метрів екскаватор наштовхнувся на першу руду, брилу з якої вже встановлено на постамент як пам'ятний знак.

Як з'ясувалося з подальшої розповіді, головним завданням нині є підготовка майданчика для проведення буріння першого блоку вибухових свердловин. Тести порід, відібраних під час буріння, мають підтвердити правильність інженерних розрахунків щодо ефективного використання руди з нового кар'єру.

Для того, щоб грунтові води не потрапили до кар'єру, по всьому його периметру пробурено свердловини, які знизять їхній рівень. Воду, яка все ж потрапила всередину, відкачують насосними станціями, а далі колектором вона надходить до водовідвідного каналу Полтавського ГЗК.

Шахти на Полтавщині

Про цю, на перший погляд сенсаційну, новину було відомо ще за радянських часів, коли велися дослідження корисних копалин. Адже поклади залізної руди від Комсомольська тягнуться далеко на північ, де глибина залягання значно понижується, що унеможливлює відкритий спосіб розробки. Тому, якщо знайдуться інвестори, поява шахт на Полтавщині цілком імовірна. Між іншим, Єристівський кар'єр не є винятком, адже розвідані поклади руди тут сягають 750 метрів, тоді як відкритим способом їх рекомендовано добувати до глибини 500 метрів.

– Але це справа майбутнього, – наголошує Микола Горошко. – Нам же потрібно налагодити виробничий процес і якомога швидше вийти на промислові обсяги, для чого знадобиться три-чотири роки роботи. Першочергове завдання – зняти верхній шар руди, яка не підлягає основній переробці. У цей час будуть нарізані нові горизонти і сформовані чотири уступи. У планах компанії – також будівництво нової збагачувальної фабрики, де щороку буде вироблятися 10 мільйонів тонн залізорудного концентрату.

Щодо кадрових і соціально-побутових питань, то всі вони вирішуються в комплексі. Зважаючи на те, що Полтавський ГЗК залишається базовим підприємством, немає потреби дублювати лабораторії та деякі служби й цехи. Тому кількісний склад працюючих цілком реально забезпечити за рахунок трудових ресурсів регіону. З іншого боку застосування надпотужної техніки дозволяє максимально автоматизувати усі виробничі процеси й за рахунок високої потужності зменшити кількість машин і механізмів. Більше того: якщо вирішується житлове питання, то люди приїдуть. А компанія "Ferrexpo AG" реалізує програму соціальної лояльності. Це означає, що той, хто добре працює, може скористатися кредитом на 10–15 років під 4,5 відсотка річних для придбання оселі. Зробивши незначний вступний внесок, або навіть без нього, можна заселятися в квартиру. Різницю в процентах також покриває підприємство. Таким чином люди можуть отримати доступне житло. З цією метою в одному з мікрорайонів Комсомольська вже розпочато будівництво семи багатоквартирних будинків, а також дитячого садка.

Диво-техніка і висока культура виробництва

Нині в кар'єрі Єристівського ГЗК працюють двадцять шість самоскидів вантажопідйомністю 180 і 220 тонн виробництва компанії Caterpillar. Придбано сучасні гідравлічні екскаватори з ємністю ковшів 24 і 36 кубічних метрів. Їх було доставлено згідно з підписаним контрактом.

Унікальні екскаватори-драглайни поставили машинобудівники з Новокраматорська. Цікаво, що для доставки кожного потрібно 49 залізничних вагонів і кілька вантажівок, адже загальна вага кар'єрного велетня становить 630 тонн. Перший поставили ще п'ять років тому. Він і є головним трудівником кар'єру, бо спроможний за місяць виймати і відвантажувати у самоскиди понад 200 тисяч кубів грунту, при цьому має можливість виїмки на 35 метрів нижче рівня стояння. Поруч працює й інша допоміжна техніка, також сучасна й потужна.

Єристівський ГЗК однозначно можна назвати підприємством високої культури виробництва, адже тут дбають не тільки про техніку, а й про належні умови праці людей. Вже на першому етапі будівництва було змонтовано тимчасовий побутовий комплекс блочних приміщень, які легко зняти й переставити в інше місце. Декому навіть важко уявити, як серед відвалів, піску й щебеню можна створити такий куточок побутової цивілізації, устаткований новітнім обладнанням. Їдальня також обладнана за найвищими стандартами, а калорійно пообідати можна лише за 10 гривень. Поруч – медичний пункт, фельдшери якого, крім необхідних препаратів, мають у своєму розпорядженні ще й машину "швидкої допомоги".

Дбають на підприємстві й про своїх ділових партнерів. Зокрема про ті сільські ради, які передали свою землю у користування. Нарікань щодо виконання довготермінових со
ціальних угод територіальні громади не мають, як і переселенці села Волошине. На момент будівництва у цьому населеному пункті залишилося дев'ять старих занедбаних хатин. Усі мешканці отримали в Комсомольську комфортне житло.

Залишається тільки побажати колективу Єристівського ГЗК вдалого старту й високих виробничих здобутків задля добробуту всіх мешканців Полтавщини. Адже новий комбінат, як і Полтавський ГЗК, буде одним із провідних бюджетоутворюючих підприємств області.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.