Ризики “тихого полювання”

Незважаючи на постійне інформування населення про те, як розпізнати цей гриб, лікарі продовжують фіксувати випадки вживання блідої поганки. Однак варто пам’ятати, що не лише отруйні гриби можуть завдати шкоди вашому здоров’ю, а й їстівні. Справа у тім, що в клітинах грибів міститься хітин, який перетворює їх на “важку” їжу, котра може спричинити розлад шлунково-кишкового тракту. Через це гриби не рекомендують давати малим дітям, а дорослим радять обмежувати кількість їх споживання. Призводить до частих отруєнь і погіршення екологічного стану, що обумовлює наявність у грибах підвищеного вмісту токсичних елементів, пестицидів, радіонуклідів.

Основні види отруйних грибів

І група – гастроентеротропні: при вживанні обумовлюють легке отруєння, переважно шлункові та кишкові розлади. Найбільш небезпечними з них є рядовка тигрова, ентолома жовто-сиза, печериця темно-луската, печериця жовтошкіра.

ІІ група – нейротропні: гриби, які мають отруйні речовини нейротропного типу дії. Вони викликають запаморочення та галюцинації. Найбільш небезпечні з них – волоконниця Патуйяра, говорушка білувата, мухомор червоний, мухомор пантерний.

ІІІ група – гепатонефротропні: гриби, у яких виявлені отруйні речовини цитотоксичного типу дії. Тому до цієї групи належать найбільш небезпечні гриби, більшість із яких можуть обумовлювати смертельні наслідки отруєння. Зокрема це – бліда поганка (мухомор зелений), поганка біла (мухомор білий смердючий), павутинник оранжево-червоний отруйний, гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, гриб-парасолька коричнево-вишневий, опеньок цегляно-червоний несправжній, опеньок сірчано-жовтий несправжній.

ІV група – психотропні: гриби, які впливають на свідомість і викликають переживання. Систематичне їх вживання може завдати неабиякої шкоди психологічному та фізичному здоров’ю людини.

Тож перш ніж вирушати на “тихе полювання” чи купувати гриби на ринках, варто зважити всі “за” і “проти” їх вживання.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.