Аспекти соціальної сфери і продовольчої безпеки

Депутати погодили ряд питань, які будуть внесені на розгляд чергової сесії і стосуються приведення до норми закону функціонування обласних установ галузей освіти, соціального захисту, охорони здоров’я, молодіжної політики, культури.

Депутати Валерій Головко та Олександр Масенко в контексті обговорюваних питань порушили проблему оптимізації закладів освіти. На вимогу депутатів на наступне засідання бюджетної комісії буде надана інформація про пропозиції районів по тих закладах освіти, які можуть потрапити під процес оптимізації.

Депутати погодили внесення на сесію питання про створення обласного контактного центру, який дозволить суттєво покращити роботу зі зверненнями громадян, оскільки працюватиме цілодобово і прийматиме інформацію від населення не тільки в усному та письмовому, а й електронному вигляді.

Начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Павло Кропивка поінформував депутатів про виконання обласного бюджету за перше півріччя поточного року. За даними управління, обласний бюджет (з урахуванням трансфертів) виконано в сумі 1 304, 7 млн грн. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження доходів збільшилося на 189,7 млн грн. За видатками загального фонду з урахуванням міжбюджетних трансфертів обласний бюджет виконано в сумі 1 204,4 млн грн, що становить 95,9% до уточненого розпису на перше півріччя.

Депутат Валерій Головко та керівники обласної ради звернули увагу присутніх на проблеми з роботами, які повинні проводитися в обласному протитуберкульозному диспансері, де із запланованих на рік 184 млн грн на сьогодні освоєно лише 5 відсотків. Складна ситуація і з освоєнням коштів, виділених на ремонт доріг, які виявилися настільки «розпорошеними» по території, що фактично їхнє освоєння неможливе.

На наступне засідання комісії заплановано внести пропозиції щодо реагування на ці проблеми, щоб спрямувати фінансові ресурси на максимально ефективне їх використання до кінця року.

***

Під головуванням Володимира Несена та за участю заступника голови обласної ради Володимира Марченка відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин. Виконуючий обов’язки начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Семен Москаленко поінформував депутатів про хід виконання обласної Програми розвитку галузі тваринництва на 2011–2015 роки.

За даними управління, серед регіонів України з поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі корів на сільськогосподарських підприємствах, область займає перше місце. Станом на 1 червня поточного року валове виробництво продукції тваринництва зросло в усіх категоріях господарств на 4,9 відсотка. Лідирує Полтавщина в Україні й за кількістю виробленого молока, якого за 5 місяців поточного року в сільгосппідприємствах надоєно на 15 відсотків більше проти минулорічних показників.

Активно іде в області робота і з будівництва та реконструкції тваринницьких об’єктів. Зокрема будується другий молочнотоварний комплекс в ТОВ «Агрофірма «Маяк» Котелевського району на 1000 корів, у СТОВ «Скіф» цього ж району реконструюють приміщення на 500 корів. У ПП «Воронинці» Оржицького району будують ферму на 400 корів. У Полтавському районі розпочато будівництво свинокомплексу на 1260 свиноматок. На базі ТОВ «Докучаєвські чорноземи» Карлівського району заплановано будівництво комплексу з вирощення індиків. Отже, у підсумку, як зазначив Семен Москаленко, обласна програма розвитку тваринництва виконується успішно, і потрібно подякувати депутатам за постійну увагу до цієї галузі та її підтримку.

Члени постійної комісії, а всі вони є безпосередніми керівниками сільгосппідприємств, порушили ряд проблем щодо розвитку тваринництва. Констатувалося, що дуже ускладнює створення належної кормової бази для худоби цьогорічна засуха. Йшлося й про те, що обласна програма, на думку депутатів, об’єктивно впливає на вирішення проблем сільськогосподарської галузі лише певною мірою. Ті ж питання, які особливо турбують виробників, належать до компетенції центральних органів.

Депутати Володимир Несен, Валерій Капленко, Юрій Колєснік, Микола Андрієнко були одностайними в оцінці ситуації щодо великих проблем зі збутом виробленої продукції. На їхню думку, молокопереробні підприємства регіону не зацікавлені у закупівлі молока для виготовлення молочної продукції. Виникає запитання і щодо цінової політики. Нині в державі йде обговорення проекту закону щодо державної продовольчої безпеки. Тож, за словами депутатів, варто потурбуватися про безпечність тих продуктів харчування, які населення має можливість придбавати в торговельній мережі.

Депутат Микола Андрієнко також висловив побажання щодо необхідності спрямування програм, подібних до програми з тваринництва, в дещо інше русло. Виробники повинні знати, як буде розвиватися ринок, яка виникатиме потреба в тих чи інших продовольчих товарах, щоб убезпечитися від перевиробництва. Що стосується якості продуктів харчування, які виробляються в регіоні, то, за пропозицією Володимира Марченка, яку комісія підтримала одностайно, на наступному засіданні комісії депутати заслухають представників структури, котрі несуть відповідальність за сертифікацію продукції.

Депутати також планують винести питання про якість продуктів харчування і на сесію, щоб виробити спільне рішення щодо цього важливого питання.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.