Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього

Від цього дня  до Успіння Пресвятої Богородиці творили літії (короткі молебні) по всьому місту і пропонували Хрест народу для поклоніння. Це і є винесення Чесного Хреста".

У 1168 році Константинопольським патріархом Лукою Хрисовергом і Київським митрополитом Костянтином на пам'ять про знамення від ікон під час перемоги грецького імператора Мануїла над сарацинами та російського князя Андрія Боголюбського над язичниками, що мешкали в низинах Волги, й на знак подяки Господові та Його Пречистій Матері було встановлено святкування з поклонінням Чесному Хресту Христовому і з урочистою службою. У нашій Православній Церкві свято поєдналося зі спогадом про хрещення Руси-України 1 серпня (за новим стилем – 14 серпня) 988 року. Саме цього дня князь Володимир хрестив киян у річці Почайні.

14 серпня в усіх храмах Української Православної Церкви правиться святкова Божественна літургія, під час якої священнослужителі з вівтаря виносять Хрест, щоб віруючі могли йому вклонитися. До або після літургії звершується мале освячення води, а також меду нового врожаю. Цього дня також вшановують пам'ять семи мучеників Маккавеїв, матері їхньої Соломонії і вчителя їхнього Єлеазара, які у ІІ ст. до Різдва Xристова насмілились захищати свою віру в Єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.

У народній традиції свято має кілька назв: Перший Спас, Медовий Спас, але найпоширенішою є Маковія (за аналогією із згадкою про мучеників Маккавеїв). Саме з нею пов'язано багато поетичних народних обрядів. Люди несли до церкви букети квітів, в яких обов'язково були великі достиглі голівки маку. Такий букет називається "маковійчик" або "маковейка".  Після освячення його клали за образи і зберігали там до весни. Потім мак розсіювали по городу, а засушені квіти дівчата на Благовіщення вплітали у волосся – "щоб не випадало". Обрядовою їжею у цей день є шулики – печені коржі, поламані на шматочки та облиті медом і розтертим маком. Хворі на пропасницю на Маковія купалися в річці, бо вода на свято вважалася цілющою.

Медовим Спасом свято називають тому, що вулики до цього часу наповнюються медом і традиційно пасічники починають медозбір. Із 14 серпня починається Успенський піст –  "спасівка", який триває два тижні. У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа, адже вже починають відлітати ластівки.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.