НОВЕ ЖИТТЯ УКРАЇНСЬКОГО СЕЛА

Безлад із паями

Земельний пай, на відміну від ділянки, є лише умовною часткою у спільному майні. Тобто для отримання своєї частки доходу сільгосппідприємства у селянина немає чітко прописаних прав. Цей стан викликав багато зловживань у минулому, з якими люди вже настільки звиклися, що навіть не сподівалися на кращі зміни.

Нарешті уперше за два десятиліття уряд конструктивно взявся за втілення земельної реформи. До Верховної Ради України внесено законопроекти, які забезпечать повноцінне використання сільгоспугідь їхніми власниками.

Відтепер усі паї буде переведено у земельні наділи з чітко зафіксованими межами. Власники зможуть повноцінно розпоряджатися наділами – обробляти їх самостійно або здавати в оренду (а відповідно – і відмовляти орендарям, якщо умови договору їх не влаштовуватимуть). Власник також зможе продати свій наділ або використати його як заставу для отримання кредиту в Земельному банку, а це відкриє нашим селянам можливості розпочати свій бізнес або переїхати до кращої оселі.

Поки що більшість селян не ризикують засновувати автономне господарство і вважають за краще здавати свої паї в оренду великим фермерським господарствам і агрофірмам. Для допомоги селянам з початку 2012 року Кабмін підвищив вартість сільгоспугідь майже удвічі – з 11,9 до 20,9 тисячі гривень за гектар. Цей показник є базовим для розрахунку усіх земельних платежів, зокрема орендної плати, яка завдяки цьому зросла у середньому по країні до 443 гривень за гектар. Вартість оренди буде встановлено на рівні 5 відсотків від оціночної вартості земельного наділу, тобто не менше 1000 гривень за гектар. Представники Партії регіонів в уряді планують подальше підвищення вартості угідь, відтак і сума за оренду гектара суттєво збільшиться у найближчі роки.

Із селянина – у бізнесмени

Історично і фактично Україна заснована на аграрному секторі, саме тому ефективна економіка неможлива без продуктивного села. Для відродження села, у свою чергу, потрібні господарі, які бажають і готові встати «на ноги». У нас є такі люди, і уряд надасть їм цільову підтримку, зокрема сприяння у придбанні сільгосптехніки.

Уряд також сприятиме створенню сільськогосподарських кооперативів і стимулюватиме приватні молокозаводи до інвестицій у ці структури. Всього по Україні планується створення щонайменше 1500 нових обслуговуючих кооперативів, і сприяння їхньому розвитку вже є пріоритетом у багатьох регіонах України. Серед них – Херсонська, Полтавська, Черкаська, Донецька та інші області. Кооператив – це оптимальне рішення для тих, хто бажає працювати і заробляти великі гроші, але не має достатніх ресурсів для самостійного розвитку.

Селяни і жителі великих міст однаково прагнуть звільнитися від диктату посередників-перекупників, тому Кабмін обіцяє підтримку прямого збуту сільгосппродукції за допомогою створення великих регіональних оптових ринків. У Київській, Донецькій, Львівській областях вже працюють оптові ринки, на яких сільгоспвиробники реалізують свою продукцію за вигідними цінами як для себе, так і для споживачів. Уряд планує побудувати як мінімум по одному оптовому ринку в кожній області.

«Безпосередньо в руки фермеру»

«Я вимагаю від посадовців не відволікати працівників сільського господарства бюрократичною тяганиною, – наголосив на урядовій нараді 11 липня Прем’єр-міністр України Микола Азаров. – Звертаю увагу керівників контролюючих і правоохоронних органів на те, що втручання необхідне лише там, де є обґрунтовані сигнали про зловживання, а не з будь-якого приводу». Обурення керівника уряду було викликано негативною практикою силових і фіскальних органів влаштовувати нескінченні перевірки витрачання коштів, що надані урядом на підтримку сільгоспвиробників.

Для запобігання зайвому тиску при перевірках у квітні урядом був розроблений механізм дотації «безпосередньо в руки фермеру». За утримування молодняку великої рогатої худоби в індивідуальних господарствах господарям виплачується спеціальна бюджетна дотація – 1000 гривень за голову. Це – найбільша сума допомоги, яку за весь час незалежності отримували господарі худоби. Причому для отримання дотації достатньо лише копії паспорта, ідентифікаційного коду та номера банківського рахунку. Завдяки цій політиці з початку 2012 року поголів’я великої рогатої худоби вже перевищило 450 тисяч голів. Це – абсолютний рекорд за останніх 20 років.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.