Аспекти пенсійного забезпечення

Формули розрахунку пенсій

Наша читачка Ганна Данилівна Мандрич із Полтави порушила питання щодо підвищення пенсійних виплат. Іван Федорович Швачка з Кременчука цікавився розміром надбавки до пенсії.

У ході реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича розпочато новий етап суттєвого підвищення соціальних стандартів для найбільш вразливих категорій населення. Відтак, з 1.05.2012 року було проведено осучаснення пенсійних виплат для пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок до 2008 року і не проводили перерахунок пенсії з використанням середньої заробітної плати після 2006 року.

До травня поточного року формула розрахунку пенсій для пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок до 2008 року, виглядала як арифметичний добуток трьох величин:

928,81 (середня заробітна плата за 2006 рік) х Коефіцієнт стажу х Коефіцієнт заробітку.

Після 1 травня у вказаній формулі змінилась лише одна величина – середня заробітна плата, показник якої підвищився до рівня 2007 року, а саме до 1197,91 грн.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 року № 327 "Про підвищення рівня соціального захисту населення" визначено, щоб розмір підвищення з урахуванням осучаснення заробітної плати становив не менше 100 гривень для осіб, які мають страховий стаж 20 років і більше у жінок та 25 років і більше у чоловіків; для осіб, які не мають страхового стажу (чоловіки – 25 років, жінки – 20 років), – 50 гривень; для соціальних пенсій – 30 гривень.

Пенсійні виплати в новому розмірі пенсіонери отримали в травні поточного року.

Виплати дітям війни

Полтавець Іван Тимофійович Гриб, Ольга Денисівна Мироненко з Яресьок Шишацького району, З.С. Кашина з Полтави, Ганна Матвіївна Штогрін із Опішні Зіньківського району, Михайло Махтейович Величко із Скоробагатьок Лохвицького району, Марія Григорівна Липовата з Рунівщини Полтавського району, полтавка Лариса Володимирівна Ландар запитували про перспективу проведення їм перерахунку пенсій як дітям війни за судовими рішеннями.

На жаль, вирішення порушеного питання в даний час не передбачається. Це пов'язане з тим, що Закон України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" передбачає застосування у 2012 році законодавства про виплати дітям війни в розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України на 2012 рік, які є обмеженими.

Тому відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1381 "Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення" з 1.01.2012 року надбавка дітям війни виплачується у розмірі 7 відсотків прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, який збільшено з 1.04.2012 року, з 1.07.2012 року та який буде поступово збільшуватися з 1.10.2012 та з 1.12.2012.

Проведення виплат за судовими рішеннями буде здійснено після введення в дію Закону України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень", який набирає чинності з 1 січня 2013 року.

Індивідуальні перерахунки

Мешканці обласного центру Зінаїда Іванівна Чеберко, Андрій Маркович Нагай зверталися з приводу визначення розміру їхніх пенсій.

Пенсійне забезпечення громадян реалізується за Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально в залежності від набутого ним страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.

При обчисленні пенсії для кожного пенсіонера визначаються індивідуальний коефіцієнт страхового стажу (в залежності від кількості відпрацьованих місяців) та коефіцієнт заробітку, який обчислюється шляхом ділення фактичної заробітної плати застрахованої особи на величину середньої заробітної плати в Україні за відповідний період у розрізі кожного місяця.

Відповідно до статті 28 Закону (для пенсій, призначених до 1.10.2011 року) мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності 20 років стажу в жінок та 25 років у чоловіків, встановлено у розмірі прожиткового мінімуму, визначеного законом для осіб, які втратили працездатність.

За кожний повний рік страхового стажу понад 20 років у жінок та 25 років у чоловіків пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до ст. 27 Закону, але не більше, ніж на

1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком.

Зараз розмір новопризначених пенсій дещо вищий від розмірів пенсій, нарахованих у минулі роки. Це пов'язано з тим, що під час обчислення пенсій застосовувався показник середньої заробітної плати за минулий рік перед зверненням, а рівень цього показника постійно зростав. З 1.01.2012 року для призначення нових пенсій застосовується середня заробітна плата не за останній рік, а за три останніх роки.

Нормами статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено щорічне підвищення раніше призначених пенсій з 1 березня на

20 відсотків темпів зростання середньої заробітної плати, що успішно реалізовано і в поточному році. Так, березневі підвищення призвели в середньому  до зростання пенсій на

40 гривень 65 копійок. Перерахунки в області були проведені 98468 пенсіонерам

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.