Резерви агровиробництва Полтавщини

– ГоловнЕ завдання Мінагрополітики на нинішньому етапі, яке поставив перед відомством Прем’єр-міністр України Микола Азаров, – зробити аграрне виробництво держави менш залежним від природно-кліматичних умов, – повідомив під час прес-конференції, що відбулася в ОКІА “Новини Полтавщини”, Микола Безуглий.

– Полтавщина була і залишається лідером сільськогосподарського виробництва нашої держави. Хоча говорити про повне виконання технологій як в цілому в Україні, так і в будь-якій області, ще зарано, але однозначно ми констатуємо той факт, що саме Полтавщина сьогодні є областю, в якій структура посівних площ, сівозміни, сортовий і гібридний склад сільгоспкультур найбільше відповідають вимогам, розробленим українською аграрною наукою. Нині 10 відсотків валового збору зерна в державі належить полтавським хліборобам. З цим не можна не рахуватися. Метою сьогоднішньої поїздки було ознайомлення з ходом жнив. Також ми оглянули посіви пізніх культур та перевірили наші прогнози відносно врожаю кукурудзи, сої, цукрового буряку та соняшнику. Ознайомившись із роботою мережі сучасних елеваторів, я був приємно вражений темпами і якістю розбудови інфраструктури зернового ринку, – наголосив Микола Безуглий.

Він також запевнив, що урядом вжито необхідних заходів, щоб в Аграрному фонді було створено півторарічний запас зерна. Тому подорожчання вартості зерна на світовому та українському ринках не вплине на ціну хлібобулочних виробів соціальних сортів.

Під час наради, в роботі якої взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот і перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Микола Безуглий, було розглянуто актуальні питання роботи агропромислового комплексу області та розвитку сільських територій. Про інтенсифікацію сільгоспвиробництва доповідав заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула. Він зазначив, що область прогнозує зібрати понад мільйон тонн ранніх зернових культур, з них більше 90 відсотків – продовольче зерно, якого достатньо як для потреб області, так і для реалізації за межі держави. Забезпечена Полтавщина й насінням озимих культур під урожай 2013 року. Системна робота в галузі тваринництва дає підстави сподіватися, що в поточному році буде вироблено по 5 тисяч тонн молока на кожну фуражну корову. Доповідач галузі також зупинився на питаннях підготовки кадрів для агровиробництва, реалізації обласної Програми розвитку сільських територій, необхідності більш ефективного використання земель присадибних ділянок та трудового потенціалу сільського населення, розвитку садівництва, ягідництва, овочівництва, бджільництва, рибництва.

На зібранні також йшлося про необхідність посилення племінної справи з тим, щоб відновити колишню роль Інституту свинарства, забезпечення ветеринарного контролю за епізоотичною ситуацією в області. Наголошувалося на ролі дорадчої служби в питаннях співпраці з дрібним і середнім агробізнесом тощо.

Микола Безуглий відповів на запитання, адресовані йому учасниками наради. Стосовно роботи елеваторів, то, за словами урядовця, невдовзі Кабміном буде розглянуто постанову, якою передбачатиметься одноразова сертифікація елеваторів під час їхнього введення в експлуатацію, а не щорічно, як зараз. Нині, за його словами, також розробляється порядок стовідсоткової державної компенсації за посадку садів, ягідників і виноградників у господарствах населення, і вже в наступному році він має діяти. Підтримуватиме держава й розвиток фермерства.

На Полтавщині, яка має добре відпрацьовану структуру посівних площ і відповідне застосування попередників, усе ж є резерви для розвитку агровиробництва, вважає перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Микола Безуглий. Насамперед це – використання районованих сортів і гібридів високоякісного насіння та, безумовно, інтенсифікація сільгоспвиробництва. Також необхідно оптимізувати кількість використовуваних сортів ранніх зернових культур, застосувавши відповідні технології їх вирощування. Наступний резерв, за словами урядовця, – вирощування сорго, яке за рівних умов дає удвічі більший урожай, аніж, наприклад, ячмінь, а ціна на нього сягає 2000 гривень за тонну, й тритикале, адже ця культура має морозостійкість жита і хлібопекарські якості пшениці.

 Стратегічними питаннями розвитку агропромислового комплексу держави Микола Безуглий назвав збереження родючості грунтів та оптимізацію структури посівних площ із тим, щоб відпрацювати баланс попиту й виробництва сільськогосподарської продукції.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.