Досвід і новації

Тож, як і раніше, підприємство займається вирощуванням зернових, технічних і кормових культур, а також тваринництвом. Шістсот голів ВРХ нині є вагомим здобутком агроформування, хоча ще 1983 року цей показник перевищував дві тисячі. У той час село Максимівку уславила рекордними надоями Герой Соціалістичної Праці Надія Криворучко.

– Трудовий подвиг нашої землячки ми не забуваємо, її досягнення є взірцем для нинішнього покоління доярок, – розповідає головний зоотехнік ПСП “Колос” Людмила Зінченко. – Наше господарство має 270 дійних корів і щодоби виробляє 3,5 тонни молока. Удосконалюємо селекційну роботу, запроваджуємо новітні технології вирощування теличок.

За словами головного зоотехніка, ПСП “Колос” уже має відчутний результат. Зокрема місячний приріст кожної телички тепер у середньому становить 900 грамів, тоді як раніше він сягав 250–300 грамів, а вага піврічної тварини сягає 250 кілограмів замість колишніх 170.

Зважаючи на новітню технологію вирощування теличок, у господарстві сподіваються на значне збільшення валового виробництва молока.

Цьому сприяє і якісна кормова база, що є особливо важливим чинником у процесі стійлового утримання стада. Корови, які не пасуться на зелених масивах, мають отримувати увесь комплекс необхідних речовин. Як запевняє Людмила Зінченко, на фермі не буває збоїв із забезпеченням необхідними кормами. Задля цього працює невеликий комбікормовий завод. Нещодавно там з’явився новий імпортний змішувач, призначення якого – змішувати усі компоненти раціону. Але від преміксів у Максимівці категорично відмовилися, бо мають стратегічне завдання – виробляти екологічно чисту сільгосппродукцію. Щоправда, аграріїв засмучує цінова ситуація. Якщо минулого літа Кременчуцький міськмолокозавод купував літр молока за 3,8–4,2 гривні, то зараз ціна упала до 3,2 гривні.

Однак у господарстві прагнуть, щоб цінові коливання не впливали на заробітну плату доярок, щоб вони мали належну матеріальну винагороду за свою нелегку працю.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.