Пам’яті літам не стерти

Незабутні 

Наталія ЖОВНІР

Журналіст

Уявіть, що ви на виставці серед інших картин бачите таку: порожня рамка з написом “Істина”. На думку спадає різне: або з якихось причин картина зникла, або її автор – авангардист, і це є його власний неординарний спосіб художнього рішення філософської проблеми. Справді, одеський художник Григорій Вовк – нонконформіст, тому позбавленою всіляких канонів є його персональна виставка, що відкрилась у Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка (Галерея мистецтв).

Народився художник 1954 року в Полтаві. Тут, у місцевій художній школі, розпочав свої  перші проби пензля. Потім доля привела його в Одесу, де він продовжив навчання в художньому училищі імені М. Грекова. За плечима митця – 117 виставок в Україні та за її межами, з них 20 – персональні. А ось у Полтаві не було ще жодної. Тож ця експозиція є свого роду презентацією землякам тих талантів, а саме – писати картини й віршувати, якими наділив його Бог.

Представлені роботи виконані в різних жанрах і техніках. Художник використав такі матеріали, як тканина, пінопласт, шкіра… Свій стиль Григорій Вовк називає духовним інтенсивізмом.

У роботах помітне ставлення автора до використання сюжетів, узятих із Святого Письма. Є тут полотна, на яких зображені абсолютно буденні речі, як на картині “В транспорті”. Порізане полотно носить назву “Розколотий простір”, у роботі “Автопортрет” використано нетрадиційні матеріали, а картина “Червоне і чорне” аж ніяк не двоколірна… Кожна робота епатує, змушує зупинитись і вдивитись у деталі, замислитися. За словами художника, головне для нього – активізувати думку глядача, наштовхнути на роздуми з приводу того, чому, скажімо, саме так автор зображує абстрактні поняття, такі, як музика щастя? Відкинути всі шаблони – творче кредо Григорія Вовка, й виставка це демонструє.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.