Військовим – справедливі пенсії

Соціальні ініціативи Президента України: крок за кроком

Олександр КОВАЛЬ

Заступник голови облдержадміністрації

Відповідно до соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 р. № 355, обласним управлінням Пенсійного фонду України спільно з Міноборони, МВС, СБУ та іншими відомствами завершено перерахунки пенсій пенсіонерам силових структур. Оперативному проведенню перерахунків сприяла координація відповідних міжвідомчих заходів з боку голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, яким було прийнято відповідне розпорядження.

У ході перерахунків опрацьовано понад 20 тисяч документів про грошове забезпечення військовослужбовців та сформовано їх електронну базу, що дозволило в автоматизованому режимі зафіксувати нові розміри пенсій військовим пенсіонерам аж до кінця поточного року з урахуванням їх підвищення з 1 липня ц.р. – на 11%, з 1 вересня ц.р. – до 23%, з 1 січня 2013 року – до 35%.

Результати проведених перерахунків свідчать, що виплати пенсіонерам силових структур з 1 липня підвищилися в середньому на 160 гривень, а додаткова потреба в коштах Державного бюджету для їх забезпечення складає понад 3,5 мільйона гривень на місяць. Середній розмір пенсії військовослужбовців становить після липневого перерахунку 1980 гривень.

Типові приклади перерахунку пенсій свідчать, що пенсія командира взводу з військовим званням прапорщик підвищується на 120 гривень, начальника штабу (майор) – на 245 гривень, заступника командира полку (підполковник) – на 395 гривень. До кінця цього року вказані підвищення додатково зростуть до 35%.

Разом із тим з метою збереження диференціації пенсій у залежності від тривалості вислуги років та грошового забезпечення, а також задля ліквідації диспропорцій в їх розмірах залежно від часу звільнення з військової служби при проведенні перерахунків пенсії окремих військових не підвищувалися.

Це стосується деяких осіб з надвисокими пенсіями, які вони отримали переважно за судовими рішеннями, та тих військових, які до своєї невеликої (через нетривалу службу)  пенсії отримують доплати до прожиткового мінімуму. Останнім пенсії підвищувалися і будуть підвищуватися щоквартально, але за іншою підставою – у міру зростання соціальних стандартів відповідно до бюджетного законодавства.

Головним управлінням Пенсійного фонду з метою забезпечення своєчасної виплати підвищених пенсій направлено відповідну виплатну документацію до установ Ощадбанку, які проводять відповідні пенсійні зарахування на рахунки військових пенсіонерів. Уже 6 липня згідно із законодавством органи Фонду повністю – у сумі майже 42 мільйони гривень – профінансували потребу на виплату пенсій колишнім військовослужбовцям і членам їхніх сімей, яких в області налічується близько 21 тисячі осіб. З них 20 тисяч громадян одержали в липні пенсії у підвищених розмірах.

Ще однією приємною новиною у сфері пенсійного забезпечення військовослужбовців стало схвалення Кабінетом Міністрів України наприкінці червня проекту Закону України “Про внесення змін до статті 63 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. У разі прийняття Верховною Радою цього закону уряд з метою недопущення різниці у розмірах пенсій, що призначаються представникам силових структур в різні періоди, в подальшому матиме право приймати рішення про проведення додаткового перерахунку пенсій, виходячи із фінансових можливостей Державного бюджету. Отже, поліпшення пенсійного забезпечення військовослужбовців і надалі не залишиться поза увагою уряду.

Для отримання інформації щодо проведених перерахунків пенсій в головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області відкрито дві додаткові “гарячі” телефонні лінії: 7-47-34 (для військовослужбовців Міноборони) і 7-33-69 (для працівників МВС, СБУ та інших силових відомств).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.