Громадські об’єкти будуються спільно

Місцевий Будинок культури об’єднує два народних колективи: хоровий і драматичний. У репертуарі останнього – переважно класика, комедії. Тут і “Весілля в Малинівці”, й “За двома зайцями”, щороку готують нову постановку.

– Є група людей – справжніх ентузіастів культурної ниви, – розповідає сільський голова Катерина Компанієць. – Це – завідуюча СБК Людмила Трембач, керівник хору Микола Мазур, керівник драмгуртка Світлана Турок, активні багаторічні аматори сільської сцени Леонід Шафорост, Надія Лук’янець, Алла Тимченко, Микола Воронянський, Микола Дешко, Олена Жихарєва. Клуб у нас побудовано 1960 року. “На пенсію” ще не збирається, незважаючи на більш ніж півстолітній вік. Торік повністю замінено дах будівлі, завершено ремонт водозливної системи. Хочемо оновити й фасад, ці роботи профінансує головне бюджетоутворююче підприємство на території сільради – ТОВ “ІПК “Полтавазернопродукт” – у рахунок угоди про соціальне партнерство. Наступний етап – опалення клубу. Робити газове – нерентабельно, плануємо обладнати альтернативне, на твердому паливі. Такий вид опалення запланували і для майбутнього дитсадка.

Це ще один перспективний об’єкт громадського призначення, нині триває робота над його проектом. Із районного бюджету виділено 380 тисяч гривень. Колись, як і всюди в селах, дитячий заклад тут утримував місцевий колгосп “Маяк”. Після відомих реформувань керівництво школи просило передати дитсадок на баланс районного відділу освіти й створити навчально-виховний комплекс, та в цьому було відмовлено. Зараз, кажуть у селі, двоповерхова будівля стала “непідйомним” об’єктом. Простіше відкрити новий дитсадок в окремому приміщенні. Нині у Бугаївці 85 дітей віком до 6 років, тож бажаючих відвідувати його вистачає. За минулий рік народилося 22 маленьких мешканці села.

У селі діє амбулаторія сімейної медицини з денним стаціонаром – одна з кращих у районі. Невеликий жіночий колектив не лише на високому рівні виконує професійні медичні обов’язки, а й усе робить із душею й фантазією, щоб було приємно землякам – і ремонт, і озеленення, й красиве оформлення кабінету дитячого прийому… 

– Обслуговуємо майже 1240 осіб дорослого населення, 167 дітей віком до 14 років, 16 немовлят до року. Є у нас свої лабораторія, фізкабінет, машина “швидкої допомоги”, – розповідає головний лікар амбулаторії Ганна Скапа.

Співпраця сільради з місцевим господарством плідна. За угодою про соціальне партнерство в цьому році підприємство платить 50 гривень за кожний гектар землі, що використовується, – це 104 тисячі гривень. Придбали комп’ютер у сільський медзаклад, планують купити бойлер – також для амбулаторії, щоб була гаряча вода, кольоровий принтер – у школу. Звісно, і підприємство не могло б розвиватися без працьовитих місцевих селян. У господарстві  їх трудиться понад 60.

– Обробляємо 2 тисячі гектарів землі, зараз у нас  465 гектарів цукрового буряку, 813 – сої, 333 – озимої пшениці, 277 – кукурудзи, 196 – ячменю, – розповідає директор ВП “Бугаївка” ТОВ “ІПК “Полтавазернопродукт” Микола Бережний. – Ми маємо всю необхідну власну техніку для польових робіт. Хотілося б, щоб було в господарстві не лише рослинництво, а й молочнотоварний напрямок, щоб більше людей залучати до роботи. У перспективі маємо плани обладнати ферму на 200 корів.

З найбільш сумлінних працівників керівник агроформування відзначає механізаторів Сергія Ковальчука, Віталія Антоненка, Тараса Вову, Олександра Буряка, водіїв Сергія Краплину, Володимира Петлю, Юрія Галату, старшого агронома Валерія Краплину, агронома-хіміка Григорія Неліду. Щодо співпраці з сільською громадою керівник наголошує: є підтримка в усіх справах. Зокрема, допомога господарства в ремонті Будинку культури, школі й оздоровчому табору – продуктами, надання автобуса для різних потреб, розпочата заміна вікон у школі тощо. Зараз кошти сільгоспформування, призначені для соціальних потреб, максимально концентруються для реконструкції дитячого садка, щоб у селі швидше з’явився потрібний усій громаді заклад.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.