Що стоїть за державним стандартом?

Поточного навчального року стандарт патонівців було запроваджено у навчально-виробничому процесі. Зокрема базовими щодо апробації та впровадження у навчально-виробничий процес державного стандарту з професії «зварник» стали п’ять навчальних закладів із різних областей. Полтавщину представляє вище професійне училище №7 міста Кременчука. Водночас 1 вересня 2011 року тільки Кременчуцькому ВПУ №7 вдалося розпочати таке навчання однієї групи на базі повної загальної середньої освіти з терміном навчання 1,5 року.

А вдалося тому, що очолюваний депутатом обласної ради Миколою Несеном колектив виявився найбільш підготовленим до такої непростої справи. Насамперед завдяки тісним зв’язкам навчального закладу з промисловими підприємствами-замовниками робітничих кадрів, такими, як ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», ПАТ «Кременчуцький колісний завод», ПАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин», ХК «АвтоКрАЗ». Керівники цих підприємств добре розуміють, що підготовка однієї групи учнів із урахуванням складності й матеріалоємності професії вимагає від навчального закладу безліч зусиль, а розв’язання проблем без втручання держави та підтримки спонсорів неможливе.

Завдяки такій підтримці у лютому поточного року на базі комісії з атестації зварників ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» було створено державну кваліфікаційну комісію, очолювану експертом Українського атестаційного комітету зварників, головним зварником ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» Миколою Високоляном. Відбулася перша в державі незалежна кваліфікаційна атестація учнів училища за професією «зварник». Водночас колектив ВПУ №7 розраховує ще й на підтримку Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства фінансів України щодо виділення коштів із Державного бюджету на створення при училищі Центру з впровадження інноваційних технологій у зварювальному виробництві. Його створення передбачено Державною програмою розвитку професійно-технічної освіти України на 2011–2015 роки.

Про все це йшлося як під час роботи Всеукраїнського семінару-наради з питань підготовки зварників за міжнародними стандартами в Києві, так і під час Всеукраїнської наради, яка днями за участю фахівців відбулася в Кременчуці. Як стверджує Микола Несен, нині для підготовки зварників за новими стандартами закладу не вистачає понад 7 мільйонів гривень. Кошти потрібні для закупівлі необхідного сучасного зварювального обладнання та матеріалів, інакше державні стандарти залишаться тільки гарним побажанням на папері.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.