Грані міжнародного партнерства

 

– Співпраця між Пирятинським районом і Лежайським повітом триває кілька років, – зазначав він. – Це цікаво з точки зору обміну досвідом, який мають наші польські друзі після вступу до Європейського Союзу. Враховуючи те, що Україна визначила курс на європейську інтеграцію, нам дуже важливо оцінити і використати їхні напрацювання, насамперед стосовно роботи місцевого самоврядування. Влада базового рівня в Польщі має великі повноваження, які можна використати для вирішення проблем громадян на місцевому рівні. Хотіли б також ближче ознайомитися з тим, як у Польщі вирішують проблеми комунальної сфери, зокрема утилізацію побутового сміття. Це проблема надзвичайної екологічної ваги, – наголосив голова профільної комісії обласної ради.

Міський голова Пирятина Олексій Рябоконь розповів про співробітництво районного і міського керівництва з польськими партнерами.

Щиру вдячність за запрошення висловив українським партнерам війт гмини Лежайськ Кшиштоф Собейко. Він розповів про діяльність місцевого самоврядування у Польщі.

У галузі ЖКГ нині відбуваються значні зміни, розповіли польські гості. Кожний мешканець має підписану угоду на вивіз сміття. Власником вторинних ресурсів стає гмина. Її завдання – отримати від цього прибуток, тому захороняти треба не більше 20 відсотків усіх побутових відходів, решта повинна йти на переробку. Тобто їх продають переробним підприємствам, проводячи для цього відповідні тендери. На території гмини є завод із сортування сміття, технопарк. Підприємства, які там працюють, мають пільги в оподаткуванні.

У заході також взяли участь депутати обласної ради Ігор Горжій та Віктор Гришанов, війт гмини Кшиштоф Собейко, заступник війта Болеслав Павлуш, голова ради гмини Даріуш Медрек, депутат гмини Роберт Мондри, директор Колективу шкіл в Дембне Даріуш Міш.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.