Нові перспективи співпраці

Олександр Удовіченко й Олександр Орлов наголосили, що взаємовигідна співпраця забезпечила реалізацію одного з найбільших інвестиційних проектів у АПК в масштабах усієї України. Олександр Орлов висловив вдячність за підтримку керівництву області та Кобеляцького району, будівельних організацій, причетних до спорудження комплексу по відгодівлі свиней вартістю 140 мільйонів гривень. Нині це потужне агропідприємство діє, і тут з усіх виробничих показників досягнуто результатів європейського рівня. Високу оцінку Олександр Орлов дав і місцевим кадрам. Нині в ТОВ “Бєлгранкорм­Полтавщина” працює чимало висококваліфікованих молодих спеціалістів – переважно випускників Полтавської аграрної академії, які пройшли стажування в Англії, Данії, Голландії і добре себе зарекомендували.

Позитивний досвід співпраці став поштовхом до подальшої роботи. Керівник ком­панії­інвестора повідомив кореспонденту “Зорі Полтавщини”, що нині обговорюється рішення про реалізацію другого етапу проекту. Це, зокрема комплекс, розрахований на 4,8 тисячі свиноматок. Проект також включає спорудження установки для виробництва біопалива, комбікормового заводу.

Члени російської делегації взяли участь у церемонії покладання квітів до меморіалу Солдатської слави в Полтаві, що відбулася у день 71­ї роковини початку Великої Вітчизняної війни.

***

У Кобеляцькому районі перебувала делегація агрохолдингу “БЕЗРК­Бєлгранкорм” (РФ) на чолі з головою ради директорів цього агропромислового холдингу Олександром Орловим. Члени делегації разом із мешканцями Кобеляк взяли участь в мітингу, приуроченому до 71­ї річниці початку Великої Вітчизняної війни, побували на урочистому відкритті палати для ветеранів у Кобеляцькій центральній районній лікарні.

В урочистій обстановці Олександру Орлову було вручено відзнаки та диплом про присвоєння звання “Почесний громадянин Кобеляцького району”. В райдержадміністрації відбулося засідання обласного комітету з економічних реформ. Вів його голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. На засіданні, зокрема, наголошувалося, що холдинг “БЕЗРК­Бєлгранкорм” – одна з найбільших багатогалузевих інтегрованих структур сільськогосподарського сектора Російської Федерації. Працює за принципом замкненого циклу – від виробництва кормів до виробництва та продажу продукції тваринництва (молока, м’яса птиці та свинини), яка відома під торговою маркою “Ясні зорі”. У ході засідання комітету з економічних реформ обговорювалися пріоритети щодо інвестицій, котрі є найактуальнішими для Полтавщини. Головне питання стосувалося свинокомплексу ТОВ “Бєлгранкорм­Полтавщина” у селі Білики. Підприємство є проектом російського агрохолдингу. В його створення інвестори вклали близько 160 мільйонів гривень. 2500 свиноматок планують розташувати у селищі Білики, а 4800 – у селі Лучки Кобеляцького району. Свинокомплекс розробляють спільно з німецькою компанією, що займається постачанням сучасного обладнання. Серед новинок – застосування системи кондиціонування, переробки та утилізації відходів за допомогою біогазового устаткування. Спеціалісти наголошували, що це дозволить виробляти значні обсяги теплової енергії, утилізувати 120–130 тисяч кубічних метрів відходів виробництва за рік. Така установка коштуватиме інвесторам близько 30 мільйонів гривень. Для її експлуатації західні фахівці проведуть навчання спеціалістів, які обслуговуватимуть установку, за кордоном і безпосередньо у Кобеляцькому районі.

Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко акцентував увагу присутніх на тому, що проект вже є досить успішним.

– Інвестор задоволений співробітництвом із владою. Це приклад того, як на Полтавщині створюють сприятливі умови для ведення бізнесу. Сподіваюся, що наша співпраця з часом буде поглиблюватися, – наголосив керівник області.

– На сьогодні комплекс у Біликах уже функціо­нує на повну потужність, – повідомив директор ТОВ “Бєлгранкорм­Полтавщина” Павло Терещенко. – Там повністю завершено процес устаткування обладнанням та завезено поголів’я датських поросят, які коштують 17 мільйонів гривень. Свиноматок привезли з Латвії та Данії. 18 травня підприємство отримало перший приплід, що склав понад 8 тисяч голів.

Нині ведуться роботи з введення в дію другої черги комплексу. Першу продукцію планують отримати у липні цього року, а стабільні прибутки – з січня 2013­го.

Голова Кобеляцької райдержадміністрації Анатолій Таранушич розповів про співпрацю району і підприємства. Він повідомив, що для розвитку соціальної інфраструктури району ТОВ “Бєлгранкорм­Полтавщина” за півтора року вже надало 500 тисяч гривень.

– Умови для бізнесу на Полтавщині сприятливі, а тому доцільно залишатися тут надовго. Вважаю співробітництво взаємовигідним. Будемо його поглиблювати, – підкреслив керівник агропромхолдингу “БЕЗРК­Бєлгранкорм” Олександр Орлов.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.