Складові лідерства – від “Райз­Максимко”

 

Серед головних переваг сучасної компанії – замкнений цикл виробництва: вирощені на земельних площах Східного та ще двох інших регіональних управлінь цукристі переробляють на власному потужному підприємстві – Лохвицькому цукровому заводі. Окрім того, Східне та Північно­Східне регіональні управління мають у своєму господарському арсеналі сучасний елеватор потужністю 270 тисяч тонн, який, до того ж, нині добудовується й невдовзі зможе прийняти на зберігання ще більшу кількість зерна.

– У рослинництві головними культурами для нас залишаються кукурудза на зерно та цукровий буряк, – наголошує директор Східного регіонального управління Юрій Петрович Щербак. – Наприклад, під буряк нинішнього року задіяно 9 600 гектарів. Озиму пшеницю вирощуємо на 5 500, яру пшеницю – на 3 300, ячмінь – на 1 300 гектарах. Маємо в структурі посівів і кормову групу, це – для потреб тваринництва.

Озима пшениця на полях Східного управління компанії перезимувала задовільно, й коли в багатьох інших агроформуваннях змушені були займатися пересівом, тут турбувалися вже винятково про те, щоб підвищити якість майбутнього зерна та врожайність загалом. Це результат застосування високоякісних засобів захисту рослин та мінеральних добрив.

– На полях у нас тільки новітня техніка – зокрема 52 трактори, в основному виробництва провідної в світі компанії “Джон­Дір”, – продовжує Юрій Щербак. – На кожному тракторі працюють по два механізатори. Звісно, робота нелегка, тим більше в такий гарячий період, коли поле цілодобово вимагає турботи. Іноді механізатори й по кілька тижнів не бувають вдома – курсують по всіх 60 тисячах га землі Східного регіо­нального управління. Але ми цінуємо своїх людей, тож подбали, щоб відпочивали вони в спеціально облаштованих готелях, де є гаряча вода, телевізор, холодильник, пральна машина­автомат. Харчуємо безкоштовно. Добре налагодили підвезення людей на роботу й назад. Зарплату виплачуємо без затримок.

Наявний потужний автопарк – це ще 100 одиниць техніки. Окрім того, комбайни, прес­підбирачі, косарки… Загалом оновлення технічного арсеналу відбувається щороку – за спеціально розробленим інвестиційним планом.

– Зокрема минулого року закуплено 9 зернових комбайнів. Вартість одного – 2,5 мільйона гривень, – начальник мехзагону Олександр Осаулко проводить “екскурсію” для журналістів на своїй території – між рядами техніки з бездоганним виглядом, більше схожої на виставкову, аніж на робочу. – З ремонтом справляємося головним чином самотужки, адже є своя майстерня, в якій працюють 6 сервісних механіків, зварники…

Заступник директора агроформування з рослинництва Віталій Івченко також відзначає, що механізатори завдяки новітній техніці не так швидко втомлюються, уважніше виконують завдання, що позитивно позначається на якості роботи. Разом з тим на високі виробничі показники впливає й інше – Східне регіональне управління має статус насіннєвого господарства.

– Насіння кукурудзи використовуємо тільки виробництва “Райз­Максимко”. Минулорічна урожайність качанистої – 70 центнерів з гектара (на площі 42 тисячі гектарів). Цього року прогнозуємо такий же урожай, втім, загадувати не будемо: погода – “коректор” свавільний, – додає Віталій Івченко. – Насіння ярих і озимих культур у нас також власне. Насіння цукрового буряку – від провідної світової компанії, вже достатньо перевірене на наших і дослідних ділянках, і виробничих посівах. Минулого року врожайність цукристих складала 420 центнерів з гектара.

Загалом 4 філії Східного регіонального управління ПрАТ “Райз­Максимко” (Лохвицька, Лубенська, Чорнухинська, Роменська) забезпечують робочими місцями 1 600 осіб, на сезон збирання врожаю зернових та цукрового буряку додається ще близько 300 працівників. Найбільша проблема з кадрами на сьогодні типова – не вистачає кваліфікованих спеціалістів і робітників.

Вагома частка колективу компанії задіяна в тваринництві, яке “Райз” також успішно й впевнено розвиває. Багато вже зроблено, немало – ще й у планах.

– Ми розуміємо, що справжнього господарювання на землі без тваринництва не може бути, – говорить директор Східного регіонального управління ПрАТ “Райз­Максимко” Юрій Щербак. – Загалом утримуємо близько 5 тисяч голів ВРХ. У тому числі 2 тисячі голів дійного стада. Цього року маємо амбітну мету – надоїти на фуражну корову 6 тисяч кілограмів молока, минулорічний показник – 5 тисяч кілограмів. Для відгодівлі дійного стада застосовуємо тільки визнаний в усьому світі однотипний, збалансований раціон – силос, сінаж, концкорми… Випасається лише худоба, яка утримується на м’ясній фермі.

Східне регіональне управління “Райз­Максимко” впевнено освоює сучасні підходи та технології у тваринництві – передусім це – безприв’язне утримання ВРХ, доїльні зали. Все це вже давно є у звичайних буднях працівників молочнотоварної ферми у селі Васильки Лохвицького району.

Великої частки капіталовкладень потребує реконструкція старих тваринницьких приміщень. Найсвіжіший приклад – по Роменському району (Сумська область). Найближчі плани – по Лохвицькому, тут має з’явитися вже друга сучасна ферма з доїльним залом на 200 корів. Є плани щодо реконструкції тваринницьких приміщень у Чорнухинському районі (село Хейлівка).

Втім, стосунки “Райз­Максимко” з сільськими громадами, звісно ж, не вичерпуються суто галузевими питаннями. З кожною сільрадою, де господарює, Східне регіональне управління має угоду, за якою підтримує місцеву соціальну сферу – допомагає з ремонтами дитсадків, шкіл. Є, за словами Юрія Щербака, тісна співпраця і з міськрадами та районними державними адміністраціями. Минулої осені для ремонту дороги в Лохвиці Східне регіо­нальне управління виділило 200 тисяч гривень.

– Для нас важливо й принципово те, що ми – сумлінні платники податків, – продовжує Юрій Щербак. – Так само чесно виконуємо зобов’язання й перед людьми, в яких орендуємо паї. Розрахунок по орендній платі становить 4 відсотки. Нині вже активно розраховуємося з бажаючими орендодавцями за поточний рік, звісно, поки що – переважно коштами (урожай ще потрібно виростити й зібрати). І саме це зараз – наше найголовніше й найвідповідальніше завдання.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.