“Нова історія” взаємин бізнесу та митниці

Напередодні Дня митної служби України ми побували на митному посту “Кременчук” та на підприємствах, із якими Полтавська митниця найбільш плідно співпрацює.

Мільярдний внесок до бюджету

– Зона діяльності нашого митного поста, де працює 56 чоловік, розповсюджується на міста Кременчук, Комсомольськ і Кременчуцький, Кобеляцький, Козельщинський, Глобинський райони, – розповідає начальник митного посту “Кременчук” Сергій Попов. – У нас створено чотири місця митного оформлення на територіях підприємств ПАТ “Укртатнафта”, ТОВ “ВО “КрАСЗ” та у місті Комсомольську. Щомісяця оформляємо близько 2 тисяч декларацій. Час оформлення декларації по експорту не перевищує однієї години, а по імпорту – півтори години. Ми активізували роботу із декларантами – суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Намагаємося якнайшвидше і найдоступніше роз’яснити нові положення, врегулювати питання, які були незрозумілими. З цією метою у нас створені консультаційні пункти, проводяться “круглі столи”, під час яких обговорюються нагальні питання. Станом на 18 червня 2012 року на митному посту “Кременчук” акредитовано понад одну тисячу суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Здійснено митне оформлення більше 11 тисяч вантажних митних декларацій. До Державного бюджету України митним постом “Кременчук” перераховано понад 1 мільярд гривень. Незмінними лідерами і по кількості переміщених через митний кордон України вантажів, і по перерахуванню податків до Державного бюджету є такі  підприємства, розташовані у зоні діяльності митного посту “Кременчук”, як ПАТ “Укртатнафта”; ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”; ПАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”; ЗAT “Джей Ті Інтернешнл Україна”; ТОВ “Єристівський ГЗК”.

– Як стверджують підприємці, їм стало легше працювати із новим Митним кодексом. А митникам?

– Новий кодекс сприятливий у першу чергу для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Він акумулював низку нормативних законодавчих документів, які були у попередньому законодавстві. По суті один документ включає в себе майже все митне законодавство.

Новий Митний кодекс сприяє підприємцям

– Митниця нам дуже допомагає, – говорить голова правління ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод” Євген Хворост. – Митники працюють оперативно і професійно. У нас повне взаєморозуміння. А це допомагає розвивати виробництво і налагоджувати нові контакти. Щомісяця ми випускаємо 1000–1100 вантажних вагонів. Комплектуємо пасажирські вагони для Казахстану, Білорусі, укладаємо контракт із Таджикистаном. Загалом наш річний товарообіг – 6 мільярдів гривень. Експорт складає близько 80 відсотків.

– Чи вплинули на вашу роботу положення нового Митного кодексу?

– Раніше ціни на матеріали, які ми закупляли за кордоном, постійно регулювалися. Зараз ми працюємо за цінами, які відповідають укладеному контракту. Тож відтепер не маємо переплат по сплаті податків. Зокрема у 2010-му ми переплатили 20 мільйонів гривень. Цього ж року переплат практично немає і доводиться оформляти менше документів. Тож новий Митний кодекс однозначно сприяє підприємцям.

– Зараз у нас працює 900 чоловік. Коли ж досягнемо піку свого розвитку, плануємо створити 3–3,5 тисячі робочих місць. Для здійснення повноцінної діяльності нам треба було провести чималу роботу щодо тендерів і закупівлі обладнання, – зазначає комерційний директор ТОВ “Єристівський ГЗК” Юрій Хіміч. – Це й екскаватори, й самоскиди, й допоміжне обладнання – бульдозери, грейдери. Наша стратегія – закупівля обладнання в американської компанії “Caterpillar”. У нас – два унікальних екскаватори. Ми першими завезли в Україну екскаватори із об'ємом ковша 28 і 34 кубічних метрів.

Звичайно, кожну одиницю техніки оформляємо через митницю. Це відомство завжди іде нам назустріч. Думаю, уже найближчим часом зможемо сповна оцінити переваги нового Митного кодексу. Адже, без сумніву, позитивні моменти є. Стосується це й електронного декларування, й інших документів.

Час митного оформлення суттєво зменшено

– Уперше за більш ніж 20-річну історію ми отримали правовий фундамент, який максимально наближений до міжнародних та європейських стандартів і правил: Генеральної угоди про тарифи та торгівлю, Кіотської конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур, Стамбульської конвенції про тимчасове ввезення та інших актів міжнародного права, – наголосив начальник Полтавської митниці Геннадій Романенко. – Цей довгоочікуваний документ – результат спільної роботи не лише представників митної служби України, а й органів державної виконавчої влади, бізнес-структур, громадських об’єднань, підприємців та Європейської бізнес-асоціації. Завдяки тому, що більшість норм нового кодексу мають пряму дію, він створює позитивні умови для розвитку бізнесу, що в свою чергу дозволяє нам виконати головну задачу – максимально спростити умови для роботи суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, надати можливість швидкого митного оформлення. З моменту набрання чинності новим Митним кодексом розпочалася “нова історія” взаємин бізнесу та митниці, якісно новий етап розвитку як митної системи, так і зовнішньоекономічної діяльності. Загалом кодекс у цілому спрямований на зменшення суб’єктивізму в процесі митного оформлення. Наприклад, час митного оформлення скорочується з 24 до 4 годин. Я хочу підкреслити, що ми були готові до цього. Загалом нам вдалося значно зменшити середній час оформлення вантажної митної декларації у режимі “імпорт” до 1 години 16 хвилин, “експорт” – близько 40 хвилин. Тобто новий Митний кодекс України створив максимально сприятливі умови як для громадян, так і для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.