Дмитрівський плацдарм

 

Про це говорила Антоніна Прядко під час відкриття пам’ятного знака на честь радянських воїнів і ополченців, які загинули під час оборони Дмитрівського плацдарму на початку Великої Вітчизняної війни. Пам’ятник встановили на околиці села. Таке місце вибрали не випадково. За переліском й донині помітні траншеї, які більше 70 років тому копали радянські бійці. Вони тягнуться вздовж річки Псел, адже фронт оборони розтягнувся тоді на 30–40 км. Старожили, які в роки війни були дітьми, добре пам’ятають потужні канонади фашистських загарбників. Тож, дізнавшись про урочисто­скорботний захід, дружно зібралися на нього. Для людей поважного віку дуже важливо, щоб про ті кровопролитні бої знали й пам’ятали наступні покоління. У селі стало доброю традицією у День Перемоги, за сприяння сільської ради, накривати столи й поіменно згадувати усіх полеглих земляків, занесених до Книги Пам’яті.

А ось тепер дійшла черга й до тих безіменних бійців 300­ої стрілецької дивізії 38­ої армії Південно­Західного фронту, яка зайняла оборону в трагічному 1941­му від села Потоки через околицю Дмитрівки до сіл Малий Кобелячок і Пришиб. До них приєдналися й курсанти авіаційної школи в складі народного ополчення, яке було сформоване в Кременчуці. Оборону тримали мужньо, хоча й сили були нерівними. Вели дуже важкі й кровопролитні бої, не маючи підтримки артилерії, танків чи літаків. За різними даними, тоді тут полягло майже 2 тисячі захисників рідної землі.

Відновити історичну правду про ті події взялися члени громадського об'єднання “Пам’ять”, яке очолив водій Потоківської птахофабрики Володимир Картавий. Відшукавши оприлюднені спогади очевидців й описи краєзнавців, з’ясували, що село Дмитрівка опинилось майже в центрі головного удару південної групи фашистських військ. Радянські з’єднання були обезкровлені оборонними боями червня–серпня 1941 року. Дивізії противника, постійно атакуючи, в середині серпня 1941 року вийшли на правий берег Дніпра. Упродовж 20 днів перегрупувалися й створили велику перевагу в техніці та живій силі південніше Кременчука.

У ніч з 30 на 31 серпня фашисти навели три переправи в районі сіл Келеберда і Редути, захопивши плацдарм на лівому березі Дніпра. У прорив було направлено 8 піхотних та 4 танкові дивізії. Одночасно річка Дніпро була форсована великими силами північніше Києва. Згідно з німецьким стратегічним планом ці дві великі групи, рухаючись назустріч одна одній, повинні були оточити формування Південно-Західного фронту. Північну частину прориву вони спланували з іншого боку Києва.

Командуючий Південно-Західним фронтом генерал армії Михайло Кирпонос зрозумів небезпеку. Для затримки ворога й ліквідації плацдарму терміново направив з Лубен 300-ту стрілецьку дивізію, яка і зайняла оборону поблизу Дмитрівки. Утім, зупинити переважаючі в живій силі й техніці німецькі війська вона не змогла. 3 вересня у Дмитрівку ввійшли війська противника. А через два роки, відступаючи, спалили село дотла.

Місцевий історик, а нині заступник голови сільської ради Анатолій Манько не приховує гордості від того, що разом із пошуковцями сільська громада змогла вшанувати безсмертний подвиг полеглих героїв. На відкриття пам’ятного знака завітав і голова громадської організації інвалідів війни Комсомольська Тимофій Харлампійович Михайлов – ветеран 252-ї стрілецької дивізії, яка форсувала Дніпро в районі Комсомольська. Від імені усіх ветеранів він висловив щирі слова подяки. Як наголошує Анатолій Манько, на спорудження пам’ятника спрямовано кошти спонсорів, серед яких, зокрема, – колектив Редутського кар’єру.

***

Нині ГО “Пам’ять” об’єднує 30 однодумців. Переважно –  це молодь села. У розпорядженні організації є стилізований мотоцикл, військова атрибутика часів Великої Вітчизняної, яка входить до експозиції шкільного музею. Такий “арсенал” надихнув ентузіастів зайнятися реконструкцією воєнних подій. Уперше вони відтворили хід боїв радянських і фашистських військ минулого року.

Також пошуковці провели перезахоронення кількох мешканців села, які загинули від рук фашистів у перші дні окупації. Нині їхній прах покоїться біля пам’ятника воїну-визволителю.

 На жаль, невблаганні роки беруть своє, і все менше залишається живих свідків минулого, подій, що стали історією. Сучасній молоді важко осягнути ті біди і поневіряння, які випали на долю батькам і старшому поколінню. Тож кожний патріотичний захід чи громадська ініціатива дмитрівчан є частинкою священної історичної пам’яті, без якої не може бути майбутнього.

Віра ІЛЬКОВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.