Стратегія розвитку сільських територій

Її реалізації було присвячено обласну науково-практичну конференцію з питань стратегії соціально-економічного розвитку сільських територій та виконання Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2012 рік, яку вів голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. У роботі конференції взяв участь голова обласної ради Іван Момот.

Перед початком роботи зібрання керівники області оглянули стенди обласних управлінь, служб та районів області, де були представлені стратегічні напрямки розвитку сільських територій Полтавщини. Варто наголосити, що більшість районних програм розвитку зорієнтована на удосконалення агротехнологій, інтенсифікацію землеробства. Скажімо, начальник управління агропромислового розвитку Зіньківської РДА Микола Ткачик, презентуючи експозицію району, зазначив: “Ми підтримуємо інтенсивне землеробство в агропромхолдингах, але водночас значну увагу приділяємо розвитку особистих підсобних господарств, оскільки район має чи не найбільше населених пунктів – 115. А це – великий виробничий і соціально-економічний потенціал”.

Свиридівський та Васильківський сільські голови Анатолій Пугач і Микола Дігтяр із Лохвицького району опікуються нині розвитком комунальної сфери – ремонтом доріг, освітленням вулиць, прокладанням водогону…

– Ми в боргу перед нашою молоддю, яку з віртуального життя перед комп’ютером треба повернути до життя реального, – зазначила Білицький селищний голова Кобеляцького району Ольга Киричко. – Тож у програмі розвитку селища й району значну увагу приділено розвитку спорту, культури, медицини.

 – Село є основою основ, – зазначив голова обласної ради Іван Момот. – Завдання влади – зробити все для того, щоб село розвивалося, щоб його мешканці мали належні умови для життя, праці й відпочинку. В минулому році на виконання заходів Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області вдалося залучити більше 133 мільйонів гривень, із яких левова частка – позабюджетні кошти. Ми все робимо для того, щоб при перерозподілі бюджетних коштів значна їх частина йшла на місця й доходила до конкретного населеного пункту, конкретного села чи селища. З обласного бюджету мають підтримуватися й ті соціальні проекти, які зароджуються в селі. А ще – треба зацікавити молодих спеціалістів їхати працювати в село й відроджувати його. Зроблено багато, але належить зробити ще більше.

Відкриваючи науково-практичну конференцію, Олександр Удовіченко підкреслив, що на реалізацію заходів Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2012 рік уже використано майже 36 мільйонів гривень. За ці кошти проведено реконструкцію дитячих садків, шкіл, спортивних об’єктів, закладів охорони здоров’я, культури, торгівлі, виконано роботи з газифікації, водопостачання, освітлення вулиць, здійснено заходи, спрямовані на розвиток овочівництва, тваринництва. Укладено понад 1500 угод про соціально-економічне партнерство між сільськими громадами та орендарями землі, за якими використано 13,6 млн грн. Виконання Програми у нинішньому році, порівняно з минулим, проходить із випереджаючими темпами. На сьогоднішній день зазначена Програма не має аналогів в Україні. А для її реалізації на розвиток регіону цьогоріч загалом виділено 236 мільйонів гривень. Голова облдержадміністрації значну увагу приділив питанням розвитку на селі малого бізнесу та кооперації. Він наголосив, що близько 250 тисяч осіб сільського населення по суті є незайнятими, водночас майже 360 тисяч гектарів земель присадибних ділянок використовуються малопродуктивно. Хоча на цих землях можна було б займатися ягідництвом чи застосовувати їх для тепличного господарства.

– На жаль, ще не в усіх районах Полтавщини високий відсоток виконання різних пунктів Програми, але Полтавщина готова до її подальшої реалізації. Маємо великий потенціал розвитку перспективних галузей малого та середнього бізнесу, – зазначив Олександр Удовіченко.

Директор Департаменту аграрної освіти, науки та дорадництва Міністерства аграрної політики України Ірина Синявська зауважила, що основою Програми є конкуренція державної підтримки на середньотоварного та дрібнотоварного виробника. У своєму виступі вона відзначила, що Полтавщина активно розвиває сільські території й першою в Україні прийняла Програму соціального розвитку сільських населених пунктів, має унікальний центр науково-освітнього забезпечення виконання завдань Програми.

Учасники конференції підкреслювали, що реалізація програми “Рідне село” та підтримка села дають можливість не тільки наповнити внутрішній ринок продукцією малого та середнього виробництва, а й створити нові робочі місця, зупинити відтік робочої сили з села в місто.

В обговоренні тематичних питань також взяли участь директор ТОВ “Полтавська обласна сільськогосподарська дорадча служба” Світлана Андрієнко, голова Полтавського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Олександра Шереметьєва, голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Микола Фурсенко, голова Глобинської районної ради Олександр Феденко, директор ПП “Дикун” Семенівського району Микола Дикун, голова Новосанжарської райдержадміністрації Сергій Шовкопляс. Йшлося, зокрема, про відродження кооперативних форм господарювання на селі, залучення інвестицій у розвиток територій, благоустрій населених пунктів. Зазначалося, що виконання Програми соціально-економічного розвитку сільських територій – це робота не одного дня, і влада має підтримати спрямовані на це зусилля, а сільським головам потрібно активізуватися для напруженої і цілеспрямованої роботи.

На науково-практичній конференції констатувалося, що Програма передбачає реформування системи регулювання та контролю для малих і середніх господарств, яка дасть можливість вільніше почуватися на аграрному ринку й мати більшу гарантію стосовно збуту виробленої сільгосппродукції.

Насамкінець відбулося відзначення сільських рад, які найкраще організували роботу з ліквідації небезпечних бур’янів, впорядкування територій. Великокринківському сільському голові Глобинського району Аллі Ніколенко та Лиманськопершому сільському голові Решетилівського району Віктору Коліньку було вручено відповідні сертифікати.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.