Євро-2012: день за днем

 

День відкриття Євро-2012 в Україні та Польщі пройшов у атмосфері свята, без особливих ексцесів. Незважаючи на те, що матч-відкриття відбувся у Варшаві, українські приймаючі міста заполонили тисячі вболівальників із усіх куточків світу, де відкрили свої фан-зони. У Києві, Львові, Донецьку й Харкові десятки тисяч фанів, розмалювавшись у кольори національних команд, у святковій атмосфері "приймали" перші матчі, що транслювались із Варшави та Вроцлава: між Польщею та Грецією – 1:1; Росією та Чехією – 4:1.

Гості України

Тільки протягом перших двох днів чемпіонату до України завітали понад 36 тисяч гостей із усього світу. У Львові та Харкові пройшли перші матчі: Нідерланди – Данія – 0:1 та Німеччина – Португалія – 1:0. У Харкові вболівала за свою збірну міністр охорони здоров'я, добробуту та спорту Нідерландів Едіт Схіпперс, саме вона за рішенням уряду Нідерландів стала офіційним представником голландського уряду на Євро-2012.

У фан-зоні під час перегляду першого матчу зафіксовано 40 тисяч відвідувачів. За словами керівника департаменту Євро-2012 Харківської міськради Олександра Нечипоренка, вже в перші дні приїхало більше вболівальників, ніж очікувалося. Найбільше з них – голландців.

Львів також поставив свій перший рекорд у фан-зоні – її відвідало 30 тисяч гостей. Вболівальники знайомилися з містом і висловили на адресу Львова чимало компліментів.

Матч Німеччина – Португалія у Львові відвідали чимало почесних гостей та іноземні відомі політики. Серед них – легендарний португальський футболіст, дворазовий володар "Золотої бутси" і бронзовий призер ЧС-1966 Ейсебіо да Сільва Ферейра. Він посідає 9-те місце у списку найкращих футболістів ХХ століття за версією Міжнародної федерації футбольної історії та статистики.

Без інцидентів

У жодному з українських приймаючих міст інцидентів не зареєстровано. Втім, у Львові міліціонери запобігли сутичці між футбольними фанатами. У ніч з  8 на 9 червня неподалік фан-зони у центрі міста після перегляду футбольного матчу між командами Росії і Чехії кілька російських фанатів почали занадто активно скандувати свої гасла. Їм зробили зауваження інші вболівальники, в результаті чого виникла словесна перепалка. Працівники міліції, які були неподалік, втрутилися у ситуацію і оперативно зняли напругу.

***

Результати інших ігор, що відбулися у перші дні Євро: Іспанія – Італія – 1:1, Ірландія – Хорватія – 1:3. Матчі Україна – Швеція та Франція – Англія відбулися, коли номер "Зорі Полтавщини" було вже здано до друку.

На прес-конференції перед грою зі шведами головний тренер збірної України Олег Блохін розповів про готовність команди взяти старт.

– Ми, як хороший кінь, який застоявся в стійлі, – розповів він. – З того, що я бачив у матчах збірної Швеції, зробив висновок, що нам протистоятиме хороша, стабільна команда, яка шість років грає практично в одному складі. Судячи з усього, рокіровка у складі збірної Швеції буде вже після Євро-2012. Легкої гри не чекаю. А відкритий буде футбол чи закритий – подивимося.

(Детальну розповідь про першу гру за участю української збірної читайте у наступному номері газети).

Підготовлено за матеріалами Інформцентру "Україна-2012".

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.