Мандрівка із майбутнього в минуле

Учасником прес-туру за доброю традицією був увесь колектив Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”. Рідним краєм зоряни подорожували на комфортабельному автобусі, люб’язно наданому ГО “Наш Дім – Полтава” завдяки сприянню його лідера, депутата обласної ради Олександра Залужного. Розпочалася творча поїздка із відвідання одного з найкращих сільськогосподарських підприємств області, де, як і в “Зорі Полтавщини”, бережуть традиції і йдуть у ногу з часом, а саме – ТОВ “Агрофірма імені Довженка” агропромхолдингу “Астарта-Київ”. Наша газета часто вміщує на своїх сторінках матеріали про здобутки, впровадження прогресивних технологій у цьому сільгоспформуванні. Однак зміни в агрофірмі відбуваються настільки стрімко, що навіть оперативні газетні повідомлення не завжди встигають за ними.

Заступник генерального директора із соціальних питань ТОВ “Агрофірма імені Довженка” агропромхолдингу “Астарта-Київ” Тетяна Хлєвная повідомила, що серед виробничих пріоритетів агроформування – розвиток тваринництва.

У господарстві утримують понад 13 тисяч голів ВРХ, в тому числі майже         7 тисяч дійних корів. Побувавши на  молочнотоварному комплексі “Гоголеве”, ми ще раз переконалися, що сучасні, обладнані за останнім словом техніки ферми є не лише за кордоном, а й в Україні. Всюди чисто, охайно, утримання, годівля, доїння  корів відбуваються з мінімальним використанням ручної праці. Добовий надій у середньому по господарству становить 17,7 кг, а по ВП “Гоголеве” – 22,7 кг. Усі виробничі процеси тут комп’ютеризовано, а управлінське приміщення нагадує науково-дослідницьку лабораторію. Такий своєрідний екскурс у майбутнє справив на нас неповторне враження.

– Сучасний доїльний зал розрахований на одночасне перебування 45 корів, – розповів завідуючий молочнотоварним комплексом “Гоголеве” ТОВ “Агрофірма імені Довженка” Юрій Юрченко. – Молоко без доступу повітря потрапляє в холодильні установки і доставляється на молокозаводи.

***

Наступним пунктом нашого творчого маршруту був Національний музей-заповідник Миколи Гоголя, розташований там же, у Гоголевому Шишацького району. Колись село, в якому провів дитячі роки всесвітньо відомий письменник, називалося Яновщина, або ж Василівка. Родовий будинок Гоголів-Яновських, флігель, у якому творив геній, парк-сад із бесідками, грот, де любив усамітнюватися батько письменника Василь Гоголь, величний став – то лише зриме відображення незримого й вічного. Щемною любов’ю матері Гоголя, Марії, до свого сина, повагою й глибокою прив’язаністю сестер до брата, гордістю нащадків за геніального письменника, прагненням зберегти світлу пам’ять про нього сповнене, здається, навіть повітря в Гоголевому. Все це, а ще – дух Гоголівської епохи відчули ми, пройшовши кімнатами музею, серцями доторкнувшись до пожовклих від часу сторінок старовинних документів, прогулявшись стежками розкішного парку, вшанувавши пам’ять батьків письменника біля їхньої могили… На жаль, зовсім мало збереглося до наших днів особистих речей письменника. Тож тим більше маємо цінувати те, що залишилося, і насамперед – його твори, сповнені рідного українського колориту. Про це говорила наш екскурсовод Юлія Борідка.

Один із символів Національного музею-заповідника М.В.Гоголя – берези, що зустрічають і проводжають відвідувачів. Одна з них біля самого кореня розділилася на п’ять білокорих стовбурів. Вони – немов п’ятеро дітей Гоголів-Яновських. А поруч із ними – ще два дерева. То – неначе батько і мати, Василь і Марія Гоголі-Яновські. Вони завжди поруч зі своїми дітьми – і на цьому світі, й у потойбіччі. Їхні імена завжди згадувалися в поминальних панахидах в місцевій Василівській церкві, аж доки її не зруйнувала безбожна влада. Але віри й любові ніщо здолати не може: нині збираються пожертви на відновлення зруйнованого храму, який стане перлиною і музейно-заповідного комплексу, і села Гоголевого…

***

Завершальним пунктом нашого маршруту став невеличкий хутірець “Біля Диканьки”, розташований у селі Горбатівці Орданівської сільради Диканського району. В ньому старовина поєднана із сучасністю – для того, щоб зробити максимально комфортним і цікавим відпочинок гостей. Ось там, на березі тихого ставу, ми й приймали привітання із професійним святом від наших давніх друзів…

Від редакції. За сприяння в організації і проведенні прес-туру висловлюємо щиру подяку сільському голові с. Орданівки Диканського району Віктору Гриню, директорові садиби-музею М.В.Гоголя Лідії Єнко, депутату обласної ради, лідеру ГО “Наш Дім – Полтава” Олександру Залужному, директору ТОВ “Сокіл” Новосанжарського району Володимиру Замулі, керівнику СТОВ “Говтва” Диканського району В’ячеславу Марченку, керівнику ТОВ “Сазан” с. Горбатівки Диканського району Володимиру Панасюку, депутату обласної ради, генеральному директору ТОВ “Агрофірма імені Довженка” агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктору Скочку, керівникові ВП “Орданівка” ТОВ “Агрофірма імені Довженка”  агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктору Юрченку.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.