Компенсаційні виплати: без черг й ажіотажу

В цьому наші кореспонденти переконалися, побувавши на місцях.

“Ощадбанк як соціально відповідальний банк максимально серйозно підійшов до організації роботи з проведення компенсаційних виплат. Враховуючи величезний досвід роботи з різними категоріями клієнтів, ключовим завданням, яке ми ставили при розробці механізмів виплат, було забезпечення комфортних умов для вкладників. Адже ми не можемо допустити черг у наших відділеннях, особливо беручи до уваги те, що більшість вкладників – люди похилого віку. Кожний вкладник приходить до банку у визначений тільки для нього час і спокійно отримує компенсацію”, – розповів у інтерв’ю інтернет-виданням голова правління Ощадбанку України Сергій Подрєзов.

Компенсаційні виплати триватимуть до 25 грудня поточного року. Загалом планується обслужити 6 мільйонів вкладників, повідомляє прес-служба Ощадбанку.

Виплати здійснюватимуться тим людям, дані про яких внесено до “Реєстру вкладників заощаджень громадян” до 1.01.2012 р. та які не отримали протягом 2008 року компенсаційні кошти в межах проіндексованих заощаджень (але не більше 1000 гривень на одного вкладника). Для того, щоб отримати компенсацію, необхідно пройти процедуру актуалізації даних вкладників, яка триває в Ощадбанку з 2 квітня 2012 року. З           1 вересня нинішнього року Ощадбанк відновить реєстрацію в інформаційно-аналітичній системі “Реєстр вкладників заощаджень громадян” для тих вкладників, які ще не проходили реєстрацію.

***

У Полтавській області станом на 6 червня компенсацію отримали близько 4 тисяч вкладників на суму 3,5 мільйона гривень. Актуалізовано (тобто перевірені рахунки і призначено час виплати компенсації) близько 90 тисяч людей.

– В області задіяні в актуалізації і виплатах 233 установи Ощадбанку. Додатково поставимо в містах 5 банкоматів, і їх буде загалом 26. Крім того, у відділеннях банку відкрито додатково 37 вікон для обслуговування вкладників, – наголосив заступник начальника управління з роздрібного бізнесу філії “Полтавське обласне управління АТ “Ощадбанк” Олег Харитонов. – До нас звертаються люди і з питаннями виплати 500 гривень спадкоємцям померлих вкладників. Постанова Кабміну щодо цього є, кошти будуть виділені найближчим часом.

Виплата компенсацій проходить організовано, без ажіотажу. Ніхто із вкладників не піде додому без грошей. Виплати люди отримують через національну картку. Вона виготовляється на три роки. Картку потрібно зберігати. Якщо будуть рішення уряду про виплати в наступні роки, громадянинові вже не потрібно буде витрачати час на отримання нової картки. Кожен бажаючий має можливість отримати гроші одразу готівкою чи знімати їх з картки поступово. Літні люди віддають перевагу готівці, молодші – користуванню карткою. У подальшому для карток будуть передбачені знижки в аптеках, дисконтній мережі магазинів. Обслуговується така картка поки що тільки в банкоматах і терміналах Ощадбанку. Можна отримати компенсацію по вкладах і за довіреністю, пояснюють у згаданій вище банківській установі.

***

У відділенні Ощадбанку в Полтаві, що на Червоноармійській вулиці, досить людно – військові пенсіонери прийшли отримувати пенсію. Біля віконця, де працюють з вкладниками колишнього Ощадбанку СРСР, у черзі чекають 5–6 людей.

– Добре, що зробили прийом за графіком: люди, старші 80 років, мають отримувати гроші з            1 до 20 червня, потім настане черга тих, хто молодший, і немає великих черг, тісняви, стільців вистачає, можна посидіти, – розповідає полтавка Лариса Дмитрівна, котра прийшла оформляти документи родички за довіреністю.

Надію Степанівну, вкладницю, якій близько 90 років, діти привезли до відділення банку в призначений час машиною. Їй важко ходити, тож до старенької з документами вийшла працівниця банку Тетяна Чупіна.

– Все швидко оформили, ми дуже вдячні. Спочатку 26 квітня зареєстрували маму, нам призначили день, ми приїхали, подали необхідні документи й отримали запрошення на 6 червня. Мама одержала компенсацію й задоволена. До нас чуйно поставились, – ділиться враженнями дочка вкладниці Ольга.

84-річний учасник Великої Вітчизняної війни, інвалід ІІ групи Володимир Тихонович – родом із Великобагачанського району.

– Ніколи не міг подумати, що з радянської ощадкнижки не можна буде одержати грошей, що вони пропадуть. Обдурила мене держава, та й не мене одного, – зітхає ветеран. – У можновладців наших, виходить, гроші чесні, а у простого, хто мозолями заробляв, щоб собі на смерть відкласти, забрали… У своєму трудовому житті я займався будівництвом ліній електропередач високої напруги, маю ордени Червоного Прапора, “Знак Пошани”. Це важка праця. Складав із зарплати потроху гроші. Й усе пропало. У 2008 році, коли були великі черги, не встиг отримати свій вклад. Добре, що хоч зараз отримав тисячу гривень, банківські працівники все чітко пояснили, допомогли розібратися з карткою. Треба всім, кому більше 80-ти, віддати не тисячу, а повністю вклад, що був на книжках. Бо скільки ж чекати?

***

Ритмічно, вчасно, з належною увагою до кожного – саме за таким принципом розпочали компенсаційні виплати вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР у Кременчуці та Кременчуцькому районі. Як повідомила керуюча Кременчуцькою філією – міським відділенням № 62 Ощадбанку Наталія Скляр, актуалізацію вкладів уже пройшли 11 тисяч вкладників. Очікується, що ця цифра сягне 40 тисяч. Щоб уникнути черг, гроші видають за списками, де чітко вказано час і місцезнаходження каси. Тож черг, як це було раніше, не спостерігається. І все ж без проблем не обходиться. Виникають вони у людей найменш захищених – немічних, прикутих до ліжка. Ці люди самотужки не спроможні прибути до філій Ощадбанку, а щоб за них це зробили родичі, необхідно  мати довіреність. У сільській місцевості з оформленням цього документа проблем не виникає, адже у сільраді його завіряють безкоштовно. У Кременчуці – дещо складніше. Звернення до приватного нотаріуса обходиться родичам у 250–400 грн, до державного – 150–200. Дехто, щоб заощадити, зважується викликати таксі й двічі супроводжувати своїх престарілих родичів задля актуалізації та отримання коштів. Тож у міськвиконкомі Кременчука, зважаючи на численні скарги громадян, провели нараду щодо пошуку виходу з такої ситуації
й дійшли висновку, що ГЖЕДи та управляючі компанії таки зобов’язані безкоштовно завіряти довіреності родичам громадян із особливими потребами, як це передбачено відповідним положенням.

***

Важливий кожен клієнт – саме так говорять про копітку роботу з видачі компенсаційних виплат вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР оператори Миргородського відділення Ощадбанку № 3088/01 Тетяна Авраменко, Тетяна Бойко, Валентина Скляр.

– Відділення обслуговує вкладників Миргорода, Ромодана та Хомутця. Усі, без винятку, клієнти, які прибули до нас із запрошеннями, вчасно одержали належні їм кошти. Оператори прагнуть запобігти будь-яким непорозумінням. Заохочуємо тих, хто залишає одержані кошти на картках для отримання компенсаційних виплат та на депозитах, – розповідає завідуюча відділенням Яна Яроцька.

Відділення розташоване в операційному залі Миргородського центру поштового зв’язку № 5. Тут завжди людно. А площа відділення досить скромна. Для комп’ютера місця не вистачає, тож “задіюється” підвіконня. Тіснява не допомагає обслуговувати людей на рівні сучасних вимог. І все ж банківські працівники і словом, і ділом допомагають клієнтам, піклуються про те, щоб кожен вкладник отримав компенсаційну виплату.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.