Сергій Тігіпко: “Підвищення соціальних стандартів триватиме”

У центрі соціального обслуговування управління праці й соцзахисту Октябрської районної в м. Полтаві ради, який є одним із кращих подібних центрів країни, Сергій Тігіпко ознайомився з умовами надання послуг інвалідам і людям поважного віку. Зокрема оглянув денний стаціонар, фізіотерапевтичний кабінет, соляну шахту, кімнати соціального супроводу, блок гідротерапевтичних процедур, кімнати гурткової роботи, на-вчання комп’ютерної грамотності, бібліотеку, пральню, підйомну платформу для інвалідів-візочників, поспілкувався із пенсіонерами. Сергій Тігіпко цікавився якістю надання послуг, запитував про те, чи отримали в травні підвищену пенсію, проінформував про нові соціальні ініціативи. Люди були приємно вражені увагою високопосадовця, відзначали, що в центрі створені такі умови, “як у санаторії, але все безплатно”, відзначали, що пенсію підвищено на 100, навіть на 300 гривень, таких істотних доплат навіть не очікували.

– Складно було на початку роботи. Зараз ситуація стабілізувалася, що дозволило активізувати соціальну політику, зокрема в пенсійному забезпеченні, – зазначив Сергій Тігіпко. – Деякі речі зроблені вперше – стали допомагати сім’ям, де виховуються діти з ДЦП, перші 44 мільйони гривень пішли на ці цілі; сім’ї, у яких вдома живуть психічно хворі люди, отримували 109 гривень, тепер почали отримувати 1090 гривень, це хоч якось їх підтримає. Вже виконується завдання з повернення 1000 гривень вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР.

– Після першого ж звернення інваліда ми одразу ставимо його на облік і можемо запропонувати засоби реабілітації в тимчасове користування. Поки отримаємо фонди, а раніше вони надходили тільки в кінці року, людина користується. Зараз ми маємо 3 тисячі таких засобів реабілітації, у кожному терцентрі є пункти прокату, ці засоби придбані за кошти місцевих бюджетів, – розповіла начальник головного управління праці й соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко.

– Для мене це принципово, тому що ми практично позбавились корупції у цій сфері, – наголосив Сергій Тігіпко. – Довгий час закуповували все підряд, й інвалід не мав можливості вибрати той засіб, який справді йому був би корисний. Зараз він обирає сам. Більше того, нині ми значно поліпшили забезпечення чорнобильців путівками – буде ціна, яку визначатиме Кабінет Міністрів, а людині видаватиметься ваучер, і вона сама обиратиме, що їй краще, вигідніше. Скажімо, з Полтавщини телефонували, що поруч – Миргород, а їхати лікуватися треба в Луганськ. Хіба це правильно?

На зустрічі з колективом терцентру Сергій Тігіпко подякував жінкам (саме вони становлять переважну більшість працюючих у системі соцзахисту) за їхню роботу, за відданість своїй справі, чуйне ставлення до підопічних.

– Практично кожен день зустрічаюся з людьми, чую про проблеми в пенсійному забезпеченні, в забезпеченні дітей, інвалідів. Хочу сказати, що ми добре знаємо ці проблеми. Два роки тому, коли розпочав роботу новий уряд, ми хотіли дуже швидко ухвалити рішення щодо підвищення соціальних стандартів, але зіткнулися з колосальною проблемою: країна практично була банкрутом. Півроку тому повністю взяли ситуацію під контроль і почали збільшувати в першу чергу соціальні виплати. Збільшили пенсії, підвищили виплати всім учасникам війни, дітям-сиротам. У цьому році вперше на 100 відсотків забезпечимо всіх інвалідів, хто того потребує, візками, – запевнив Сергій Тігіпко.

– Можна тільки подякувати й порадіти за те, як у цьому терцентрі змогли організувати роботу, за те, що допомагають пенсіонерам й інвалідам, – зазначив урядовець під час спілкування з представниками ЗМІ. – Це просто золоті люди. Саме такої якості послуг, як у Полтаві, ми повинні досягти у всіх територіальних центрах України, тоді зможемо сказати, що це – хороша підтримка наших ветеранів, інвалідів.

Ми продовжуємо реалізацію соціальних ініціатив і тепер визначаємо напрямки роботи в 2013–2014 роках – яким чином нам досягти більшого економічного зростання, допомогти нашому бізнесу, стимулювати до легалізації робочих місць і зарплат, щоб збільшити надходження до бюджету і робити додаткові виплати соціально незахищеним верствам населення.

Сергій Тігіпко додав, що ближчим часом буде збільшено кількість працівників соціальної сфери і створено інститут соціальних дільничних.

– Президент України Віктор Янукович, уряд, очолюваний Миколою Азаровим, не допустять, щоб хоч одна соціальна ініціатива була нереалізована, а соціальні виплати зменшувалися, – наголосив Сергій Тігіпко.

***

Порядок денний розширеного засідання колегії облдержадміністрації, яке провів голова ОДА Олександр Удовіченко, включав розгляд соціальних питань практично всіх сфер життєдіяльності області. У роботі колегії взяли участь віце-прем’єр-міністр України – міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, голова обласної ради Іван Момот.

Про завдання органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, спрямованих на поліпшення добробуту громадян, доповідала начальник головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко. Як зазначила доповідачка, у поточному році в області спостерігаються позитивні зміни у сфері оплати праці (середня зарплата становить 2681 грн, що на 16% більше минулорічного рівня), зростає рівень зайнятості населення. Полтавщина входить до п’ятірки регіонів з найбільшим приростом зайнятого населення. Програмою зайнятості у цьому році передбачено створити 26 тисяч робочих місць, понад 12 тисяч уже створено. Ведеться робота зі створення робочих місць для інвалідів. У області значно збільшилися видатки на допомогу багатодітним сім’ям, ветеранам війни, інвалідам. Також значно збільшиться фінансування територіальних та реабілітаційних центрів для інвалідів, дітей-інвалідів, буде відкрито сервісні центри з надання послуг інвалідам.

У виступах керівників профільних управлінь йшлося про необхідність детінізації зарплат, пошук нових джерел наповнення Пенсійного фонду, підвищення соціальних стандартів пенсіонерам, рівень забезпечення яких у цьому році зріс у середньому на 11%, що становить понад 100 гривень на місяць. Також розглядалися питання реформування галузі охорони здоров’я, виплат грошових заощаджень вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. Для цього в область уже надійшло 3,5 мільйона гривень. Порушувалися також проблеми нелегальних трудових відносин.

Учасники колегії ОДА розглянули питання щодо профілактичної роботи серед дітей, які опинилися у скрутних соціальних умовах. Загалом у 24 будинках сімейного типу та 131 прийомній сім’ї нині виховуються 33
8 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко наголосив на необхідності створення додаткових закладів сімейних форм виховання в кожному районі області до кінця поточного року.

Віце-прем’єр-міністр України – міністр соціальної політики Сергій Тігіпко наголосив, що чинна влада взяла під контроль цінову ситуацію в державі, третій рік вдається зменшувати дефіцит бюджету. Торік 14 мільярдів гривень було спрямовано на підвищення пенсій, а в цьому році пенсійні виплати зростуть ще на 21 мільярд. Значно зросли виплати учасникам та інвалідам війни, сім’ям загиблих шахтарів та інвалідам-шахтарям. Зростатимуть пенсії і в подальшому, в тому числі й військовим пенсіонерам. Водночас економічна ситуація, залишена у спадок попереднім урядом, кабальні газові угоди вимагають надзвичайно великих капіталовкладень. Незважаючи на це, влада розпочала реалізацію соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, і 10 із 13 ініціатив соціального блоку виконано.

Сергій Тігіпко застеріг керівників силових структур від надмірного втручання в роботу бізнесу при перевірці роботи підприємницьких структур. Він також поінформував про нові ініціативи уряду стосовно поліпшення ситуації у сфері зайнятості населення. Зокрема стимулювання підприємців, якщо вони створюватимуть нові робочі місця для так званих неконкурентоздатних категорій громадян (інвалідів, осіб, старших 50 років, матерів-одиначок, звільнених з місць позбавлення волі), – рік роботодавець не сплачуватиме єдиний соціальний внесок. Аналогічні преференції очікують на підприємців і у випадку створення нових високотехнологічних робочих місць та легалізації існуючих робочих місць. Також запроваджується безкоштовне стажування для студентів та учнів ПТУ з видачею трудової книжки, а тим, кому за 45 років, видаватимуться ваучери (приблизно 12 тисяч гривень) на навчання та перекваліфікацію. Ще одна позиція: якщо темп зростання податку на доходи фізичних осіб, фактичне зростання зарплати, у селах, селищах і районах перевищуватиме відповідно минулорічний показник, усе перевищення залишатиметься у місцевих бюджетах.

17 районів області нині не мають заборгованості із виплати заробітної плати, констатувалося на розширеному засіданні колегії ОДА. Водночас 13 мільйонів гривень заборгували підприємства-банкрути, вплив на які можливий тільки через судові органи. Віце-прем’єр-міністр України пообіцяв, що невдовзі, через внесення змін до законодавства, буде спрощено процедуру банкрутства та внесено зміни до процедури погашення заборгованості із виплати зарплат на підприємствах-банкрутах.

На зібранні також розглянуто хід організації оздоровлення та відпочинку дітей.

Необхідно організувати роботу таким чином, щоб громада знала про конструктивні дії чинної влади, наголосив, підбиваючи підсумки розширеного засідання колегії ОДА, Олександр Удовіченко, адже це – не “компанійщина”, а постійний поступальний рух уперед. Загалом вирішення соціальних питань має бути пріоритетом для влади кожного регіону області, підкреслив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко.

***

Після засідання колегії облдержадміністрації Сергій Тігіпко дав прес-конференцію для представників місцевих засобів масової інформації. За його оцінкою, соціальні ініціативи Президента України на Полтавщині реалізуються належним чином. Віце-прем’єр-міністр наголосив на питаннях оздоровлення дітей і боротьбі з таким ганебним явищем, як заборгованість із виплати заробітної плати. Проблему треба розв’язувати кардинально. Серед шляхів – зміни у законодавстві про банкрутство, заснування спеціальних страхових фондів.

Щодо запозичення досвіду полтавців для подальшої роботи, то перш за все мова може йти про організацію соціальних послуг, підкреслив Сергій Тігіпко. В цьому ситуація на Полтавщини краща, ніж взагалі в Україні. Влада регіону створює сучасні терцентри не тільки в районах, а й у сільській місцевості. Полтавщина в багатьох напрямках може слугувати за приклад.

Що стосується економічного підгрунтя соціальних ініціатив, то уряд добре розуміє фінансові ризики і не допустить так званого грецького варіанту, коли влада зменшує зарплати і пенсії, інші соціальні виплати. Соціальні ініціативи в Україні базуються на економічному зростанні, тому, незважаючи на збільшення обсягів виплат, немає затримок по жодній із них. Є чітке бачення економічної політики й надалі. Зокрема це боротьба зі свавіллям чиновників щодо підприємців, закон про податок на багатство.

***

Сергій  Тігіпко разом із керівниками області та міста відвідав заходи, присвячені Міжнародному дню захисту дітей. На площі перед академічним театром ляльок були влаштовані ігрові програми для малечі, а понад 250 хлопчиків і дівчаток, які перебувають під опікою та піклуванням, виховуються у прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу, подивилися виставу, пограли з ляльковими героями й отримали подарунки. Діти подарували віце-прем’єр-міністру України пам’ятний сувенір.

– Сьогодні ви – найголовніші у державі, – наголосив, звертаючись до дітей, Сергій Тігіпко. – Про вас піклуються Президент, Уряд, приймаються важливі рішення для того, щоб ви були здорові й щасливі. Хочу подякувати дорослим – робите святу справу, можете розраховувати на нашу підтримку. Дітям побажаю, щоб у період канікул набралися сил, добре відпочили і новий навчальний рік зустріли зміцнілими.

– Нехай усім щастить! Необхідно зробити все для того, щоб у підростаючого покоління було краще майбутнє, а дітям хочу побажати: добре навчайтеся, змістовно відпочивайте, ставайте справжніми українцями, – підкреслив у виступі Олександр Удовіченко.

***

В обласному притулку для дітей “Любисток” служби у справах дітей облдержадміністрації, де нині перебувають 20 дітей віком від 3 до 14 років, Сергій Тігіпко та особи, що його супроводжували, ознайомилися з умовами, які створені тут для хлопчиків і дівчаток, котрі опинилися в складних життєвих обставинах.

Як розповів директор притулку Валентин Гавриленко, термін перебування у закладі – 90 днів, потім вирішується питання про подальше влаштування вихованців притулку. З початку року тут перебувало 64 дитини, більшість із них охоплено сімейними формами виховання, двоє направлено в школи-інтернати, двох усиновили. Майже кожен третій повертається до батьків, якщо ті подолали свої проблеми. Під час навчального року для школярів проводять уроки викладачі з 25-ї полтавської школи, з дітьми працюють вихователі, психологи, соціальні працівники, волонтери.

Сергій Тігіпко поспілкувався з дітьми, вихователями, оглянув навчальні класи для дошкільнят і школярів, спальні кімнати, вручив подарунки – солодощі, канцелярські набори. Старші вихованці провели для гостей імпровізований концерт.

– Захист людей, які вже не можуть собі допомогти, – інвалідів, пенсіонерів – і тих, які ще не здатні собі допомогти, – дітей, є найголовнішим завданням для влади, – наголосив Сергій Тігіпко. – Серце болить, коли бачиш цих маленьких діток, які вже мають величезні проблеми і на долю яких випали нелегкі випробування. Тому з одного боку треба знаходити фінансування, з іншого – працювати з родинами, визначати фахівців, які б допомогли родинам впоратися із труднощами, уникнути такого розвитку подій, внаслідок якого дитина опиняється в притулку. Багато вдалося зробити, але роботи для нас, як для влади, ще – непочатий край.

***

На спільному українсько-словенському підприємстві “Хлібопекарський комплекс “Кулиничівський” Сергій Тігіпко у супроводі голови правління підприємства Володимира Мисика і директора полтавського заводу Олександра Козуба оглянув виробничі цехи, обладнання, поспілкувався з колективом заводу, наголошуючи на реалізації соціальних ініціатив, ознайомився з умовами роботи. Віце-прем’єр-міністр України підкреслив, що бізнес повинен бути соціально відповідальним, адже добробут людей, висока якість життя є визначальними для економічного поступу.

Сергій Тігіпко також взяв участь у телепрограмі ОДТРК “Лтава”.

***

По завершенні робочої поїздки до Полтави віце-прем’єр-міністр України – міністр соціальної політики Сергій Тігіпко дав ексклюзивне інтерв’ю для Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”.

– Сергію Леонідовичу, як Ви оцінюєте р

оботу соціальної сфери на Полтавщині? Можливо, досвід полтавців варто поширювати у загальнодержавному масштабі?

– Безумовно, територіальний центр соціального обслуговування, який ми побачили в Октябрському районі, справляє дуже хороше враження. Якби ми мали по всій Україні або хоча б у всіх обласних містах подібні центри, які обслуговують таку кількість літніх людей, то це було б надзвичайно добре. Мене зворушила одна з жінок, яка зі сльозами на очах щиро дякувала за виявлену до неї турботу. Людина прожила складне життя, і добре, що в поважному віці відчула підтримку. Загалом центр допомагає близько 6 тисячам людей: інвалідам, людям літнього віку. Послуги дуже високого рівня. Це – хороший досвід, його необхідно запозичувати й поширювати і в інших регіонах. Відзначу також притулок для дітей. Там теж створено належні умови, ведеться робота на дуже професійному рівні. Однак це робота з наслідками соціальної біди, яка є в суспільстві. Я переконаний, що ми повинні зайнятися профілактикою сирітства, повинні подумати про те, як допомогти родині, як зберегти сприятливу для дітей атмосферу. Справді, трапляються і складні діти, але все одно для них жоден державний притулок не замінить батьків.

Уже в червні ми розпочинаємо набір 12 тисяч соціальних дільничних працівників, які, насамперед, будуть працювати з проблемними родинами. Це будуть особливі люди, які допомагатимуть родині в інтересах дітей. А ось що викликає серйозне занепокоєння, так це рівень заробітної плати в соціальній сфері. У Полтаві я ще раз переконався, що соціальні працівники – віддані своїй справі люди, які прийшли працювати за покликанням. Багато жінок, з якими я спілкувався, – а саме на жінках, будьмо відвертими, тримається ця сфера, похвалитися, на жаль, високою заробітною платою не можуть. Це велика проблема соціальної сфери, і ми працюємо над тим, щоб соціальні працівники отримували гідну заробітну плату.

– У вересні минулого року Ви подали законопроект про податок на багатство. Мінфін, у свою чергу, теж подав законопроект такої ж тематики. Чим вони відрізняються?

– Ця ініціатива Міністерства соціальної політики була дуже своєчасною. Сьогодні соціальне розшарування в країні дуже сильне, і в таких умовах, я переконаний, багаті люди повинні поділитися з бідними. Тому ми й запропонували законопроект, який передбачав оподаткування предметів розкоші, елітної нерухомості, дорогих транспортних засобів. Кошти від цього податку ми планували спрямувати на виплату пенсій. Міністерство фінансів включилося в цю роботу після того, коли ми вже мали певні напрацювання. На мою думку, Мінфін зробив деякі помилкові акценти, зокрема передбачивши оподаткування нежитлових будівель. Але нещодавно Кабмін розставив крапки над “і”. На засіданні Уряду ми прийняли узгоджений законопроект, який вже відправлено у Верховну Раду і який ґрунтується на пропозиціях, внесених Міністерством соціальної політики.

– Сергію Леонідовичу, під час зустрічей із полтавцями, як, власне, і з мешканцями інших регіонів, Ви постійно говорите про втілення у життя соціальних ініціатив Президента. У той же час опозиція висловлює претензії до діючої влади, що ці ініціативи з’явилися запізно, вони є своєрідною передвиборною технологією, що для їхньої реалізації немає коштів. Та й люди сумніваються, що обіцяне буде виконане. І, на продовження теми, на побутовому рівні досить часто чути таке: у банкоматі отримав зарплату новісінькими купюрами. Мабуть, включили “станок”?..

– Давайте по порядку. Опозиція традиційно критикує владу, що б ми не робили. А що зробила нинішня опозиція, будучи при владі? Який дефіцит бюджету вони залишили уряду Азарова? Я можу нагадати: 15 відсотків. По якій ціні ми купуємо газ “завдяки” контракту, підписаному пані Тимошенко? Я можу сказати: за найбільшою у Європі. Порівняно з ціною, яку платить за блакитне паливо Білорусь, ми переплатили росіянам 46 мільярдів гривень. Для порівняння: усі соціальні ініціативи коштують 26 мільярдів гривень. Зокрема ми в середньому на 120 гривень підвищили пенсії 12,9 млн пенсіонерів, подвоїли виплати ветеранам до Дня Перемоги, підвищили пенсії інвалідам-регресникам. І зауважте, якби не газовий контракт, ми могли б ще раз підвищити виплати. Отже, звинувачувати – одне, справу робити – це інше. Тепер про те, де взяти кошти. Вони з’являються в державній скарбниці лише завдяки економічному зростанню. Ми пішли на підвищення пенсій і соціальних виплат тільки тоді, коли впевнились, що кожну гривню, необхідну для цього, економіка зможе заробити. Скажімо, у 2010 році економічне зростання становило 4,5 відсотка, у минулому – 5,2 відсотка. У нинішньому році темпи поки що нижчі – 1,8 відсотка, але до кінця року зростання буде більш інтенсивним. У будь-якому разі це вам не 15 відсотків падіння виробництва 2009 року.

– І все ж, чи вистачить коштів для того, щоб в рази підвищити деякі виплати?

– Ми вже реалізували більшу частину соціальних ініціатив. От, скажімо, під час зустрічі у терцентрі я запитував у пенсіонерів, чи отримали вони підвищення пенсії. Люди відповідали, що їхні пенсії побільшали десь на 100 гривень, а одна жінка повідомила, що отримала пенсію на 300 гривень більшу і навіть не вірила, що таке можливо. В середньому по Україні пенсіонери отримали підвищення пенсій на 120 гривень, а на Полтавщині – навіть трохи більше. Розпочалася виплата компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. Щодо друкування грошей. Є дуже чіткий “лакмусовий папірець”, який визначає інтенсивність роботи друкарського “станка”: якщо вмикається “станок”, то підвищуються ціни. У нас же ціни з початку року зросли на 0,7 відсотка. Такого не могло б бути, якби в країні друкувались гроші.

– Серед новацій очолюваного Вами міністерства – впровадження інституту соціальних дільничних. Будь ласка, детальніше про це.

– Президент поставив досить чітку вимогу – вести соціальну політику за принципом: не люди для влади, а влада для людей. Коли ми тільки-но розпочали соціальні реформи, то кожному пенсіонерові надіслали листа з чистим конвертом і анкетою щодо необхідності соціальної підтримки. Отак потрібно діяти – на випередження. Соціальна політика повинна бути проактивною. Тобто держава не повинна чекати, коли у людини виникне серйозна проблема, не чекати, поки одинока мама прийде в органи соціального захисту і попросить про допомогу, а йти до людей і з’ясовувати, що їм потрібно. Саме це й покликані робити соціальні дільничні – наблизити соціальну допомогу до людей. У кожного з них буде своя дільниця, соціальний працівник повинен мати інформацію про всі родини, які проживають на його території, їхні проблеми. У першу чергу вони будуть орієнтовані на захист прав дітей. Уявімо родину, де батько втратив роботу, а в сім’ї троє дітей. Якщо він швидко ніде не влаштується, почне пити, сім’я може розпастися, діти стануть сиротами при живих батьках. Запобігти цьому повинні соціальні дільничні. Вони працюватимуть по всій країні, а на Полтавщині навіть провели навчання людей, яких наберемо на ці посади.

– А чи будуть виправдані витрати на утримання цих працівників?

– Це не витрати, це інвестиції в людину. Сьогодні, на жаль, значний відсоток тих, хто виховувався в інтернатах, не може знайти себе у суспільстві, веде асоціальний спосіб життя. І це провина держави, тому що не допомогли родині вчасно. Тож якщо ми справді хочемо врятувати людину від біди, то повинні дивитися в корінь проблеми. Я часто буваю в дитячих притулках, і мені просто боляче дивитись на хлопчиків і дівчаток, які там виховуються. Ну чим завинили ці діти, що опинилися без батьківської опіки?

Як міністр соціальної політики і батько, я зроблю все, щоб діти в Україні мали можливість виховуватися в сім’ї.

– Кілька років поспіль Україна опинялася на 180-х місцях за рівнем податкового навантаження. Важко вести бізнес у таких умовах. Прийняли новий Податковий кодекс, але ж ситуація кардинально не змінилася, так, як, скажімо, у Грузії. Там після проведення податкової реформи із 164-го місця швидко піднялись на

7-ме. Чому в нас так не відбулося? І взагалі хотілося б почути Вашу думку про феномен Грузії.

– Про “грузинське диво” я знаю не з чуток. Протягом двох останніх років у Грузії я побував тричі. Зустрічався з президентом, прем’єр-міністром, головою парламенту. Я очолюю українсько-грузинську комісію з економічної співпраці. Разом із громадською організацією “Реформаторський клуб” ми організували два бізнесових форуми, в яких взяли участь 120 українських підприємців, вони мали зустрічі з керівництвом держави, грузинськими бізнесменами. Безумовно, грузинський досвід дуже цікавий. Він мене надихає. Не менші успіхи, ніж Грузія, має, до речі, Естонія. Там теж зуміли провести ефективні реформи. Ми активно вивчаємо досвід цих країн, зокрема і в податковій сфері. Сьогодні у нас, в Україні, 23 податки, у Грузії – лише 6. Зараз ми готуємо законопроект, який зведе кількість податків до 9-ти. Але підприємців турбує не тільки кількість податків. Головна проблема сьогодні – це зловживання силових органів. Не в законах справа, а в їх виконанні. На жаль, у нас є зловживання законами, корупція, відомчі інструкції, підзаконні акти, які безпідставно видають ті чи інші структури. Скажімо, в законі чітко написано, що повернення ПДВ повинно відбуватися автоматично. А на практиці маємо інше: податківець вимагає, щоб підприємець сплатив певну суму податку на прибуток, і лише тоді він отримає певний обсяг ПДВ. Ось у цьому проблема. Зараз ми готуємо нові зміни до Податкового кодексу, спрямовані на спрощення ведення підприємницької діяльності. Нагадаю, що у нас було 42 податки і збори, зараз – 23. Прагнемо, щоб залишилося 9. Потрібно все відпрацювати швидко. Головне ж – слідкувати за тим, щоб закони працювали.

Під час робочої поїздки я дуже жорстко кілька разів звертався до міністерств силовиків і контролюючих організацій, щоб не перевищували повноважень, “збавили оберти”, бо бізнес уже не витримує такої “активності”. Через це ми втрачаємо виробництво, робочі місця, через це до нас не йдуть інвестиції. Це величезна шкода державі. Президент попередив, що керівництво на місцях буде особисто відповідати за кожен випадок безпідставного втручання в роботу бізнесу і закриття підприємств. Аж до звільнень.

– А як боротися з корупцією? Без цього ж зрушення в економіці неможливі.

– Нічого нового не придумаємо. Ті ж грузини запропонували два шляхи. По-перше, максимальна дерегуляція, тобто скасування зайвих ліцензій, дозволів, переведення більшості процесів у електронний формат. По-друге, саджати в тюрми всіх,

хто бере хабарі. Причому не-

зважаючи на ранги, заслуги, родинні зв’язки. Якщо ми зробимо ці дві речі, то корупція почне зникати. Знову ж згадаємо досвід Грузії. Там даішників попередили: якщо вони й далі братимуть хабарі, то матимуть великі проблеми. Після цього в один день усіх працівників служби звільнили. Три місяці не було в країні державтоінспекції, і ви знаєте, нічого не трапилось. Потім набрали молодих людей, серед яких, до речі, чимало жінок, зробили організаційні удосконалення, запровадили камери відеоспостереження, значно підвищили заробітну платню і забули про корупцію на дорогах.

– Ви вважаєте, в Україні можна вчинити так радикально?

– Можна.

– А чи потрібно?

– Я вважаю, потрібно. Якось у приватній розмові колишній прем’єр-міністр Естонії Март Лаар, який двічі очолював уряд, сказав, що помірковані реформи в жодному разі не змінять країну. Реформи повинні бути глибокими, і лише тоді можна отримати позитивні зміни.

– Сергію Леонідовичу, ось Ви говорите про те, що в червні розпочалася виплата тисячі гривень вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. Але ж це робив і попередній уряд. У чому різниця?

– Виплачуючи тисячу гривень вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР, ми завершуємо те, що пообіцяв і не зробив попередній уряд. Більше того, ми плануємо і в наступних роках продовжити виплату компенсацій за знеціненими вкладами. Будуть продовжені й інші соціальні ініціативи, зокрема підвищення соціальних стандартів. Ми підвищуємо пенсії військовим пенсіонерам. Починаючи з першого липня і протягом півроку їхні виплати зростуть майже на 36 відсотків. Також підвищуються виплати інвалідам війни, інвалідам Чорнобиля, іншим категоріям. Зараз наше завдання – забезпечити економічне зростання, яке і стане основою для розгортання соціальних програм.

– Соціальні ініціативи – це один із перших кроків. Як Ви вважаєте, через скільки років країна зможе жити за нормальними соціальними стандартами?

– Сьогодні наше завдання номер один – завдати нищівного удару по бідності. Потрібно зробити все, щоб малозабезпечені люди, особливо пенсіонери, могли поліпшувати своє матеріальне становище. І зараз ми робимо дуже важливий крок у цьому напрямі, підвищуючи розміри пенсій, соціальних виплат малозабезпеченим родинам, де є пенсіонери, інваліди, діти. Уже завдяки нашим крокам із підвищення пенсій в Україні різко зменшилася кількість пенсіонерів, які отримують менше тисячі гривень: з 7 мільйонів 600 тисяч до 3 мільйонів 700 тисяч.

Щоб ситуація змінювалась і надалі, нам потрібно ухвалювати рішення про оподаткування багатих, проводити легалізацію робочих місць і заробітної плати. В країні значна частина заробітної плати виплачується в конвертах. Із цих грошей нічого не надходить до Пенсійного фонду, українському пенсіонерові. Й тому ми готові йти на компроміс із бізнесом: знижувати податкове навантаження на фонд оплати праці за умови, що вона платитиметься легально. Легалізація – це дуже великий резерв для підвищення соціальних виплат. Скажімо, Болгарія завдяки легалізації вивела “з тіні” 20 відсотків

фонду заробітної плати за 2 роки.

Зараз нам потрібно думати про 2013–2014 роки, про кроки, які дозволять активізувати соціальну політику в майбутньому.

– Життя складається так, що захисту потребують не лише соціально вразливі громадяни, а й еліта. Я маю на увазі інтелектуальну, трудову еліту. Перше робоче місце випускника вишу, коледжу чи профтехучилища – яким чином воно буде забезпечуватися?

– На жаль, нині 20 відсотків молодих людей не можуть знайти роботу, а 40 відсотків випускників змушені працювати не за здобутою спеціальністю. Вони не знаходять себе як фахівці в обраній галузі. Молодіжне безробіття для нас сьогодні – дуже серйозний виклик. Тому Міністерство соціальної політики підготувало нову редакцію законопроекту про зайнятість населення, який допоможе кардинально покращити ситуацію з працевлаштуванням молодих людей без досвіду роботи. Його вже внесено до Верховної Ради. Законопроект зокрема передбачає, що роботодавець, який забезпечує молодому спеціалісту перше робоче місце, повністю звільняється від нарахувань на його заробітну плату на 1 рік. Але за умови, що випускник там працюватиме не менше двох років. Якщо ж така умова порушується, то роботодавець зобов’язується виплатити всю суму єдиного соціального внеску за цей період. За ці два роки молода людина зможе проявити себе в професії. Ми також запропонували стартові виплати для молодих людей, які укладуть з державою контракт на роботу в сільській місцевості за пріоритетними спеціальностями, перелік яких буде затверджуватися Кабміном. Вони отримуватимуть п’ять мінімальних заробітних плат, а це майже 5,5 тисячі гривень. Це досить пристойна сума. У законопроекті також передбачено, що студенти вишів і учні ПТУ можуть проходити стажування під час навчання, причому відомості про це будуть заноситись до трудової книжки як стаж. Я свого часу час брав багатьох людей на роботу і знаю, як важливо молодій людині отримати досвід.

Ще одна норма законопроекту про зайнятість: ми заборонили в оголошеннях про працевлаштування дискримінацію, тобто роботодавець не матиме права вказувати вік, досвід роботи, стать, необхідні для працевлаштування. Це європейський підхід.

Законопроект про зайнятість – це серйозний стимул до створення нових робочих місць. Появу нових робочих місць для молодих спеціалістів значною мірою забезпечує економічне зростання. Нині динаміка зі зниження безробіття вселяє певний оптимізм, але ми не маємо наміру заспокоюватись – потрібно нарощувати темпи економічного зростання, працювати над забезпеченням сприятливих умов для інвесторів.

– Нині дуже багато людей змушені виїжджати на заробітки за кордон. В той же час їхні діти залишаються без належної батьківської опіки. Що робить зараз держава для розв’язання цієї проблеми? Чи, можливо, вона вирішуватиметься у наступному етапі розвитку реформ?

– Ми, безумовно, зацікавлені в тому, щоб трудові мігранти поверталися додому і мали можливості для реалізації на Батьківщині. У вже згадуваному проекті змін до закону про зайнятість передбачено спрощений механізм підтвердження кваліфікації, набутої на виробництві. Наприклад, людина за кордоном здобула кваліфікацію, скажімо, токаря шостого розряду. Вона зможе отримати відповідне посвідчення, склавши іспити. Ось такими, хай і невеликими, кроками назустріч треба стимулювати повернення трудових мігрантів. Але найголовніше – нам необхідно вийти на 7–8 відсотків зростання ВВП. Якщо ми цього досягнемо і втримаємо таку динаміку хоча б протягом 2 років, одразу ж різко знизиться безробіття, почне швидко зростати зарплата. І люди отримають можливість самореалізації в своїй країні.

– Дякуємо за змістовну бесіду.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.