Стежина в ріднім краї…

Його колисали щедра полтавська земля й звичайна селянська родина. Народився Петро Андрійович 22 травня 1942 року в селі Удовиченки Зіньківського району. Як і всі сільські діти, змалечку допомагав батькам по господарству й оволодівав наукою життя у Комишанській середній школі Грунівського району Сумської області. Сільський юнак не вагався з вибором професії – вступив до Охтирського технікуму механізації сільського господарства, а в 1980 році без відриву від виробництва закінчив Полтавський сільськогосподарський інститут за спеціальністю “інженер-механік сільського господарства”.
Петро Ківшик пройшов чи не всіма щаблями системи “Сільгосптехніки”, а в 1989-му став генеральним директором Полтавського державного підприємства з виробничого і матеріально-технічного забезпечення “Облагропостач”. Минали роки, змінювалися форми господарювання, та незмінними залишалися завдання – забезпечення села матеріально-технічними ресурсами, чим і понині займається ПАТ “Полтавський облагропостач”, головою спостережної ради якого є Петро Ківшик. 
У 1990 та 1994 роках Петро Андрійович Ківшик обирався народним депутатом України. Парламентська діяльність народного обранця від Полтавщини була сповнена турботами про агровиробництво, про майбутнє українського села. З трибуни Верховної Ради, в повсякденній депутатській діяльності він відстоював інтереси селян. У 1997 році Петру Ківшику присвоєно почесне звання “Заслужений працівник сільського господарства України”, у 2002 році він нагороджений орденом 
“За заслуги” III ступеня.
Визнання – то не тільки результат уже зробленого, а ще й обов’язок працювати краще, бачити майбутнє на кілька кроків уперед, і це – характерна особливість Петра Ківшика. Як характерний йому й шалений темпоритм життя, в якому поєднуються відповідальний господарник, політик, турботливий чоловік і батько, люблячий дідусь трьох онуків.
У Полтавської обласної партійної організації Аграрної партії України (АПУ) чимало турбот, але над усе – селянські проблеми. Ось уже котрий рік поспіль партійці говорять про них із болем. Водночас радіють і за кожен, бодай невеликий, успіх, гордяться поступом у запровадженні нових технологій.
За ініціативою обласного осередку АПУ й особисто його голови Петра Ківшика розроблено і впроваджено в нашій області та багатьох регіонах України цільові програми “Білок”, “Сільська молодь”, “Єдиний соціальний простір”, “Новітні технології садівництва”, “Сільська медицина”, “Ліквідація безробіття на селі”, “Сільський журналіст”… Ці та інші програми свого часу було підтримано указами Президента України. Аграрна партія також є ініціатором підготовки низки указів Президента та постанов уряду щодо прискорення аграрних реформ, запровадження єдиного податку для сільгоспвиробників, зміцнення інфраструктури села та створення ефективних ринкових засад господарювання. 
Позитивні результати реалізації зазначених ініціатив Аграрної партії стали реальністю сьогодення. Впроваджуючи новітні технології агровиробництва, сільгосппідприємства Полтавщини, серед трудових колективів яких є чимало прихильників і членів Аграрної партії, стабільно нарощують обсяги виробництва сільськогосподарської продукції. Так, уже кілька років поспіль валовий збір зернових культур в області сягає 4–5 мільйонів тонн. 
Петро Ківшик переконаний, що на полтавській землі мають працювати свої, місцеві, орендарі. Тут ростуть, мужніють їхні діти й онуки, тут їхнє родове коріння, тож місцеві господарники розраховуватимуться з селянами за оренду паїв по совісті, підтримуватимуть соціальну сферу.
Широкої підтримки в Україні набула й програма з оздоровлення сільського населення, ініційована обласною організацією АПУ та фахівцями Української медичної стоматологічної академії. 
– Наша партійна організація, яка об’єднує 620 первинних осередків, діє, як завжди, – виважено і конструктивно. Захищає соціально-економічні інтереси мешканців сіл і сільгоспвиробників. В умовах, що склалися, працювати нелегко, але й цікаво. Адже ми повинні не лише вистояти самі, а й врятувати українське село, – наголошує Петро Андрійович. – З цією метою створено й Полтавську обласну аграрну палату Всеукраїнської громадської організації “Аграрна палата України”. Саме через аграрні палати агропромисловий комплекс нових країн – членів ЄС інтегрувався у сільськогосподарський комплекс Євросоюзу. Таким шляхом рухаємося й ми. Нині наша палата є чи не єдиною громадською організацією України, відомою у впливових колах ЄС. А це дуже важливо, бо саме аграрні палати у країнах ЄС відіграють роль своєрідних громадських міністерств сільського господарства, без участі яких не приймається жодне рішення не тільки профільних відомств, а й уряду. Сподіваюся, що й ми до цього прийдемо.
Співпраця з країнами ЄС сприяє насамперед інтеграції і залученню іноземних інвестицій, обміну досвідом, налагодженню ділових зв’язків між бізнесовими структурами різних країн. І той, хто й досі дотримується думки, що нас ніхто в Європі не чекає, не просто втрачає час, а й відстає у розвитку, вважає Петро Ківшик. 
Об’єднання громадян для спільних дій у питаннях захисту законних соціальних, економічних, фахових та інших спільних інтересів, сприяння добробуту сільського населення та розвитку сільської місцевості й аграрного сектора – таку мету мають обласна дорадча служба та осередки аграрної палати, створені в кожному регіоні області. Ідеологічною основою, базисом для їх створення стали програмні засади Аграрної партії України як політичної сили, відповідальної за стан справ на селі, партії, яка виступає за всебічне сприяння та участь у формуванні державної економічної політики, створенні умов для ефективного господарювання в агропромисловому комплексі задля поліпшення добробуту селян. 
Сьогодні Петро Андрійович Ківшик відзначає свій 70-й день народження. Міцного здоров’я, щастя, успіхів бажають імениннику його однопартійці. Нехай доля щедро обдаровує Вас, Петре Андрійовичу, всілякими гараздами, а життєве поле колоситься дорідними врожаями. До привітань на адресу іменинника приєднуються й зоряни. З роси й води Вам, Петре Андрійовичу!
Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.