Реабілітовані історією

– Репресії розпочалися з самого першого року встановлення на Полтавщині радянської влади, – розповів журналістам заступник директора обласного архіву Тарас Пустовіт. – Відповідно до знайдених нами документів практично кожного року (від 1918-го і до 1970-го) гонінь зазнавали інтелігенція, науковці, письменники. Десятки тисяч полтавців були затиснуті лещатами сталінської тоталітарної машини.
Упродовж останніх 20 років було зроблено чимало для встановлення прізвищ цих людей, їхньої реабілітації, складено списки безневинно репресованих полтавців, видано друком 5 томів книги “Реабілітовані історією”, які містять не лише списки жертв, а й документи та наукові дослідження щодо цього періоду нашої історії, наголосив Тарас Пустовіт.
Мешканка Супрунівки Полтавського району Марія Григорівна Ромашко відвідує місце масових поховань жертв сталінських репресій у Трибах щороку. Востаннє вона бачила живим свого батька у далекому 1935-му. Тоді його без жодних пояснень забрали “енкавеесівці”. Дізнатися про його подальшу долю вдалося лише 8 років тому, коли розсекретили архіви СБУ. В графі “причина смерті” – трагічний запис: “розстріл”.
– То було жахливе життя, – згадує полтавка Валентина Айфонівна Буфалова, реабілітована “донька ворога народу”. – Мені виповнилося лише сім місяців, коли батька заарештували. У родині було ще троє малолітніх дітей. Зараз уже нікого з них немає серед живих. Нас зневажали… Мамі довелося змінити ім’я та по батькові, аби влаштуватися на роботу й прогодувати нас. Вислали до Сибіру. Якщо коротко, то ми отримали два повідомлення про смерть батька: згідно з одним він помер у 1946-му, а в іншому йшлося про те, що його розстріляли 1937-го, через кілька днів після того, як забрали… У 1950-х мати отримала реабілітацію за батька та 8 рублів пенсії через втрату годувальника. Отак мусили виживати.
***
Злочини тоталітарних систем не мають терміну давності, адже вони були спрямовані проти людяності. Й обов’язок усіх наступних поколінь – не допустити повторення подібного. Наша історична пам’ять є одним із наріжних каменів побудови демократичного суспільства, у якому немає місця диктатурам.
Максим СИКАЛО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.