Нова якість охорони материнства і дитинства

– Це реальний термін, – зазначив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко у спілкуванні з журналістами. – Ми працюємо системно, що дозволяє дотримуватися чітких графіків. Тож маємо всі можливості, не зволікаючи, завершити роботу в жовтні, бо це потрібно людям.

Обласний високоспеціалізований перинатальний центр третього рівня у складі обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського розміститься у будівлі, яка до цього була відома в Полтаві як діагностичний центр на вул. Залізній, 17, і перебувала у міській комунальній власності. В ньому створять відповідні умови, і майбутні мами, які потребують особливої опіки, протягом вагітності перебуватимуть під постійним медичним наглядом, висококваліфіковані спеціалісти цього ж закладу прийматимуть у них пологи. У перинатальному центрі також виходжуватимуть немовлят із критично малою вагою та надаватимуть їм допомогу. Спеціалісти прогнозують, що з відкриттям в Україні перинатальних центрів дитяча смертність зменшиться на 20%, материнська – на 15%. У Полтаві заклад працюватиме з використанням інноваційних технологій та буде забезпечений сучасним обладнанням. На його створення передбачено спрямувати понад 7,5 мільйона гривень із обласного бюджету та майже 31,7 мільйона – з Державного. Залучаються також спонсорські кошти, зокрема ведуться переговори з Фондом Віктора Пінчука щодо забезпечення медичним обладнанням реанімації новонароджених. Очікувані інвестиції – близько 5 млн грн.

Щоб плани стали реальністю, нині ведеться значна організаційна, практична робота. Зокрема за короткий період створено робочу групу на чолі з головою облдержадміністрації Олександром Удовіченком, головне управління охорони здоров’я ОДА провело внутрішній аудит перинатальної допомоги в області, а Міністерство охорони здоров’я – зовнішній, розпорядженнями голови ОДА затверджено концепцію розвитку перинатальної допомоги та концепцію створення обласного перинатального центру, розроблено та затверджено МОЗ України відповідні медичні завдання на будівельну документацію, з обласного бюджету вже виділено понад 6 мільйонів гривень на фінансування проектних робіт та будівництво. Депутатами міської та обласної рад оперативно було вирішено організаційні питання щодо передачі будівлі на вул. Залізній із міської до обласної комунальної власності. Створення Полтавського регіонального перинатального центру включене до Національного проекту “Нове життя. Нова якість охорони материнства та дитинства”.

– На сьогодні вже завершено проектування і проведено тендер із загальнобудівельних робіт, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль. – Передано документацію замовнику, яким визначено обласну клінічну лікарню ім. М.В.Скліфосовського. За всіма прогнозами будівельні роботи розпочнуться в кінці травня, що забезпечує вихід на розраховану дату відкриття центру.

 Важливою складовою унікального проекту є й оснащення центру найсучаснішим обладнанням. Запорукою цьому будуть додаткове фінансування та підтримка держави й Фонду Віктора Пінчука, долучається і громадськість. Нині формується наглядова рада за участю медиків, бізнесменів, громадських організацій. Допоможе й досвід сусідів, харків’ян, у яких такий центр вже працює. Особливо цінним він буде щодо облаштування спеціалізованих приміщень, адже їх у центрі, який матиме площу понад 6,6 тис. квадратних метрів, чимало, і вони мають бути абсолютно стерильними.

 Роботи ще достатньо, але є всі підстави говорити про те, що цей проект буде реалізований у визначені строки.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.