Вклонімось подвигу, мужності, славі

…Нині наймолодшим учасникам Великої Вітчизняної уже за вісімдесят, але роки, здається, відступають перед бадьорістю духу цих людей. 9 Травня біля меморіалу Солдатської слави в обласному центрі вони зібралися на мітинг, присвячений черговій річниці Перемоги. Їхні груди прикрашають численні ордени та медалі, в руках – букети квітів, у очах – іскорки радості, бо перемогли і залишилися живими. Але й бринять сльози – то віддзеркалюється біль за полеглих побратимів. Ушанувати сивочолих захисників Вітчизни цього дня прийшли їхні діти, онуки, правнуки, представники влади і громадськості, мешканці та гості обласного центру.
– Низько вклонімося воїнам Великої Вітчизняної, всім, хто на полях боїв і в тилу кував Перемогу, за ратний подвиг, який вони звершили заради прийдешніх поколінь, – підкреслив у вітальному слові голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко.
– Обласна влада робить усе для того, щоб ветерани відчували постійну увагу і підтримку, – наголосив голова обласної ради Іван Момот. – А піклуючись про ветеранів, ми піклуємося про майбутнє України.
Олександр Удовіченко, Іван Момот, Олександр Мамай побували в авіамістечку на відкритті оновленої експозиції військово-історичного музею 13-ї гвардійської Дніпропетровсько-Будапештської важкої бомбардувальної авіадивізії. Тут оформлено нову експозиційну залу та майданчик із кількома зразками артилерійської техніки.
Редакція газети "Зоря Полтавщини" виступила інформаційним спонсором Всеукраїнського благодійного проекту "Дзвінок фронтовому другу", який традиційно проводить компанія "Київстар". 9 Травня впродовж кількох годин ветерани Великої Вітчизняної мали можливість безкоштовно зателефонувати своїм бойовим побратимам в Україні, Росії та Білорусі. Пункт польового зв'язку було облаштовано неподалік від меморіалу Солдатської слави. Такою можливістю скористалися понад 100 чоловік. Приміром, полтавець, майор у відставці Володимир Васильович Слiпець дзвонив фронтовим друзям у Росiю та Бiлорусь, старшина І статті Чорноморського флоту Іван Іванович Мiзiн – рiдним у Санкт-Петербург, гвардії майор 185-го полку 13-ї авiадивiзiї дальньої дiї Вiктор Єгорович Мальцев додзвонився сину – капiтану першого рангу, який служить на флоті. Також під час цієї акції полтавцям та гостям міста вручали безкоштовно святковий номер нашої газети.
Завершилися заходи з нагоди 67-ї річниці Перемоги у Полтаві культурно-мистецьким святом на Співочому полі Марусі Чурай "За те, що живемо на світі, спасибі вам, фронтовики" та традиційним святковим феєрверком.
***
Низкою святкових і урочистих заходів відзначили День Перемоги у Кременчуці. Традиційними вже кілька років поспіль тут є свята вулиць і мікрорайонів, тематичні вечори, зустрічі, привітання ветеранів. Напередодні 9 Травня в обох районах міста пройшли мітинги. В одному з них, у Автозаводському районі, взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, міський голова Кременчука Олег Бабаєв, депутати, представники громади. На “Солдатському привалі” біля пам’ятника Воїну-визволителю, що у Великій Кохнівці, Олександр Удовіченко привітав присутніх із  святом.
– Обов’язок нинішнього покоління – бути продовжувачами добрих справ своїх батьків, дідів і прадідів, – підкреслив голова облдержадміністрації.
Хвилиною мовчання, салютом та живими квітами вшанували кременчужани пам’ять полеглих на фронтах Великої Вітчизняної війни.
Також у 5-й міській лікарні Кременчука відбулося урочисте відкриття капітально відремонтованого відділення реабілітації ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Участь в урочистостях взяли голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, міський голова Кременчука Олег Бабаєв, народний депутат України Олег Надоша. На капітальний ремонт відділення спрямовано 480 тисяч гривень.
9 Травня біля меморіалу “Вічно живим” пройшов загальноміський мітинг. Уперше в рамках святкування Дня Перемоги у Кременчуці було проведено військово-історичну реконструкцію подій Великої Вітчизняної війни. В основу імпровізованої вистави покладено спогади учасників війни, а також науково-історичні матеріали міського краєзнавчого музею. Реконструкцію бою розгорнули у Придніпровському парку. Дійство підготували представники громадського формування “Українське козацтво”, ГО “Комбат”, Кременчуцького ліцею із посиленою військово-фізичною підготовкою, муніципального духового оркестру, танцювальної групи народного колективу “Славутич”, оркестру військової частини А-1546 при фінансовій підтримці торговельної мережі “Оптовичок”.
Районне свято “Спасибі за життя, солдати Перемоги” пройшло у селі Білецьківка. У супроводі духового оркестру ветерани війни, учасники заходу урочистою ходою пройшли до пам’ятника “Загиблим воїнам”, де відбулася церемонія перепоховання загиблого в роки Великої Вітчизняної радянського льотчика. Його останки та уламки літака були знайдені неподалік від села восени 2011 року членами громадської організації “Музей історії та космонавтики” під керівництвом Анатолія Бишенка. Завдяки підтримці директора КП “Кременчукводоканал” Віктора Солодяшкіна та заступника міського голови Кременчука Валерія Медведовського стала можливою церемонія перепоховання льотчика, ім’я якого поки що невідоме.
***
Цьогорічного травня до Дня Перемоги у Зіньківському районі відкрито кілька пам’ятних знаків, присвячених подіям Великої Вітчизняної війни. У Пилипенках, що належать до міської ради Зінькова, споруджено пам’ятник невідомому солдату, що загинув у вересні 1943 року. Тоді тут точилися запеклі бої.
– Місцеві жителі пішли до лісу по дрова і побачили убитого солдата, – розповідає свідок тих трагічних подій, 88-річна Наталія Рибальченко. – Люди принесли ряднинку, рушничок, викопали яму й поховали. Документів ніяких не знайшли.  65 років я доглядала за цією могилкою…
Надалі місце поховання і пам’ятний знак доглядатиме молоде покоління. “Вічна пам’ять невідомому солдату від вдячних жителів села Пилипенки” – викарбувано на граніті. Пам’ятник споруджено за кошти міської ради.
Керівники району, міста, ветерани, молодь віддали шану полеглим на традиційному для пилипенківців пам’ятному місці – біля скромного обеліска між полями і лісосмугою, де поховані радянські бійці. Місцеві жителі розповідають, що загалом тут було поховано 160 солдатів.
У центрі села Пилипенки відкрито і освячено пам’ятник воїнам-односельцям, полеглим на фронтах Великої Вітчизняної.
– Це вже шостий пам’ятник у районі, який відновлено, реконструйовано чи споруджено останнім часом. Перший був у селі Міські Млини Опішнянської селищної ради. Ми разом із тодішнім селищним головою Олегом Кужимом, нинішнім заступником міського голови Зінькова, визначили спільну програму відновлення пам’ятних місць, – розповідає депутат обласної ради, голова районної організації Партії регіонів Андрій Козерод. – Потім звернулися до нас мешканці Васьків, Карабазівки, Довжика. У Зінькові встановили пам’ятник земляку, Герою Радянського Союзу Михайлу Саранчі. Тож програма реалізується.
… 38 імен загиблих пилипенківців викарбувано на меморіальній плиті. Раніше такого пам’ятника в селі не було. У місцевому клубі зберігалося полотно з вишитими іменами земляків. Тепер вони увічнені в граніті. Пошукова робота триває. З Днем Перемоги і визначною подією – відкриттям пам’ятника – жителів та гостей села привітали керівники району й міста, ветеранської організації. Освячення пам’ятника і панахиду за загиблими провів протоієрей Христо-Різдвяного храму Зінькова Іоанн Бабич. Вихованці гуртків сільського клубу під керівництвом завідуючої Олександри Дубини підготували зворушливу музично-хореографічну
композицію для ветеранів. Люди поважного віку не могли стримати сліз, коли звучала пісня “Діти війни” – наче про їхнє голодне, зруйноване війною дитинство. Пісня про квітучі садки України прозвучала наче гімн мирному сьогоденню.
У Зінькові на місцевому кладовищі відкрито споруджений за кошти міського бюджету пам’ятник на могилі розстріляного фашистами партизана, учителя міської школи № 2 Сергія Григоренка. Було відкрито також пам’ятний знак на місці перепоховання семи воїнів-визволителів міста. У відкритті взяли участь гості з Казахстану, серед яких – онук одного з воїнів.
***
Ми зобов’язані свято берегти пам’ять про всіх, хто вистояв і переміг у найжорстокішій війні ХХ століття. Саме таким був лейтмотив цьогорічних урочистостей з нагоди Дня Перемоги в урочищі Шумейкове Лохвицького району. В їх канву органічно вплелися виставки українського рушника “Колір долі”, малюнків учнів закладів позашкільної освіти району, фронтових світлин та робіт фотохудожників Лохвицького району. І, звичайно, численний загал учасників зібрав обласний фестиваль патріотичної пісні “Обереги пам’яті” та дитячого малюнка на асфальті “Радіємо миру”. Цього року в фестивалі взяли участь аматори сцени не лише з Лохвицького, Лубенського, Великобагачанського, Пирятинського, Гадяцького, Чорнухинського районів Полтавщини, а й сусіди з Ромен Сумської області.
Присутніх привітали зі святом голова Лохвицької райдержадміністрації Анатолій Заславець, голова районної ради Любов Кірієвська, депутат обласної ради від Лохвицького виборчого округу Михайло Кривошей, ветерани війни, представники громадськості, молодь.
До учасників мітингу з вітальним листом звернулися нащадки командуючого Південно­Західним фронтом, Героя Радянського Союзу Михайла Кирпоноса, який поліг смертю хоробрих у Шумейковому урочищі у 1941-му.
Шану полеглим бійцям, офіцерам фронту віддали учасники велопробігу “Шляхами Перемоги” Полтава – Шумейкове, що проходив у рамках громадсько­політичної акції “Естафета пам’яті” та велопробігу “Юнь обирає мир” Лохвиця – урочище Шумейкове.
***
У святково прикрашеній колоні 9 Травня у Котельві йшли представники трудових та учнівських колективів, гості селища. На чолі колони – ветерани-фронтовики, представники районної влади, громадськості. Живі квіти до пам’ятника Скорботній матері та до погруддя двічі Героя Радянського Союзу, партизанського ватажка Сидора Ковпака разом із Героєм України, головою райдержадміністрації, депутатом обласної ради Тетяною Корост, головою районної ради Василем Тимошенком поклали учасники бойових дій Олександр Лійко та Роман Корост.
Зворушливі пісні воєнної тематики подарували присутнім зразковий ансамбль “Мрія”, хор “Домісолька” дитячої музичної школи та народний самодіяльний хор ветеранів війни і праці “Осінні барви”. Продовжилося святкування на площі
ім. С.А.Ковпака у центрі селища, де з концертом виступили заслужені артисти України Назарій і Дмитро Яремчуки.
***
Урочистості з нагоди 67-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні пройшли в усіх містах і районах Полтавщини.
Репортаж підготували: Анатолій ВАСЕВИЧ, Віра ІЛЬКОВА, Максим СИКАЛО, Ганна ЯЛОВЕГІНА, Олег ЖУРАВЛЬОВ(фото), Сергій НАЗАРКІН (фото)/“Зоря Полтавщини”; Олександр МОСКАЛЕНКО,
Ірина ШИЛО/журналісти.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.