Переваги та завдання цифрового телебачення

Отже, за Женевською угодою та згідно з Планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору повний перехід на цифрове мовлення і вимкнення аналогового телесигналу відбудеться у червні 2015 року. Вітчизняні телеканали транслюватимуться винятково у цифровому форматi. Метод цифрового кодування дає можливість передавати аудіовізуальну інформацію набагато точніше та в більших обсягах, ніж при аналоговій технології, яка використовується сьогодні. “Цифра” дозволяє уникнути втрат та спотворень сигналу, а також вирішити проблему скінченності частотного ресурсу. При цьому відкривається чимало технологічних можливостей у плані послуг сучасного інформаційного ринку.

Процес запровадження цифрового телебачення триває у світі вже дванадцять років. Перейшли на “цифру” країни Західної та Східної Європи. Зокрема Велика Британія, Фінляндія, Італія, Іспанія, Данія, Нідерланди, Німеччина, Словенія, Чехія, Румунія. Перехід триває у Польщі та країнах Прибалтики. До 2015 року на цифрове мовлення перейдуть також Росія, африканські держави, країни Сходу.

Поетапний перехід на “цифру” в Україні передбачає створення відповідної інфраструктури та впровадження сучасних технологічних стандартів. У 2011 році було завершено основні роботи зі встановлення обладнання на передавальних станціях та монтажу цифрових передавачів. Передбачається, що цифровим сигналом буде охоплено 95% населення України (у різних країнах цей показник коливається).

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ще в грудні 2010 року провела на конкурсних засадах ліцензування провайдера програмної послуги на багатоканальних телемережах – мультиплексах (мультиплекс – набір телевізійних та радіоканалів, що передаються по одному цифровому каналу). Ним стала потужна компанія ТОВ “Зеонбуд”. Слід зазначити, що без залучення недержавних коштів, приватного капіталу виконати таке грандіозне завдання – впровадження наземного цифрового мовлення в Україні у намічені строки – було б неможливо.

Національна рада також провела конкурс із визначення мовників у цифрових мультиплексах, зокрема у МХ-5, відведеному під регіональне мовлення. При цьому було збережено позиції державних телерадіокомпаній, які з часом мають трасформуватись у суспільного мовника.

Зараз розпочався наступний важливий етап – забезпечення населення відповідними пристроями, які називаються сет-топ-боксами (їх ще називають тюнерами, цифровими ресиверами тощо). Телеглядачі, які зараз дивляться ефірні канали за допомогою звичайної антени, мають придбати сет-топ-бокс. Для певних категорій соціально вразливих верств населення розроблено заходи із забезпечення пристроями безкоштовно, за рахунок держави. Зараз органи соціального захисту на підставі заяв пільговиків формують відповідні списки.

 

Активно ведеться роз’яснювальна робота серед населення, працюють “гарячі” телефонні лінії.

Громадяни, які не придбають чи не отримають сет-топ-бокси, у червні 2015 року не матимуть можливості перегляду телепрограм. Ціна пристрою перевищує 500 грн. Визначена шляхом тендера модель пристрою підходить практично до всіх телевізорів, окрім дуже старих, які не мають відповідних роз’ємів. У телевізорах нових поколінь, що з’являються на ринку та коштують дорого, такі вузли уже вмонтовані, тому для них окремого пристрою не потрібно.

По всій Україні власники сет-топ-боксів матимуть змогу дивитися при високій якості 32 вітчизняних телеканали, із них 28 загальнонаціональних та 4 регіональних. Це буде справжнім проривом для сільської місцевості, адже зараз подекуди глядачі мають змогу дивитися всього три-чотири телевізійні програми.

Цифровий сигнал покриє практично всю територію Полтавщини. 10 передавачів цифрового мультиплекса МХ-5 встановлено у Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Гадячі, Гребінці, Іскрівці, Кобеляках, Красногорівці, Лохвиці, Перелісках. У найближчі роки плануються часткове вимкнення аналогового сигналу і початок вивільнення радіочастотного ресурсу, розбудова нових мультиплексів для заповнення “прогалин” покриття і, нарешті, повний перехід від аналогового до цифрового мовлення.

Часто виникають запитання стосовно супутникового, кабельного телебачення. Для власників “тарілок” ситуація суттєво не зміниться. Слід пам’ятати, що із вимкненням аналогового телебачення такі користувачі будуть позбавлені можливості перегляду частини українських каналів. Абоненти кабельних провайдерів у новому форматі, вірогідно, отримають нові пропозиції щодо умов користування тюнерами та стосовно пакетів програм.

Перехід на цифрове телемовлення є важливим зобов’язанням нашої держави перед світовою спільнотою, свідченням нашої технологічної спроможності. Успішність переходу залежить від багатьох факторів – від добре організованих заходів з боку влади до підвищення інформованості населення.

Завдання це непросте, воно стосується майже кожної родини. Як усе відбуватиметься на практиці, покаже час. Є сподівання, що усі труднощі цього процесу будуть подолані. Полтавщина як регіон із високим культурно-гуманітарним потенціалом не повинна відставати від інших областей та гідно увійти в еру цифрового телебачення.

Лілія МИРОНОВИЧ
Представник Національної ради України з питань телебачення
і радіомовлення у Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.