Літо – не за «Горизонтом»

 

– Спочатку це були незначні кошти, – коментує ситуацію Віктор Лотоус. – Та минулого року все кардинально змінилося, й розпочалася масштабна реконструкція, на яку вже спрямовано більше 10 мільйонів гривень із коштів благодійного фонду Полтавського ГЗК. Розпочали із спального корпусу для найменших дітей. Від колишньої будівлі залишили тільки стіни, все інше, включаючи підлогу, вікна й інженерні комунікації, замінили. При цьому використовували тільки екологічно безпечні будівельні матеріали. Вартість такого ремонту перевищила два мільйони гривень. Але це нас не зупиняє. Більше того, плануємо відремонтувати всі чотири спальних корпуси центру. До початку нинішнього оздоровчого сезону в експлуатацію буде здано ще два оновлених корпуси й адміністративна будівля. Там будуть створені не лише належні умови для роботи адміністрації оздоровчого центру “Горизонт”, а й блок підтримки життєдіяльності табору з пральнею, тренажерами й наданням спектра медичної допомоги: інгаляцій, ЛФК, ароматерапії, фітотерапії. До кінця року на реконструкцію чекає ще один спальний корпус.

Директор ДСОЦ “Горизонт” Раїса Лариніна працює тут вже двадцять років і пам’ятає різні часи.

– Коли табір передали у комунальну власність, було дуже важко виживати на самоокупності, – розповідає вона. – Зараз, завдяки зусиллям Полтавського ГЗК й особисто Віктора Лотоуса, створюємо табір-казку, який стане одним із найкращих в області. Маючи таку підтримку, намагаємося все робити за найвищими стандартами. На наше прохання Державний центр стандартизації перевірив роботу табору і видав дитячому оздоровчому закладу сертифікат на надання послуг і сертифікат відповідності закладу готельного типу.

Більше того, ми не тільки дбаємо про відпочинок дітей, а й працюємо за системою оздоровлення. Усі наші вихованці приймаються до табору із санаторними картами, де записано рекомендації лікарів. Поточного року до постійного медичного нагляду додасться ще й дієтхарчування. Для цього за кошти комбінату придбано спеціальне обладнання для парового приготування їжі.

Переступаючи поріг щойно відремонтованого корпусу, звернули увагу, що там справді не відчувається запах фенолу, який досить широко застосовують нинішні виробники сучасних будматеріалів і який досить непросто потім вивітрити з приміщень. Тут стіни, вкриті декоративною штукатуркою та кахлями, дихають свіжістю. Зі смаком підібрані світильники, м’які меблі, двоярусні ліжка, килими. Підлога холу має підігрів, до кожного корпусу підведено кабельне телебачення й мережу Інтернет. Санітарні кімнати додають неабиякого комфорту.

Цікавимося, чи багато бажаючих приїздить на відпочинок до табору, адже, певно, путівка коштує недешево. За словами Раїси Лариніної, табору незабаром виповниться сорок років. Раніше впродовж сезону тут відпочивало майже 2 тисячі дітей, зараз – близько 1,4 тисячі. Якщо раніше це були переважно діти працівників комбінату, то нині їдуть звідусіль. Комбінат останнім часом замовляє до 800 путівок. Цього літа до табору на оздоровлення приїдуть 400 обдарованих дітей із усієї України, які мають особливі досягнення. Путівки придбано на тендерних торгах, які проводило Міністерство освіти і науки, молоді та спорту. Крім того, 120 сільських дітей направляє до табору Міністерство аграрної політики та продовольства на підставі укладеного договору.

– Уже зараз майже всі путівки розподілені, – наголошує Раїса Лариніна. – Першу зміну чекаємо третього червня. Зазвичай це молодші школярі. Усього ж у таборі відпочинок організовано у чотири тури по 21 день кожний. Один день перебування в середньому коштує 120 грн, усе залежить від рівня комфортності корпусів. Однак 29 серпня табір не припиняє роботи. Останнім часом почали практикувати відпочинок людей поважного віку, зокрема першопрохідників із Комсомольська, матерів із дітьми й просто бажаючих згадати минуле у таборі відпочинку.

Тут і справді є що згадати і водночас гарно відпочити. У ДСОЦ – чудова паркова зона з рідкісними плодовими та декоративними деревами, симпатичними казковими скульптурами, клумбами, стадіоном…

Звернути увагу на ще одне ноу-хау нас запрошує Віктор Лотоус. У ДСОЦ монтують систему підігріву води за принципом сонячних батарей. Для цього на відведеній ділянці на металевий каркас встановлюють спеціальні конвектори, у яких вода під дією сонця нагріватиметься до 80 градусів тепла. Крім цього, відтепер кожна будівля табору має автономне опалення, що дозволяє підтримувати необхідну температуру взимку, щоб не допустити руйнації. Тільки у такий спосіб можна на довгі роки зберегти оздоровчий центр у належному стані, переконаний Віктор Лотоус. Як на підпорядкованому йому виробництві, так і всюди, він оперує господарським підходом і дбайливо ставиться до всього, що створено працею людей.

Віра ІЛЬКОВА

“Зоря Полтавщини”

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.