“Душа прославляє ім’я Господнє…”

 

Цей святковий, величальний захід став для нашого обласного центру новою традицією. Тож на нього з нетерпінням чекали кожного, хто впродовж півтори години з’являвся на сцені, зустрічали так тепло, як радіють тільки добрим знайомим. Адже учасники Пасхального концерту переважно постійні, й вдячна публіка пам’ятає уже чимало їхніх прекрасних номерів. Це, зокрема, камерні хори “Гілея” та “Тисяча років музики” (ПНПУ ім. В.Г. Короленка), ансамбль “Веселкова доля” (Полтавське музучилище ім. М.В. Лисенка), зведений хор полтавського духовенства. Характерною рисою Великоднього дійства, за яку воно багатьом і припало до душі, залишається гармонійне поєднання в одному концерті церковних і народних, класичних і сучасних авторських творів, а також те, що на сцену виходять не тільки професійні артисти, а й священики та люди, які співають у храмах. Все це якнайкраще дозволяє відчути єдність нашого народу в православ’ї, неперервність древніх українських традицій.

Особливим подарунком, як завжди, стали твори у виконанні дітей – скрипалі молодшої групи ансамблю “Фантазія” Полтавської міської школи мистецтв зачарували зал “Колисковою”, учасники дитячого вокального ансамблю вихованців недільної школи при Свято-Серафимівському храмі розчулили щирими пісенними міркуваннями про дивовижну, цілющу силу натільного хрестика. Затамувавши подих, зал слухав Софійку Карнаух, протягом тих лічених хвилин здавалось, що це якраз про неї понад сто років тому Олександр Блок написав свою поезію “Дівчина співала в церковному хорі”. Шквалом овацій глядачі подякували духовенству й за виконані грузинською мовою піснеспіви, до речі, вперше вони прозвучали на цій сцені під час Різдвяного концерту.

Почесні гості концерту – перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Животенко та міський голова Полтави Олександр Мамай – відзначили важливе значення подібних заходів для відродження духовності у суспільстві. Архієпископ Полтавський і Миргородський Филип висловив сподівання, що вони справді стають важливим етапом у духовному житті полтавців, та побажав усім Божого благословення.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.