Безпечна “зелена” економіка

Втрати економіки через усі нещасні випадки складають 4 відсотки від світового валового виробництва продукції. Тож щорічно, починаючи з 2002 року, понад 50 країн світу за ініціативою Міжнародної конфедерації вільних профспілок трудящих, яку підтримала Міжнародна організація праці (МОП), відзначають Всесвітній день охорони праці. З 2006 року до них приєдналася й Україна. Відповідно до рекомендацій МОП цього року Всесвітній день охорони праці проводиться під девізом: “Сприяння охороні праці у “зеленій” економіці”.

Концепція “зеленої” економіки пропонує уряду, роботодавцям та громадянам перейти до розробки збалансованих шляхів розвитку, що включають сприяння інвестиціям у природний капітал (збільшення частки заповідних територій, посилення захисту лісів тощо), вирішення проблем енергетики та забезпечення екологічно чистими продуктами харчування, приділення уваги питанням використання земель та планування землекористування, оптимального розподілу обмежених ресурсів та поліпшення управління ними. Але ті “зелені” робочі місця, які зумовлюють мінімізацію негативного впливу на навколишнє середовище, також будуть безпечними для працюючих.

До речі, за даними Держгірпромнагляду

України, торік загальна кількість нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, порівняно з позаминулим роком зменшилася на 1041 випадок, а кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками, пов’язаних із виробництвом, збільшилася на 41 нещасний випадок. Тож питання охорони праці залишається надзвичайно актуальним як

для роботодавців, так і для організацій, покликаних захищати права працюючих.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.