Кількість фіктивних сиріт зростає

Статус матері­одиначки жінка може отримати, якщо подасть довідку з пологового будинку і паспорт без штампа про заміжжя. Те, що вона живе, приміром, із цивільним чоловіком, до уваги не береться. Багато молодих пар спеціально не реєструють шлюб, бо бути матір’ю­одиначкою вигідніше: є допомога від держави, пільгова черга на житло, легше отримати субсидію, оскільки не треба приносити довідку про доходи чоловіка, не потрібна його згода при виїзді дитини за кордон тощо.

 – Ми не маємо повноважень з’ясовувати, чи є насправді у дитини батько. У нас є документи, які свідчать, що мати не перебуває в шлюбі. Наявність батька не може підтвердити жодна людина, крім матері дитини, – говорить співробітниця одного з київських відділів РАЦС Ірина Мандрик.

Кількість одиноких матерів зростає, каже дитячий омбудсмен. І разом із тим офіційно більшає число дітей, які виховуються без батьків. Наприклад, у Херсонській області кожен третій малюк росте без тата. Але багато з них напівсироти лише за документами. Юрій Павленко впевнений – жінки таким чином прирікають своїх дітей на багато проблем у майбутньому.

– Дитина позбавляється батька, права на аліменти, на спадок, дитина виростає в напівсирітському стані, а в тому разі, якщо, не дай Боже, сталося щось із мамою, – залишається круглою сиротою, – наголошує він.

У селах, навіть коли реєструвати дитину приходять обоє батьків, які не перебувають між собою в шлюбі, чиновники часто переконують жінку назватися матір’ю­одиначкою. І цим, впевнений уповноважений із прав дитини, роблять родині ведмежу послугу…

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.