Аліменти в незареєстрованому шлюбі

Стаття 180 Сімейного кодексу України встановлює для обох батьків обов’язок утримувати дитину до досягнення нею повноліття. І якщо один із батьків ухиляється від цього, настає його обов’язок щодо сплати аліментів. Сімейний кодекс України визначає, що батьки можуть домовитися про спосіб виконання вищезазначеного обов’язку. В разі відсутності такої домовленості порядок і розмір утримання дитини визначаються судом.

Для подачі позову до суду треба скласти позовну заяву про стягнення аліментів, яка відповідає вимогам ст. 119 Цивільно­процесуального кодексу України. При складанні позовної заяви необхідно визначитись зі способом нарахування аліментів – у частці від доходу платника або у твердій грошовій сумі. У заяві варто вказати, що батько дитини не бере участі в її вихованні та утриманні, порушуючи таким чином норму закону (статтю 180 СКУ). Додаються докази цього або вказуються свідки, які можуть це підтвердити. Навіть якщо прямих підтверджень немає, в заяві потрібно зазначити, що ви живете окремо, виховуєте дитину самостійно і контактів із колишнім громадянським чоловіком не маєте.

До заяви додаються такі документи: копія свідоцтва про народження дитини (із зазначенням батька); довідка з ЖЕДу про те, з ким із батьків проживає дитина; копія паспортів позивача та відповідача (по можливості); довідка про доходи позивача та відповідача (по можливості).

Позовну заяву необхідно подати безпосередньо до суду в приймальні години або надіслати рекомендованим листом зі зворотним повідомленням і очікувати повідомлення про призначення судового засідання. Після з’ясування всіх обставин справи суд ухвалить рішення про стягнення аліментів. Вони нараховуються з дня звернення до суду, крім того, допускається негайне виконання рішення суду. Після винесення судового рішення необхідно отримати виконавчий лист і звернутися до виконавчої служби за місцем проживання або роботи громадянського чоловіка. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідь підготували студентки Полтавського юридичного інституту Національного університету
“Юридична академія України
імені Ярослава Мудрого”
Аліна БОЖКО та Валентина СУХОРЕБРИК.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.