Конфлікт у розпал посівної

Перш ніж устами очевидців дати оцінку тим подіям, вдамося до передісторії конфлікту. Отож у 1992 році рішенням загальних зборів тутешній колгосп ім. Фурманова реорганізували у спілку селян “Колос”. У 2000 році її перейменували на приватне сільгосппідприємство із однойменною назвою, а згодом “Колос” став товариством із обмеженою відповідальністю. Втім, із 2003 року ТОВ припинило вести активну економічну діяльність, але залишилося власником свого майна, яке не переходило на баланс Шилівської сільської ради. 2005 року Господарський суд Полтавської області за позовом Полтавської міжрайонної державної податкової інспекції ухвалив рішення про припинення юридичної особи ТОВ “Колос”. Відтоді кілька аграрних структур, які знаходилися поруч, маючи приміщення на одній території із товариством “Колос”, а серед них – і селянськофермерське господарство “С.Г.М”, стали використовувати майно колишнього “Колоса”, а це – ангар тракторної бригади, критий тік, вагова, навіс для тракторів тощо. У серпні минулого року ТОВ “Колос” звертається до Господарського суду Полтавської області з позовом про перегляд рішення 2005 року. Суд поновив юридичну діяльність товариства. Через кілька місяців ще на одному судовому засіданні було визнано право власності ТОВ “Колос” на об’єкти нерухомого майна, в тому числі й на ангар тракторної бригади. Разом із цим до товариства повернулися й борги – понад 454 тисячі гривень невиплаченої заробітної плати, 23 тисячі – сільській раді за оренду землі, Пенсійному фонду, податковій, іншим державним організаціям.

***

– Із таким рішенням не погодилися керівники СФГ “С.Г.М” – брати Семуки, Михайло Григорович й Олександр Григорович, та їхня мати, Валентина Миколаївна, – розповідає директор ТОВ “Колос” Сергій Ягодовський. – Вони не мали жодних юридичних підстав користуватися і розпоряджатися нашим майном, яке, до речі, належало не до пайового фонду, а до фонду кредиторської заборгованості. У терміновому порядку скупили у селян близько 70 відсотків майнових сертифікатів, провели збори спілки селян “Колос”, які, на мою думку, юридично не є правочинними. Далі, не маючи відомостей, частково провели виплату заборгованостей по зарплаті. Подали апеляційну скаргу до Харківського апеляційного господарського суду. 5 березня цього року відбулося його засідання, яке залишило без змін рішення Господарського суду Полтавської області від

20 грудня 2011 року. Згодом місцеві мешканці повідомили нам, що люди, які незаконно займають наші приміщення, почали активно проводити демонтаж металевих конструкцій і здавати їх на металобрухт та частково розбирати приміщення на будівельні матеріали. Тож ми змушені були діяти більш рішуче – приїхали до керівників СФГ “С.Г.М” із офіційним листом, у якому було прохання звільнити протягом семи днів самовільно зайняті ними приміщення вагової, критого току, тракторної бригади та олійниці. Але керівники СФГ “С.Г.М” відмовилися задокументувати, що отримали запит, мотивуючи тим, що, на їхню думку, рішення судів є незаконними.

***

– Влада, займаючи нейтральну позицію, намагалася примирити конфліктуючі сторони, – розповідає керівник апарату Решетилівської РДА Анатолій Розкопін. – 13 березня в райдержадміністрації відбулося вже четверте поспіль засідання за участю керівників ТОВ “Колос”, СФГ “С.Г.М”, представників виконавчої влади, місцевого самоврядування, прокуратури, міліції. Але згоди так і не було досягнуто. Керівники “С.Г.М” подали касаційну скаргу. Конфлікт назрівав. Ми просили не втягувати у нього людей.

***

– Демонтаж наших конструкцій продовжувався. Тож ми вирішили взяти всі свої об’єкти під охорону, – пояснює Сергій Ягодовський. – А в Інтернеті писали, що наші люди побили сторожа “С.Г.М”. Заявляю з повною відповідальністю, що ніякого побиття не було, і це зафіксовано на відеокамеру. На території тракторної бригади перебували три співробітники СФГ “С.Г.М”. Всі вони на наше прохання спокійно вийшли за її межі. Один із них сів на велосипед, але через кілька метрів зупинився та почав кричати, що його побили. Уже через 20 хвилин приїхали брати Семуки та їхня мати, які стали нам погрожувати. Підбурили людей, переконуючи їх, начебто якісь чужинці забирають їхнє майно. Хоча ми, коли “Колос” відновив свою діяльність, збирали селян і запевнили їх, що готові виконати свої зобов’язання щодо погашення боргів та інших соціальних питань. І дещо вже встигли зробити. Зокрема на сільській школі встановили меморіальну табличку на честь Героя Радянського Союзу Івана Івановича Арендаренка, заплатили за освітлення вулиць, купили меблі в дитсадок, у школі обладнали санвузол.

– На вашу адресу також лунали звинувачення в умисному зриві посівної кампанії?

– Після початку всіх цих подій ми відразу запропонували агроформуванню “С.Г.М” вивезти все своє майно, на яке не претендуємо, – мінеральні добрива, посівний матеріал та частину техніки. Втім, вони відмовилися це зробити. Згодом працівниками міліції було складено протокол-попередження співробітників ТОВ “Колос” та СФГ “С.Г.М”, у якому перелічено статті Кримінального кодексу, які можуть бути порушені у разі “штурмів”. Нині там цілодобово чергують представники міліції. Вхід відкритий, “С.Г.М” має право вивозити своє майно.

***

Кілька днів тому ми побували на місці майнового конфлікту. Зараз ситуація спокійна. На території мирно співіснують охоронці обох сторін. Біля воріт чергує міліцейська автівка. Правоохоронці відразу записали наші прізвища, а от самі говорити категорично відмовилися. Натомість менеджер СФГ “С.Г.М” Артем Сологуб поділився власними враженнями від того, що тут недавно відбувалося.

– Приїхали хлопці, заблокували шлагбаумом в’їзд на тракторну бригаду, не маючи для цього підстав, – стверджує він. – Вони запевнили, що начебто у них є документи на деякі споруди, але ж не на всю територію. Після шестигодинних переговорів ми прорвали оборону, а потім все-таки домовилися. Перші два дні, звичайно, були словесні перепалки, погрози, взаємні звинувачення. Зараз напруга спала. Ми охороняємо свій склад. Поступово звозимо сюди хімічні добрива, посівний матеріал і опечатуємо. Чекаємо, коли буде прийнято остаточне рішення.

Свою точку зору з приводу ситуації, що розгорнулася у селі Онищенки, висловив і його мешканець Станіслав Іщенко. У конфлікті він участі не брав. Свої земельні паї обробляє сам. І, як стверджує, така незалежність не сподобалася керівникам СФГ “С.Г.М”.

– Брати Семуки вважають тут себе за господарів, – каже Станіслав. – Змушують платити за воду, хоча я, як інвалід, маю довідку, якою передбачено безкоштовне користування водою. Вони навіть приїжджали викопувати труби, хоча їх прокладав за наші ж гроші організований нами кооператив. На водонапірній башті пожежний кран заблокували. Тепер пожежні машини не можуть заправитися. Така ж історія й зі світлом. Хто не подобається – погрожують відключити. Торік самовільно розорали луки.

***

Свою оцінку подіям, які відбувалися в Решетилівському районі, дала й прокуратура Полтавської області. “Із метою попередження конфліктної ситуації 5 квітня 2012 року, – йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Полтавської області, – заступник прокурора області, працівники апарату прокуратури виїхали у с. Онищенки. З’ясовано, що внаслідок розпаювання колгоспу ім. Фурманова та численних змін організаційно-правових форм власності до правонаступника ТОВ “Колос” перейшли борги перед кредиторами на суму близько півмільйона гривень, накопичених за попередні роки. Зборами орендодавців від

7 квітня 2003 року затверджено перелік майна, яке передавалось для погашення кредиторської заборгованості ТОВ “Колос”. Рішенням Господарського суду Полтавської області від 20 грудня 2011 року за ТОВ “Колос” визнано право власності на спірні об’єкти нерухомого майна (вагова, ангар, критий тік та ін.), яке зареєстровано в органах БТІ. Апеляційну скаргу фермерського господарства “С.Г.М” Харківським апеляційним Господарським судом від 5 березня 2012 року залишено без задоволення, а рішення Господарського суду Полтавської області – без змін. Зазначене рішення оскаржено в касаційному порядку.

Окрім того, з’ясовано, що СФГ “С.Г.М” не є належним землекористувачем земельної ділянки під спірними об’єктами нерухомості, оскільки договір оренди землі площею 36 га укладено з порушенням земельного законодавства. Разом із тим конфліктуючим сторонам заступником прокурора області роз’яснено правові шляхи врегулювання майнового спору. Посадових осіб ТОВ “Колос” зобов’язано забезпечити вільний доступ працівників СФГ “С.Г.М” на земельну ділянку та до належного їм майна. Зазначені дії мали позитивний результат – посадові особи ТОВ “Колос” припинили перешкоджання користування майном та допустили працівників СФГ на територію підприємства”.

Зрозуміло, що цей майновий конфлікт ще не вичерпано. Його активна фаза начебто минула. Поки що пристрасті вщухли. Але чи надовго?

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.