…І щітки знову, як нові!

Якщо ви будете фарбувати водоемульсійними сумішами, не забудьте перед початком роботи потримати нові щітки у воді: вони набухнуть та розм’якнуть. Це допоможе фарбі лягти на поверхню рівніше. У процесі роботи час від часу повертайте щітку в руці – щетина зношуватиметься рівномірніше.

Якщо ви мали справу з вапном, щітку потрібно кілька разів прополоскати в чистій воді. Коли виконуватимете це передостанній раз, додайте у воду трохи оцту. Потім відіжміть м’яку частину щітки й повісьте інструмент сушитися.

Після роботи з олійними фарбами відіжміть щітку сильним притисканням до країв банки, потім зробіть нею кілька рухів по непотрібному шматку картону, стерши з інструмента рештки фарби. Поставте щітку в банку з водою, вона повинна доходити до зав’язки. Такі дії запобігають затвердінню щетини. Якщо невдовзі плануєте продовжити фарбування, залиште щітку в такому положенні, а перед наступним застосуванням ретельно відіжміть щетину та просочіть новою олійною фарбою. Якщо ж у найближчий час фарбування не передбачається, відіжміть щетину, добре витріть, потім промийте: спочатку – в бензині, після цього – у водно­содовому розчині. Ще раз промийте, відіжміть і повісьте сохнути.

Якщо у процесі фарбування ви використовували водно­дисперсійні (латексні) фарби, відразу по завершенні роботи щітки необхідно кілька разів ретельно вимити у великій кількості чистої води й залишити сушитися. Зволікання з цим може призвести до псування інструмента. Навіть під час коротких перерв у роботі латексним фарбам не можна дозволяти засихати на щітці – її потрібно залишати у фарбі або у воді.

Лакування передбачає свої вимоги з догляду за інструментом. Щітку після використання залишають на 12 годин у ємності з бензином. Причому ємність зав’язують ганчіркою. Можна зробити й по­іншому: відразу після закінчення фарбування промити щітку у воді, прополоскати в бензині, потім – у содовому розчині, й знову – у воді (цей спосіб згадували у випадку з олійними фарбами).

 Після роботи з нітролаком або спиртовим лаком щітку потрібно кілька разів промити в ацетоні або, відповідно, у спирті, зберігати сухою. Затверділі від нітролаку щітки знову стануть м’якими, якщо їх змочити ацетоном.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.