Кожному по крашанці

Однотонні крашанки. Мабуть, найпопулярніший спосіб фарбування яєць – за допомогою харчових барв­ників. Купуєте пакетики зі спеціальним порошком у магазині й дієте відповідно до вказаної на упаковці інструкції. Є два способи такого фарбування: гарячий і холодний. При гарячому яйця варяться з барвниками, при холодному вже підготовлені зварені яйця витримуються у фарбувальних розчинах. Для того, щоб фарба лягла рівно, до розчину додають оцет або лимонний сік.

Двоколірні. Візьміть барвники двох, бажано контрастних, кольорів і розчиніть кожен із них у окремій посудині відповідно до інструкції. Покладіть у кожну ємність яйця. Після фарбування викладіть на суху поверхню, нехай обсохнуть. Далі беремо яйце двома пальцями і наполовину опускаємо в розчин іншого кольору. Чекаємо хвилинку­другу й отримуємо двоколірні крашанки.

У цяточку. Покладіть зварені круто яйця в барвник, потримайте, вийміть і дайте висохнути. Після цього воском (нагрійте свічку над вогнем, вона почне плавитись) накапайте на яйце, дайте час воску затвердіти. Покладіть яйце в ємність з іншою фарбою, витримайте, дістаньте й залиште до повного остигання. Потім очистіть віск, піднісши яйце до полум'я свічки. На зафарбованому в один колір яйці будуть цяточки іншого кольору.

У рисову рисочку. Розсипте на столі сухий довгенький рис, обваляйте в ньому мокрі яйця. Відразу після цього кожне окремо загорніть в марлю або капрон, які на кінцях щільно зав'яжіть, і відваріть у цибулинні або барвнику. Фарбовані яйця очистіть від крупи, місця, де був приліплений рис, залишаться білими.

Мереживно­квітчасті. Підготуйте заздалегідь барвник, клаптики мережива, бажано з квітчастими візерунками, маленькі резиночки. У мереживо щільненько загортаємо зварене заздалегідь яйце, фіксуємо резинкою, потім занурюємо у підготовлений розчин барвника. Після того, як яйце набуде потрібної інтенсивності кольору, дістаємо його, знімаємо мереживо, промокаємо паперовим рушником і залишаємо сохнути.

 Смугасті. Начепіть на яйця каучукові гумки. Чим їх більше, тим цікавішим буде результат. Після процесу фарбування гумки знімають, під ними тло шкаралупи залишається первісного кольору.

“Мармурові”. Обв'яжіть яйця бавовняними клаптиками так, щоб були складочки – сліди від них залишаться на шкаралупі. Закріпіть нитками. Варити потрібно у цибулинні протягом 15–20 хвилин. Яйця будуть мати малюнок із мармуровим ефектом.

Уже пофарбовані (у будь­який із запропонованих способів) яйця можете протерти м’якою ганчірочкою, змоченою кількома краплями олії, вони набудуть блиску.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.