Комплексні зміни, адресна допомога

Протягом 2011 року в області уже відбувалися позитивні зміни у сфері оплати праці. Середньомісячна заробітна плата працюючих минулого року зросла у порівнянні з попереднім на 379 грн. Зростання середньої заробітної плати за цей період спостерігалося майже в усіх галузях економіки Полтавщини. Найвищі розміри середньомісячної зарплати у 2011 році відмічалися у будівельній галузі – 3355 грн, у промисловості – 3210 грн, на підприємствах транспорту і зв’язку – 2641 грн.

У 2011 році шість разів поетапно підвищувався рівень оплати праці працівників бюджетної сфери. У середньому рівень заробітної плати працівників бюджетної сфери за минулий рік зріс на 11%. Додатково з 1 вересня 2011 року встановлено надбавку в розмірі 20% посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно­технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І–ІІ рівнів акредитації, інших установ і закладів, незалежно від їхнього відомчого підпорядкування. Також встановлено надбавку за вислугу років окремим категоріям працівників державних та комунальних установ соціального захисту населення. З 1 січня 2012 року медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) передбачена виплата допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу при наданні основної щорічної відпустки.

Протягом нинішнього року прожитковий мінімум збільшуватиметься поетапно 5 разів: у січні, квітні, липні, жовтні та грудні. Відповідно збільшуватимуться і розміри державних соціальних гарантій, що визначаються на основі прожиткового мінімуму як базового соціального стандарту, – мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія, державна соціальна допомога та інші соціальні виплати.

Одним із основних принципів, на яких грунтуються соціальні ініціативи Президента, є адресність допомоги, підвищення виплат переважно для тих категорій населення, які потребують першочергової підтримки, – пенсіонерів, інвалідів дитинства, праці та війни, сімей із діть­ми. У порівнянні з минулим роком розмір прожиткового мінімуму на одну особу в поточному році зросте в середньому на 14%. У зв’язку з цим розміри державних допомог, які залежать від прожиткового мінімуму в 2012 році, будуть перераховані 5 разів. Допомогу сім’ям із дітьми в області отримують 108 тис. сімей. Так, розмір допомоги при народженні дитини до кінця поточного року збільшиться на 9,5%. Допомогу малозабезпеченим сім’ям, розмір якої залежить від доходу сім’ї, отримують 6,7 тис. сімей, у тому числі 654 багатодітні сім’ї. Середній розмір допомоги багатодітним сім’ям складає 1800 грн на місяць. З 2012 року розмір допомоги малозабезпеченій сім’ї збільшується на 120 та 230 грн відповідно на кожну дитину віком до 6 та від 6 до 18 років. Також з 2012 року на 25% збільшено розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства І групи, яким встановлено
підгрупу А. До кінця року її розмір буде збільшено на 347 грн.

Необхідно зазначити, що виплата державних соціальних допомог у нашій області проводиться централізовано через Центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, що гарантує своєчасне проведення перерахунків розмірів державних допомог та їх виплату. На сьогоднішній день заборгованості з виплати державних допомог немає. Не менш важливим завданням є забезпечення адресного підходу при наданні як державних соціальних гарантій, так і гарантій, передбачених місцевими програмами.

Актуальним питанням залишається виконання програми житлових субсидій. 55,1 тис. сімей, тобто 9% сімей області, охоплено вказаною програмою. Практично, завдяки організаційним заходам, які були проведені на обласному та районних рівнях, визначено всі сім’ї, які мають право на державну підтримку при оплаті житлово­комунальних послуг. Субсидії надаються населенню за спрощеним порядком. Враховуючи, що із загальної кількості одержувачів субсидії 80% – пенсіонери та інваліди, прийом заяв проводиться виїзними мобільними соціальними групами за місцем проживання громадян.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.