Золоті імена Полтавщини

Передбачається, що ця фоторозповідь про очільника СВК "Батьківщина" Котелевського району буде першою у новій, заснованій Валерієм Черкасом та полтавським видавництвом "Сімон", історико-краєзнавчій серії "Золоті імена Полтавщини".

На епічно-ліричному тлі фотоколекції Валерія Черкаса, а до альбому "Хлібодар" увійшло понад три сотні його світлин, розповідь про Героя України Олександра Коросташова та підприємство, яке він очолює ось уже 33 роки, цілком гармонійно набуває і беззаперечної ґрунтовності, й притаманної фотомистецтву багатозначності. Тієї хвилюючої таємничості, що спонукає до роздумів про вічний зв'язок людини й землі, кличе відвідати заново відкриті в усій їх природній живописності куточки рідного краю, познайомитись із зображеними на світлинах героями-персонажами й справді упізнати в них ті риси характеру, які тонко підмітив фотохудожник…

На сторінках книги йдеться і про історію колгоспів, на базі яких пізніше утворився добре відомий та навіть унікальний на теренах України СВК "Батьківщина", і про Котелевський район у роки Великої Вітчизняної війни, і про всіх попередників Олександра Коросташова на посаді голови колгоспу ім. ХV з'їзду ВКП (б) та людей, котрі під їхнім керівництвом заступали на свої селянські – це ті, що від зорі до зорі, – зміни у полі й на фермах…  Їхні старі чорно-білі фото переносять читача у різні роки минулого століття. Шанобливе ставлення Олександра Григоровича до всіх, чию справу він продовжив, стало заголовком до першого розділу книги "Вони були для нього прикладом…"

Загалом у фотоальбомі – сім розділів, для наповнення яких фотооб'єктив митця "вихопив" найекспресивніші миті  з життя трудового колективу СВК "Батьківщина" та його очільника. На першому плані – селяни й усе, що заповнює їхні копіткі та сумлінні будні. У вечірніх полях не зупиняються й не змовкають освітлені пшеничним колоссям, що його випромінює літня земля, комбайни. Повільно, поважно, ніби молочні вершки, розтікається по зелених луках добре вгодована череда корів. Як розсипаний живий разок намиста, метушаться кругом птахівниць червонясті кури, а ось хвилею-буруном біжить попереду чабана отара овець…

Не менш яскраво й продумано образно – з розвитком то насичено динамічних, то пастельно-елегійних сюжетів – на сторінках альбому відображено й інші показові для повноти розповіді про Олександра Коросташова події – відвідування передового господарства представниками Уряду, робота Олександра Григоровича у сесійній залі обласної ради, участь у громадських заходах, а разом з тим і по-домашньому теплі зустрічі з котелевцями-ветеранами, затишні гостини в школі й дитячому садочку, якими опікується СВК "Батьківщина", світлі свята у родинному колі й ще багато-багато подій, які фотохудожник майстерно "вихопив" із життєвого поля уславленого хлібороба.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.