Асоціація захисту інтересів селян

Йшлося про ціни на матеріально-технічні ресурси, які зазвичай зростають під час проведення комплексу польових робіт і які можна знизити, купуючи міндобрива й пально-мастильні матеріали через сільськогосподарські кооперативи, про можливі наслідки запровадження коефіцієнта індексації у розрахунках за оренду земельних паїв, податкове навантаження на гектар землі тощо. Учасники зібрання не оминули увагою й законопроект “Про ринок земель”. Наголошувалося, що нинішній документ суттєво відрізняється від того, що пропонувався раніше, бо в законопроект було внесено близько 200 поправок, які надійшли від аграріїв-практиків та науковців. Дискусію серед учасників зібрання викликали питання дотримання сівозмін та екологічного нагляду в агровиробництві.

На засіданні обговорювалося також питання про реформування Ради СГТ області шляхом реорганізації в обласну організацію АСУ (Аграрний союз України). За словами голови АСУ Геннадія Новикова, існуючі нині об’єднання аграріїв не відповідають тим вимогам і викликам, які постають перед сільгоспвиробниками. Тож потрібна принципово нова структура, яка б мала можливість впливу й лобіювання інтересів аграріїв. Адже АСУ, наприклад, зможе залучити відповідних фахівців-юристів і відстояти права сільгоспвиробників у вирішенні тих чи інших питань. Наводилася ситуація із низькими закупівельними цінами на молоко, вихід із якої, за словами Геннадія Новикова, – у необхідності зміни держстандартів. Підвищити ціни на зерно та іншу сільгосппродукцію можна шляхом продажу її через аграрні біржі чи сільськогосподарські кооперативи. Позиція АСУ стосовно ринку землі: землю має купувати держава. Досвідом роботи обласної АСУ поділилися колеги-аграрії із Луганщини.

Щоб виконати завдання, які покладаються на сільгоспвиробників, має бути дієвий структурний підрозділ, котрий захищатиме аграріїв і відстоюватиме їхні інтереси, переконаний голова Ради СГТ Полтавської області Іван Кочерга. Відтак для вивчення юридично-організаційних питань членства сільгоспвиробників регіону в АСУ буде створена відповідна робоча група.

Підбиваючи підсумки роботи зібрання, заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула наголосив на ролі дотримання сівозмін для досягнення високих показників агровиробництва, необхідності планомірної роботи в питаннях підтримання родючості грунтів. Зупинився він і на податковому навантаженні на кожен гектар землі. Стосовно стабілізації розвитку тваринництва, за словами Володимира Замикули, в цьому році йде мова про надання державної дотації на кожну утримувану корову в сумі 3 тисяч гривень. Фінансове заохочення від держави чекає й на тих господарів, які здаватимуть вирощений молодняк на м’ясокомбінат. На нараді було обговорено ряд інших актуальних питань агровиробництва.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.